Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut din creditele ieftine un obiectiv central al campaniei pentru alegerile locale care au loc peste o lună. Astfel, băncile sunt împinse să-și asume riscuri foarte mari ținând cont de faptul că economia Turciei se află deja în pragul recesiunii, scrie Bloomberg.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Administrația turcă îndeamnă băncile să acorde credite ieftine de la industrie, agricultură și până la cluburile de fotbal.

Guvernul speră să reușească să incite băncile să repornească creditarea, după ce instituțiile financiare au închis robinetul banilor pentru a face față multiplelor cereri de restructurare a datoriilor și creditelor neperformante.

"Este foarte posibil ca guvernul să subestimeze riscurile", a declarat Julian Rimmer, un trader de la Investec Plc din Londra. Chiar dacă lira turcă a recuperat o treime din valoare din august, este încă una dintre cele mai neperformante monede ale piețelor emergente din lume.

Inflația este la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani și tot mai mulți localnici au început să facă depozite în aur sau valută. Un raport din luna noiembrie a Moody's Investors Service, citat de Bloomberg, arată că economia Turciei va înregistra o scădere de 2% în 2019. Fondul Monetar Internațional a declarat că se așteaptă la "o contracție majoră în 2019 și o redresare mai lentă în 2020" în Turcia.

La această situație îngrijorătoare se adaugă faptul că guvernul caută să pună mâna pe cele 28 de procente pe care opoziția le are la cea mai mare bancă, Turkiye Is Bankasi AS.

Erdogan a făcut numeroase apeluri de confiscare a celor 28 de procente, acuzând opoziția că "exploatează" memoria fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, cel care a înființat Isbank și a lăsat, prin testament, acțiunile sale partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat).

"Evitați băncile până la finalizarea alegerilor și până când vom avea o imagine clară a pagubelor pe care le-a provocat recesiunea asupra bilanțurilor băncilor", a declarat Rimmer.