Contestata "Ordonanță a lăcomiei" va fi modificată printr-o nouă ordonanţă de urgenţă care va fi adoptată de guvern săptămâna viitoare, iar una dintre modificări va fi stabilirea Robor în funcţie de tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. El a susținut că în acest fel vor scădea ratele românilor, dar nu a putut spune cu cât, iar întrebat de jurnaliști dacă va demisiona în cazul în care ratele nu vor fi mai mici, Teodorovici a răspuns: "Bun".

GuvernulFoto: Guvern

El a făcut aceste declarații la Reprezentanța Comisiei Europene, spunând că discuțiile privind modificările asupra OUG 114 nu sunt finalizate, că "abia așteaptă să termine cu ordonanţa asta" și că există o "rezistență" cum nu a văzut niciodată legat de un act normativ.

Teodorovici a afirmat că OUG va fi modificată printr-o nouă ordonanță, care va fi adoptată săptămâna viitoare de Guvern.

"După cum ştiţi, ieri am avut discuţii la Ministerul Finanţelor cu Asociaţia Română a Băncilor şi vom avea şi astăzi o discuţie pentru a discuta pe forma finală a textului de ordonanţă care să modifice OUG 114. Am avut discuţie, desigur, şi cu BNR, am trimis şi o informare la Banca Centrală Europeană, arătăm care sunt modificările pe care le aducem şi pregătim o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern", a spus ministrul Finanțelor.

Robor, calculat la tranzacțiile interbancare pe trimestrul anterior

Una dintre principalele modificări vizează decuplarea Robor de partea de taxă pe activele financiare - acest Robor nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, fiind o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor, a explicat el.

Teodorovici a susținut că modificările vizează scăderea ratelor românilor, dar nu a putut spune concret despre ce scădere va fi vorba: "Acestea sunt calcule venite din partea BNR. Intenţia noastră este de a duce mai jos costul finanţării românilor şi este clar că este o diferenţă între ROBOR-ul bazat pe cotaţii şi cel propus pe tranzacţii, cum este cel propus în proiectul de act normativ pe care discutăm şi anume o scădere, nu pot să spun cât, pentru că este o variaţie, ştiţi foarte bine, zilnică, este o medie aritmetică, dar clar se scade, acesta este scopul nostru final".

El a fost întrebat de jurnaliști dacă va demisiona în cazul în care ratele nu vor scădea, iar răspunsul a fost: "Bun".

O altă modificare anunţată este legată de masa de active financiare impozabile ale băncile, de unde au fost scoase cele legate de titlurile de stat, împrumuturi pentru autorităţile locale, programele guvernamentale.

Plafonarea preţului gazelor şi contribuţia de 2% din cifra de afaceri - încă există discuții

Legat de plafonarea preţului gazelor şi contribuţia de 2% din cifra de afaceri, Teodorovici a spus că nu au fost finalizate încă discuțiile privind aplicarea sau nu de la 1 aprilie. Și aceste prevederi ar putea fi modificate dacă toată lumea va fi de acord, a spus Teodorovici.

Pilonul II - termenul de aplicare ar putea fi prorogat

Potrivit ministrului Finanțelor, în privinţa Pilonului II termenul de aplicare ar putea fi prorogat.

"În ceea ce priveşte fondurile de pensii, am avut ieri o discuţie cu administratorii fondurilor de pensii şi a rămas că trimit azi o scrisoare către noi ca răspuns la ceea ce am discutat ieri. În cazul în care ceea ce s-a discutat este convenit, atunci clar va fi în ordonanţă. Trebuie să luăm o decizie până la final de martie, pentru că altfel efectul se produce şi atunci sigur va fi o modificare legată de Pilonul II de pensii în această ordonanţă, dar în sensul poate de a întinde termenul de aplicabilitate a OUG 114, o prorogare pe termen foarte scurt, pentru a fi mai mult timp pentru discuţii de ordin tehnic", a spus Teodorovici, citat de Agerpres.

Întrebat dacă administratorii fondurilor private ar putea veni cu un aport mai mic la creşterea capitalului social dacă investesc în proiectele statului, Teodorovici a răspuns: "Ei au fost interesaţi de acest aspect şi au trimis câteva documente. Ar fi dispuşi să investească în orice proiect pe care statul îl lansează, de la infrastructură de transport, spitalicească, orice este de interes şi sigur pentru aceste fonduri de investiţii. Proiectele statului sunt cu siguranţă proiecte sigure, care să aducă şi profit".

Teodorovici a mai spus că proiectul noii ordonanţe, care va modifica OUG 114, ar putea fi lansat în dezbatere publică în cursul zilei de vineri.