Comenzile din industria producătoare de mașini din Germania au scăzut dramatic în luna august. Astfel, industria-cheie a Germaniei a înregistrat o scădere a comenzilor pentru a noua lună consecutiv. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, s-a înregistrat un minus de 17%, după cum a comunicat vineri, la Frankfurt, Federația Producătorilor de Mașini și Instalații, VDMA. Semnalele unei recesiuni în Republica Federală sunt tot mai vizibile.
"După cum ne temeam, lunile anterioare cu rate negative cu o singură cifră au fost doar o scurtă pauză de respirație", a spus expertul economic VDMA, Olaf Wortmann. Comenzile interne au scăzut cu 12% în termeni reali, în timp ce comenzile din străinătate au scăzut cu 19%. Astfel, industria de bază a Germaniei alunecă în jos pe tobogan, de trei trimestre.
Industria orientată spre export nu se așteaptă la o schimbare în bine nici în următoarele luni. "Previziunile Ifo privind exportul indică faptul că producătorii de mașini sunt în continuare pesimiști, având în vedere riscurile economice și politice", a explicat Wortmann.
Institutul Ifo din München se ocupă cu studii și cercetări în domeniul economic.
Conflictele comerciale internaționale și incertitudinile referitoare la Brexit sunt o povară și pentru tehnologia „Made în Germany”. Clienții din Germania și din străinătate sunt reținuți la plasarea de comenzi și încheierea de contracte. La această nesiguranță se adaugă schimbarea structurală a industriei auto, un jucător important din industrie, în ansamblul ei.
În comparația trimestrială pentru lunile iunie-august 2019, comenzile au fost cu 8% sub anul precedent. De la începutul anului 2019, acestea au scăzut constant. Pentru acest an și anul viitor, VDMA se așteaptă ca producția să scadă cu două procente. Anul trecut, această industrie germană, cu peste un milion de angajați, făcea încă un plus de două procente.
Cifrele din industria producătoare de mașini sunt considerate un seismograf pentru starea de spirit din economia germană. O serie de experți anticipează o creștere negativă în Germania în trimestrul al treilea. Astfel, Republică Federală ar ajunge, practic, în așa-numită recesiune tehnică.
Economiștii vorbesc despre o recesiune tehnică atunci când o economie înregistrează scăderi timp de două trimestre la rând. Deja în trimestrul aprilie-iunie indicele de creștere economică a Germaniei a fost negativ.
Intre diferite rele dacă nu autoturisme gemane, pot alege dintre japoneze, fiabile, drăguțe, nu foarte scumpe ca amerikancele și care încap pe străzile de la noi.
Asiaticele sunt bune ptr fiabilitate si aspectul nou, tineresc, dar au mari probleme pe partea de ergonomie si chiar confort. Mi-am cumparat de curand o Honda Civic si , dupa ce am dat o caruta de bani pe ea, am descoperit ca are scaune tare neconfortabile si are serioase probleme de ergonomie (spatatii mici si prost asezate) in comparatie cu nemtoaicele. Plus ca in cateva luni a incpeut sa mi se exfolieze plasticul de pe stalpii laterali si faza lunga automata mi se bloceaza in trafic pe pozitia automat.
Asa ca dupa ce o vand revin la nemtoaice si termin cu asiaticele, masini pe care le vad ptr studenti si tineri pana in 30 ani.
Aici vorbesc de masini noi, personal nu sunt adeptul masinilor la mana a doua, indiferent de unde sunt aduse.
Sau chiar crezi ca Tesla si chinezii au angajat toti specialistii in software din lume?
Si pe cat pariem ca in 10 ani, pseudo-stiinta CO2-ului va fi istorie? si ca cererea pentru masini electrice va fi una marginala, strict pentru masini usoare de oras.
Tesla a rupt la vânzări în Europa, încet dar sigur.
