Șefa FMI, Christine Lagarde, a declarat marți că nu se așteaptă la o recesiune globală ,,pe termen scurt“, dar a avertizat asupra continuării încetinirii creșterii globale, din cauza tensiunilor comerciale și a unor condiții financiare mai puțin favorabile, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"De fapt, ne așteptăm la o revenire a creșterii în a doua jumătate a anului 2019 și în 2020", a afirmat Christine Lagarde. „Dar să fie clar: revenirea așteptată (...) în cursul acestui an este fragilă'' , a spus ea, într-un discurs la Camera de Comerț Americană din Washington, înaintea reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale.

FMI, care urmează să prezinte, pe 9 aprilie, noile previziuni pentru economia globală, avertizează de peste un an asupra potențialelor consecințe ale războiului comercial dintre Statele Unite și China, care are implicații asupra creșterii economice globale.

În ciuda rundelor de negocieri, acest conflict creează un climat de incertitudine, provocând tulburări frecvente pe piață și erodând încrederea investitorilor.

Situația este încă foarte delicată, precum și riscurile politice, cum ar fi dificultățile Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană în mod organizat (Brexit) sau nivelul ridicat al datoriei în multe țări.

Observând că "multe economii nu sunt destul de rezistente", ea a reiterat necesitatea de a se pregăti pentru următoarea recesiune prin înlăturarea barierelor protecționiste și adoptarea reformelor necesare, atât timp cât economia continuă să funcționeze relativ bine.

În ceea ce privește comerțul, Lagarde a cerut din nou eliminarea barierelor vamale.

Pe baza unei analize realizate de economiștii FMI cu privire la situația a 180 de țări în ultimele șase decenii, Christine Lagarde a remarcat că "integrarea comercială a amplificat în mod clar investițiile".

"În schimb, barierele tarifare degradează semnificativ investițiile și ocuparea forței de muncă", a concluzionat ea.