România a înregistrat cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană (UE), de 4,2%, în luna martie 2019, a informat miercuri Biroul de statistică al UE - Eurostat, citat de Mediafax.

Romania, cea mai mare inflatieFoto: Eurostat

România a fost urmată de Ungaria (3,8%) și Olanda (2,9%), în timp ce la polul opus s-au aflat Portugalia (0,8%) și Grecia (1%).

Inflația anuală a UE a fost de 1,6% în martie, cât în februarie, iar a zonei euro a fost de 1,4%, în scădere de la 1,5% în februarie. În comparaţie cu luna februarie, inflația anuală a crescut în 19 state membre, a scăzut în șase state membre și a rămas stabilă în două.

În martie 2019, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a provenit din partea sectorului energetic (0,52 puncte procentuale, pp), urmat de servicii (cu 0,51 pp), produse alimentare, alcool și tutun (0,34 pp), precum şi bunuri (0,04 pp).

La data de 10 aprilie, Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat o inflație de 4% pentru martie, în creștere de la 3,8% în februarie.

Ținta de inflație, la finele fiecărui an, este de 2,5%, +/- 1%, pentru Banca Națională a României (BNR) și de 2% pentru Banca Centrală Europeană.

  • Click pe imagine pentru a o mări