Scăderile de pe piețele de capital au provocat pierderi de aproape 1.000 de miliarde de dolari din averile celor mai bogați oameni ai lumii, notează usnews.com, care citează un raport realizat de Hurun Report, versiunea chineză a listei Forbes.

Jack Ma. seful gigantului chinez AlibabaFoto: Captura YouTube

Averea totală a celor 2,470 de miliardari care există în lume a scăzut anul trecut cu 950 miliarde dolari, comparativ cu anul anterior, din cauza evoluțiilor negative de pe burse și a unui dolar puternic.

Miliardarii chinezi - 658 - depășeau, în luna ianuarie, numărul celor din orice altă țară, în data de 31 ianuarie. Statele Unite aveau la aceeași dată 584 de miliardari, urmate de Germania, cu 117. Cel mai bogat chinez rămâne fondatorul gigantului Alibaba, Jack Ma (locul 22 în lume, cu o avere estimată la 39 miliarde dolari).

Domeniile cele mai profitabile au fost tehnologia, mass-media și telecomunicațiile. Acestea sunt urmate de investițiile imobiliare, industria manufacturieră și vânzarea cu amănuntul.

Jeff Bezos, Fondatorul Amazon, rămâne pe primul loc în topul global pentru al doilea an, cu o avere de 147 miliarde de dolari. Bill Gates este pe locul al doilea cu 96 de miliarde de dolari, iar Warren Buffett se clasează al treilea, cu 88 de miliarde de dolari.

Averea președintelui SUA, Donald Trump, a înregistrat o scădere de 500 de milioane de dolari, anul trecut, acesta fiind pe locul 793, cu active estimate la 3 miliarde.

Singurul asiatic prezent în primii 10 cei mai bogați oameni din lume a fost Mukesh Ambani din conglomeratul indian Reliance Industries, clasat pe locul 8, cu 51 miliarde de dolari.

Cei mai mulți dintre cei mai bogați oameni sunt în Statele Unite și în Europa.

Beijingul era orașul cu cei mai mulți miliardari, 103, urmat de New York cu 92 și Hong Kong cu 69. Din primele 20 de orașe cu cei mai mulți miliardari, 13 erau în Asia.

Compania care a dat cei mai mulți miliardari a fost CP Group (Thailanda), un conglomerat ale cărui operațiuni se extind de la agricultură, finanțe, telecomunicații și vânzarea cu amănuntul. Acesta a dat 17 miliardari, cărora li s-au mai adăugat 5, la finalul lunii ianuarie.