Administrația Trump a declarat anul trecut un război comercial cu sloganul "America întâi". Politica s-a tradus printr-un val succesiv de taxe vamale suplimentare mergând de la 10 la 50% pentru echivalentul unor importuri americane de 283 de miliarde de dolari, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Cu toate acestea, Statele Unite au înregistrat un nou deficit comercial record. De ce au rămas fără efect taxele vamale?

  • Ce este deficitul comercial

Deficitul comercial al unei țări se produce atunci când volumul importurilor este mai mare decât cel al exporturilor. Concret, șara cumpără mai multe bunuri și servicii din restul lumii decât vinde.

Statele Unite acuză un deficit comercial cronic de aproape o jumătate de secol. În 2018, acesta a atins 621 miliarde dolari (+12,5%), un record.

Doar deficitul pentru bunuri cu China a fost de 419,16 miliarde de dolari, un record, de asemenea.

  • De ce consumatorii sunt un element determinant?

Creșterea economică americană este în mod tradițional susținută de consumul gospodăriilor. Ori, consumatorii au beneficiat de o putere de cumpărare mai mare după reducerea de impozite decisă de administrația Trump.

Iar apetitul consumatorilor pentru mărfuri importate din China și din alte zone se explică prin faptul că de cele mai multe ori sunt mai ieftine.

Companiile, care au beneficiat și ele de o reducere de impozite, își majorează rentabilitatea cumpărând din străinătate produse mai ieftine decât cele domestice.

  • Care este rolul dolarului?

Rata de schimb a dolarului este un element cheie în condițiile în care un dolar puternic face produsele externe mai competitive pentru consumatorii americani. Companiile americane au, în schimb, dificultăți mai mari în plasarea în străinătate a produselor lor, mai scumpe.

Anul trecut, produsele chinezești au fost suprataxate, dar au beneficiat de o rată de schimb favorabilă care le-a menținut competitivitatea.

  • Care este legătura dintre creștere și deficit?

Statisticile o dovedesc: atunci când conjunctura este bună, deficitul se adâncește. Când creșterea are probleme, deficitul comercial se reduce, deoarece americanii consumă mai puțin, reducând astfel importurile.

În 2009, deficitul comercial a căzut cu 45,8% în momentul în care creșterea economică a Statelor Unite era în bernă, în siajul declanșării crizei financiare în toamna lui 2008.

În schimb, deficitul s-a adâncit masiv anul trecut când economia americană a revenit în plină formă, cu o creștere de 3% și un șomaj la nivele istoric reduse.