Economia americană a prezentat semne de slăbiciune în aprilie, cu o scădere surprinzătoare a vânzărilor în detaliu și a producției industriale, scrie AFP.

Foto:

În momentul în care Donald Trump a demarat o nouă dispută cu Beijingul în privința comerțului, indicele vânzărilor în detaliu a înregistrat o reducere de 0,2% în aprilie, față de martie, a anunțat miercuri departamentul Comerțului.

Numeroase sectoare au înregistrat o reducere a vânzărilor, de la materiale de grădinărit (-1,9%) la produse de sănătate (-0,2%), electronice și electrocasnice (-1,3%), alimentație (-0,2%) și în special auto (-1,1%), sector esențial al economiei americane.

Dacă ele nu reprezintă decât circa un sfert din consum, în condițiile în care americanii cheltuiesc mai mult pe servicii, vânzările în detaliu dau o primă idee despre evoluția cheltuielilor de consum ale gospodăriilor, motorul tradițional al creșterii americane.

O altă contra-performanță luna trecută, producția industrială din Statele Unite a scăzut din nou (-0,5%), potrivit datelor Rezervei Federale.

Producția manufacturieră, sector esențial al politicii economice a președintelui Donald Trump, a scăzut de asemenea cu 0,5% în aprilie, producția din sectorul auto (mașini și piese) contribuind majoritar la această scădere (-2,6%).

Pentru primul trimestru, producția industrială a fost revizuită în scădere puternică (-1,9% în loc de -0,3% estimarea inițială).

Economiștii consideră, în majoritate, că în 2019 economia americană va încetini, măsurile luate de administrația Trump pentru a stimula activitatea estompându-se.

În plus, aceștia avertizează de luni că tensiunile comerciale ale Statelor Unite cu principalii săi parteneri comerciali ar putea să accentueze încetinirea.

Indicatorii economici publicați miercuri sunt o oglindă a celor publicați puțin mai devreme de China.

Creșterea vânzărilor în detaliu, barometrul consumului gospodăriilor chineze, a căzut la cel mai mic nivel din ultimii 16 ani, la 7,2% în aprilie. Creșterea producției industriale a încetinit brusc luna trecută, la 5,4% în cifre anualizate, după 8,5% în martie.