Un discurs prudent al Jerome Powell stârnește furia lui Trump, care se întreabă dacă nu cumva șeful Fed e un dușman mai rău decât China
Dacă perspectivele economice americane rămân favorabile, Powell a descris, într-un discurs la Jackson Hole (Wyoming), o agravare a situației internaționale cauzată parțial de "incertitudinile comerciale".
Beijingul tocmai a anunțat vineri noi taxe vamale pentru importuri americane de 75 de miliarde de dolari până la finalul anului.
Powell a notat că tensiunile comerciale par să "joace un rol în încetinirea mondială și slăbirea sectorului manufacturier și a investițiilor companiilor în Statele Unite".
Dar, în acest context, el a avertizat că politica monetară nu are un set de reguli și de politici pentru a răspunde la provocări.
"Putem totuși (...) să ne concentrăm asupra modului în care chestiunile americane afectează perspectivele și să ajustăm politica noastră", a adăugat șeful Fed.
Pe scena internațională, Powell a trasat o lungă listă de obstacole economice, citând noi semne de încetinire în Germania și în China, dar și circumstanțe geopolitice precum posibilitatea în creștere a unui Brexit dur sau tensiunile din Hong Hong și criza politică din Italia.
Trump: Powell, un dușman mai rău ca Xi Jinping
La scurt timp după aceste declarații, Donald Trump s-a întrebat dacă președintele Fed nu este "un dușman mai rău" decât liderul chinez Xi Jinping.
"Ca de obicei, Fed NU A FĂCUT NIMIC", a replicat pe Twitter președintele american, după discursul prudent al Fed.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Daca le-ar produce pe teritoriu american nu ar mai fi loc de campuri de porumb si de parcuri naturale, ci doar fabrici si poluare. Plus ca ar fi mult mai scumpe, cu toata automatizarea.
Da, atat Putin, cat si Xi Jinping sunt mult mai inteligenti decat Trump, asa ca inca stam bine. Doar sa nu ajunga un “Putin” sa conduca Rusia sau China, ca ne-am ars. Cu totii. La propriu.
Dar cine oare va ieși mai bine decât ceilalți din această recesiune? USA sau China? E clar că Rusia va ieși mai rău. Și în Europa va fi în mod clar afectată. Și provocarea acestei recesiuni ar putea fi gândită de aunii în mod special pentru a ruina Rusia și China. Dar există și riscul ca de la recesiune să se treacă la războaie. deocamdată însă, din fericire, nici în Rusia și nici în China nu s-ar zice să fie unul atât de nebun ca Hitler ca să pornească un război de anvergura celui de-al doilea război mondial. Dar conflicte limitate au fost mai peste tot și sunt mai peste tot, mai puțin în Europa - dacă cumva considerăm că Ucraina nu prea ar fi în Europa...