Creșterea economică a Statelor Unite a atins 2,9% în 2018, cel mai înalt nivel din 13, dar ușor sub obiectivul de 3% al administrației Trump, a anunțat joi Departamentul Comerțului, citat de AFP.

Donald TrumpFoto: Wikipedia

Expansiunea celei mai mari economii mondiale de 2,9% - după 2,2% în 2017 și 1,6% în 2016 - este cea mai puternică din 2015.

Doar în trimestrul IV, creșterea Produsului Intern Brut a fost de 2,6% în cifre anualizate, potrivit primei estimări a Departamentului. Este ușor peste estimările analiștilor (2,3%) dar o încetinire netă față de expansiunea din trimestrul III (3,4%) și II (4,2%).

"Shutdown-ul" guvernamental, care a închis serviciile administrative din 22 decembrie până în 25 ianuarie din cauza disputei legate de zidul pe care Donald Trump vrea să-l construiască la granița cu Mexicul a avut un impact negativ limitat.

Pentru anul în curs, cei mai mulți economiști se tem de o încetinire a creșterii din cauza efectului de contagiune al încetinirii economiei mondiale. Banca centrală americană prevede o creștere de 2,3% în acest an pentru Statele Unite, dar FMI este un pic mai optimist - 2,5%.