Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat, marți seara, la TVR 1, că amnistia fiscală va fi discutată în Guvern în luna aprilie, iar măsura va viza atât mediul privat, cât și pe cel de stat, potrivit Mediafax.

Eugen Teodorovici, ministrul finantelorFoto: Guvern

„Amnistia fiscală vine, curând. Cei care ne urmăresc să nu creadă că pot să nu plătească la stat. Este pentru trecut. Această propunere va fi foarte bine primită de mediul de afaceri. Va fi valabilă și pentru cei care sunt în eșalonări (și insolvență – n.red.). În aprilie, vreau să o avem în Guvern”, a spus Eugen Teodorovici, marți seara, într-o emisiune la TVR1.

Ministrul Finanțelor a menționat că va fi valabilă atât pentru mediul privat, cât și pentru cel public – „nu poți să acționezi diferit”.

„La o companei de stat este clar că este singura șansă și unica, probabil, să poți să o readuci în economie ca un actor activ. Ca și la privat spui așa: «Ai accesorii, le dai la o parte», ce rămâne ca principal. Aceasta este una dintre propuneri”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a susținut că problema nu se pune câți bani va pierde statul prin această amnistie, ci „eu, stat, am vreo șansă să recuperez?”.

„O să aveți o situație în Nota de fundamentare, pentru că aceste calcule se fac. Noi avem inclusiv mai multe variante de eșalonare, pentru că am spus că eșalonarea trebuie făcută într-o perioadă care să permită firmei să facă cu adevărat businessul pentru care a fost înființată, să-și poată plăti obligațile față de terți și, într-un final, să poată să dea și statului o parte pe care pate să o dea din principalul care rămâne. Aceasta să fie o perioadă atât de lungă, încât să permită un astfel de comportament în piață”, a precizat Teodorovici.

De asemenea, companiile care au capital negativ vor avea un termen până la care să-și majoreze capitalul, iar dacă nu îl majorează, vor fi dizolvate, potrivit ministrului Finanțelor.

„Sunt foarte multe firme în România care au un astfel de comportament și care le afectează pe cele care sunt curate și corecte. Lucrurile se vor curăța în economie. Firmele vor vedea că toate măsurile sunt menite să sprijine mediul de afaceri din România”, a detaliat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a subliniat că vor mai fi și alte modificări ale legislației, iar acestea vor fi făcute doar după discuții cu mediul de afaceri. „Singurul caz a fost al Ordonanței 114”, a subliniat Teodorovici, referindu-se la modificările care au afectat mediul de afaceri și care n-au fost discutate cu aceștia. Ministrul a susținut că în cazul OUG 114/2018 s-a procedat astfel, deoarece erau foarte multe presiuni să nu fie adoptată.