Warren Buffett, Jamie Dimon, Ray Dalio, Bill Gates și alți miliardari americani cred că actuala formă de capitalism din Statele Unite nu mai funcționează pentru restul americanilor, un remediu propus fiind majorarea taxelor pentru cei mai bogați, scrie CNBC.

Warren Buffett si Bill GatesFoto: Captura YouTube - Bill Gates

Titanul fondurilor de investiții Ray Dalio este cea mai recentă voce care se alătură criticilor actualului sistem economic. Luni, fondatorul Bridgewater a declarat pentru CNBC că, deși nu trebuie distrus, capitalismul trebuie să ofere oportunități egale, pe care Dalio spune că le-a primit prin intermediul educației publice.

“Sunt un capitalist, sunt un capitalist profesionist. Sistemul a funcționat pentru mine. Nu aveam nimic și am ceva prin intermediul sistemului capitalist”, a afirmat el.

Problema principală este legată însă adâncirea decalajului dintre venituri.

Discrepanțele dintre americanii bogați și cei săraci a atins un nivel similar celui din anii 1930, a subliniat Dalio. Cei mai bogați 1% dintre americani au acum o avere mai mare decât restul de 90%. Dalio crede că adâncirea inegalităților și lipsa investițiilor în sistemul public de educație reprezintă “un risc existențial pentru SUA”. Miliardarul și soția sa au anunțat în această săptămână donarea a 100 de milioane de dolari pentru sistemul public de educație din statul Connecticut.

Dalio pledează pentru taxarea marilor averi, dar fără efecte disruptive asupra productivității, alături de parteneriate public-privat. Dar cel mai important lucru, afirmă acesta, este ca fondurile strânse din aceste taxe „să fie productive”.

Dimon, Buffett, Gates

Și Jamie Dimon este nemulțumit de decalajul dintre venituri. Într-o scrisoare adresată acționarilor săptămâna trecuta, CEO-ul J.P. Morgan Chase a prezentat o listă a problemelor cu care se confruntă majoritatea americanilor. Printre remedii - taxe mai mari pentru cei 1% dintre cei mai bogați american.

“Dacă acest lucru se întâmplă, bogații trebuie să țină minte că dacă îmbunătățim societatea și economia, atunci și ei sunt printre principalii câștigători”, spune Dimon.

CEO-ul Berkshire Hathaway Warren Buffett - locul trei în lista miliardarilor Forbes - a susținut în repetate rânduri o taxare mai mare pentru marile averi.

“Bogații sunt cu siguranță sub-taxați comparativ cu populația generală”, declara el, în februarie.

Bill Gates, un prieten apropiat al lui Buffett, a cerut și el taxe mai mari pentru persoanele bogate. Deși fondatorul Microsoft spune că a plătit taxe în valoare de peste 10 miliarde de dolari, “guvernul ar trebui să ceară oamenilor în poziția mea să plătească taxe semnificativ mai mari”.

Moștenitoarea Disney Abigail Disney, alături de circa 200 de milionari din New York, a cerut parlamentarilor statului să introducă o “taxă pentru multimilionari”, respectiv pentru persoanele care au venituri de peste 5 milioane de dolari, pentru a finanța locuințe la prețuri accesibile, infrastructură și alte proiecte similare.

“Dacă salariul CEO-ul este de 700, 600, 500 de ori mai mare decât salariul mediu al muncitorului, nu există nimeni pe pământ, nici măcar Iisus Cristos care merită mai mult de 500 de ori decât salariul muncitorului mediu”, spunea ea, pentru CNBC, la începutul anului.

Capitalism vs. socialism

Dezbaterea face ravagii la Washington, în special după noul val de parlamentari democrați.

Mai mulți democrați, printre care și senatorii Elizabeth Warren și Bernie Sanders - cu șanse bune de a fi nominalizați pentru prezidențiale - susțin taxe mai mari pentru cei bogați. Tânăra democrată Alexandria Ocasio-Cortez - care se proclamă democrat-socialistă - a cerut o taxă de 70%. Ideea a fost respinsă ca fiind „teribilă” de fostul șef al Federal Reserve Alan Greenspan.

Problema inegalităților a reaprins dezbaterea dintre cele două sisteme economice. Președintele Donald Trump și mai mulți republicani au avertizat asupra consecințelor care ar decurge din câștigarea alegerilor prezidențiale de anul viitor de democrați și - spun ei - de ideologiile de stânga. Luna trecută, Trump a afirmat: “Suntem alarmați de noile voci care cer adoptarea socialismului în țara noastră”.

Și alți miliardari sunt de acord cu plata unor taxe mai mari. Printre ei: cofondatorul Pimco Bill Gross, Mark Cuban și cofondatorul Starbucks Howard Schultz.

Dar, chiar și cu taxe mai mari, Dimon, Dalio și ceilalți miliardari nu sprijină sistemul socialist. Dalio a subliniat că susținerea educației cere reforme, și nu aruncarea capitalismului la coș. În scrisoarea către acționari, Dimon a spus că “socialismul produce inevitabil stagnare, corupție și adeseori chiar mai rău”.

“Ar fi un dezastru la fel de mare pentru țara noastră cum a fost și în alte locuri în care s-a încercat”, a precizat Dimon. “Nu sunt un avocat al capitalismului nereglementat, dezlănțuit, liber de orice. (Puțini oameni pe care îi cunosc sunt.) Dar nu trebuie să uităm că adevărata libertate și libera inițiativă (capitalismul) sunt, la un moment dat, inexorabil legate”.