Mercedes dă semne că realizează greşeala imensă de a nu produce electrice şi încearcă să repare, dar ceilalţi constructori auto germani încă pierd teren.
O să fie un Nokia 2 !!!
Precum Ford, care denumeşte un mild hibrid ca fiind HIBRID şi atât, inducând în eroare... parcă... cică electrificare dar mai mult cu numele.
Tesla va îngenunchia, uşor, încet, dar sigur pe toţi care nu fac o electrificare reală !!!
Singurii producători care vor ramâne sunt cei care vor face full electrice, PHEV sau măcar măcar HIBRIZI REALI (gen TNGA eCVT, e-power, e-tech) !
Orice altă maşină cumparată azi este deja de nouă uzată moral, învechită.
Hai sa le impartim putin pe categorii:
1.) Performante dinamice (0-100 hm/h) - cred ca suntem de acord ca e foarte greu sa bati un full-electric decent facut la capitolul asta, chiar daca apelezi la "super cars".
2.) Autonomie - aici mai e de lucru la full-electric, dar asta pentru ca, spre deosebire de o masina cu motor cu combustie interna, unde autonomia poti sa o cresti cu costuri minime (rezervor de 60L in loc de unul de 40L si i-ai crescut autonomia cu 50%), la un full-electric pretul bateriilor este inca mare. Totusi, autonomia creste constant in fiecare an, la toate modelele, fara sa creasca semnificativ si pretul. Asta datorita faptului ca pretul bateriilor e in scadere constanta ($/kWh).
3.) Timpul de "incarcare". Si aici se fac progrese remarcabile in ceea ce priveste full-electricele. Supercharger V3 de la Tesla poate sa incarce deja la 250 kW. Electrify America a deschis statii care ajung chiar si la 350 kW. Tesla se pregateste sa pluseze, in vederea lansarii modelului Semi (capul tractor), care are nevoie de un curent de incarcare si mai mare. Chiar si la 350 kW, o baterie cu o capacitate de 75-100 kWh se incarca pana la 80% in 10-15 minute. Nu e la fel de rapid ca la o masina cu combustie interna, dar este mai mult decat decent.
Multumim, fara subventiile generoase platite din banii nostri, vanzarile de electrice ar scadea cu 90%.
In rest, putini dintre noi isi propun sa atinga 100km/ora in 5 secunde.
Am mers cu Opel Ampera, da, e f silentios, da se duce cand apesi acceleratia ptr ca, curentul electric are intensitate maxima de la inceput, nu trebuie sa schimbi viteza ca sa ajungi la puterea maxima/. Numai ca, la capitolul aunonomie este varza...imediat ce pornesti motorul vezi cum iti scade autonomia cu 10% (desi nu ai facut un m), daca dai drumul la AC autonomia scade considerabil, la fel si daca dai caldura pe maxim. Daca o electrica iti arata autonomie initiala de 300km, sa fii sigur ca cea reala e de maximum 250km.
La pct 3, timpi de incarcare, sa stii ca la incarcarea la priza normala se sta foarte mult. Poate sa stai la casa sau la parter si sa scoti cablul pe geam, sa zici ca merita. Dar eu stau la bloc si nu imi trebuie.,..am fost cu Opelul sa il incarcam, toate statiile erau ocupate de Loganuri albe sau de masini Taxi Meridian, care nu aveau motor electric dar isi gasisera si ele loc de parcare. Dupa o ora de astpetare, cand au venit cocalarii la masina, le-am reprosat de ce ocupa statia de incarcare daca nu au masini electrice, si m-au luat cu ,,da' ce-i ba, te-am pus eu sa iti iei electrida"?
In asa conditii, chiar merita sa iti iei masina electrica in Romania?
Eu zic ca nu, pana nu se face un salt tehnologic major la autonomie si incarcare.
