UE va institui un cadru european pentru controlul investiţiilor străine în sectoare cu caracter strategic pentru a răspunde îngrijorărilor statelor mari faţă de intenţiile unor grupuri neeuropene, în special chineze, cum ar fi de exemplu gigantul de telecomunicaţii Huawei, potrivit Rador.

Parlamentul European a dat astăzi, joi, cu o majoritate covârşitoare, undă verde unui regulament european (500 de voturi pentru, 49 de voturi împotrivă şi 56 abţineri) care urmează să consolideze colaborarea între ţările UE, cu sprijinul Comisiei Europene, atunci când investitori din ţări terţe sunt interesaţi de sectoare europene sensibile.

Aria de aplicare a textului care va intra în vigoare peste 18 luni este însă una limitată: Comisia Europeană însăşi nu va avea posibilitatea de a bloca o investiţie, ultimul cuvânt avându-l în orice caz statele membre.

"Acestă legislaţie este, desigur, absolut neutră şi nu face distincţii, dar nu este un secret că există o problemă cu privire la China", a declarat comisarul UE pentru comerţ, Cecilia Malmström.

Franţa, Germania şi guvernul anterior al Italiei, îngrijorate că grupuri străine, în special chineze, obţin la un preţ mic şi într-un mod pe care acestea îl considerau incorect know-how şi tehnologii de bază prin achiziţionarea unor companii din ţările lor, au căutat de ceva timp să redacteze o legislaţie prin care să controleze mai bine unele activităţi.

În 2015, Berlinul şi Bruxelles-ul nu au putut decât să asiste, neputincioase, la transferul de tehnologii «made in Germany» prin achiziţionarea companiei germane de roboţi Kuka de către colosul chinez Midea, în schimbul sumei de 4,6 miliarde de euro.

"Achiziţionarea de infrastructuri, tehnologii sau participaţii strategice a devenit un scop politic", a declarat astăzi europarlamentarul francez Franck Proust, raportor al propunerii pentru Parlamentul European.

"În ciuda naturii sensibile a subiectului, a unor rezerve şi a unei presiuni fără precedent, Europa îşi ia soarta în propriile mâini, rămânând în acelaşi timp deschisă", a declarat el.

Inteligenţa artificială, robotica, nanotehnologia şi telecomunicaţiile se înscriu în sectoarele care ar putea fi afectate de noua legislaţie europeană.

Concret, statele membre vor trebui să ofere, în anumite condiţii, informaţii celorlalte state-membre din UE cu privire la investiţiile străine în ţările lor, dacă "acestea vizează ordinea publică şi securitatea".

Ţările UE, precum şi Comisia Europeană vor putea pronunţa un aviz cu privire la investiţia respectivă, aviz care ar putea intensifica presiunea asupra ţării interesate, chiar dacă "decizia finală va reveni capitalelor", a declarat Malmström.

Printre companiile chineze care îi îngrijorează pe europeni se numără colosul chinez de telecomunicaţii Huawei cu privire la echipamentul căreia există suspiciuni că ar permite Beijingului să spioneze telecomunicaţiile în ţările în care acesta este folosit.

"Investiţiile în infrastructuri, tehnologii critice sunt cu adevărat o temă pe care am putea-o discuta" în cadrul acestui nou text, a declarat Malmström.