Comerţul în multe economii emergente din Europa și Turcia va fi afectat în cazul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană (UE) fără un acord de tranziţie, conform unui raport al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) publicat vineri, scrie Mediafax.

Sediul BERD LondraFoto: ebrd.com

BERD, care pompează în fiecare an miliarde de euro în Europa de Est și Turcia, a declarat că un procent de 6,8% din exporturile interne pe valoarea adăugată combinată a celor două regiuni va fi afectat de eventualele întreruperi ale legăturilor comerciale.

Cota cea mai mare în acest sens va fi înregistrată de Cipru, Turcia și Polonia, pentru care piața britanică constituie 7,9-9,1% din volumul total al exporturilor, informează instituția financiară.

Un Brexit fără acord nu va afecta Europa de Est şi Turcia doar din perspectiva comerţului direct, ci și din punct de vedere al exporturilor indirecte, din cauza lanţului valoric interconectat la nivel european, avertizează BERD, dând drept exemplu componentele auto exportate din Slovacia în Germania, care sunt asamblate şi exportate sub formă de produs finit în Marea Britanie.

Există însă probabilitatea ca volumul tranzacțional afectat să fie redus. În medie, acesta a reprezentat doar 0,9% din producția totală a țărilor acoperite de BERD în 2015, conform raportului.