Practic, atunci cand vor deschide Gigafactory 3, isi vor mari capacitatea de productie cu 62.5% (GF1 si Fremont produc in momentul de fata aproape 100k pe trimestru, GF3 va produce 250k pe an in prima faza). Si asta referindu-ne numai la cifrele de productie ale GF3 corespunzatoare fazei I.
E adevarat ca nu vor creste si veniturile in aceeasi masura cu numarul de vehicule produse (GF3 va produce numai Model 3 si numai pentru piata chineza).
Tesla e unul dintre cele mai vanate companii de pe Nasdaq de catre "short sellers". Procentul de articole negative din total articole despre Tesla e departe de a reflecta starea actuala a companiei (situatia financiara, perspectiva de crestere, numar de comenzi, capactitate de productie, etc.)
Revenind la industria auto germana, problema acolo e de inertie si apetit de risc. Inainte de a aparea Tesla pe piata, si chiar la cativa ani dupa ce Tesla deja vindea vehicule in intreaga lume, nici unul din "granzii" auto la nivel mondial (cu atat mai putin producatorii germani) nu intrevedea un viitor full-electric pe termen mediu. Toti se gandeau in cel mai bun caz pe termen lung. Tesla a dovedit ca exista cerere (da, a si format aceasta cerere, dar asta puteau sa faca si "granzii"). Mai mult, daca te ocupi si de partea de infrastructura (statii de incarcare), dispare si una din ultimele redute in calea adoptarii pe scara medie sau chiar larga a vehiculelor full-electric.
50.000 in toata Europa... Wow! Au "spart" piata!..
chiar daca politic, mediatic se pune batista pe tambal
aia mici si amarati care platesc taxe si impozite pana la ultimul cent, s-au simtit tradati...si se gandesc de 2 ori daca mai cumpara vreun vw
In plin scandal dieselgate, VAG a scazut pretul Passatului 2.0 tdi in Marea Britanie, si a fost o scadere cam de 30% (daca nu mai mult). In o saptamana dealerii au terminat stocurile si atunci VAG si-a dat seama ca oamenii le cauta masinile in ciuda trucului de la emisii, motiv ptr care nu mai dau reduceri.
In prezent la masinile din grupul VAG reducerea la vanzare e mica, si cu toate astea sunt nr.1 mondial la vanzari de masini (peste Toyota si peste alianta comica Nissan-Renault). Asta spune multe despre forta grupului.
Au fost anuntate masuri de incurajare a masinilor electrice si hibride, lumea asteapta dupa ele.
Cat ii priveste pe Opel, ai auzit de Opel Ampera? este o masina electrica ff reusita, dupa parerea mea, confortabila si f silentioasa. Unul din motivele ptr care grulul PSA a achizitionat Opel a fost exact ptr a avea acces la tehnologia electrica.
Nu le mai canta tu prohodul ca au bani de investitii si nu sunt asa de in urma pe cum crezi tu.
1.) Inca nu au capacitatea de productie pentru a face fata unei cereri mari.
2.) Prefera sa mulga inca vaca "combustie interna" cat se poate.
Cand intri intr-un showroom (dealership) VW, Mercedes, BMW si primul model despre care iti va vorbi dealer-ul va fi in majoritatea cazurilor un model electric, atunci va fi momentul in care putem spune ca "mamutul" german a reusit sa schimbe directia. Pana atunci, trebuie sa fii (relativ) bine informat sa afli cate ceva despre modelele electrice de la dealer, pentru ca el nu iti va spune mai nimic din proprie initiativa. Dupa cum am scris mai sus, vaca "combustie interna" inca produce destul lapte.
Cheia este "economies of scale". Atunci cand se vor produce din ce in ce mai multe masini electrice, cand vor exista fabrici care sa produca acelasi numar de masini electrice cu numarul de masini cu motoare cu combustie interna produse de fabricile actuale, va exista posibilitatea de a scadea dramatic costurile si, pe cale de consecinta, preturile.
De asemenea, evolutia tehnologica in domeniul bateriilor, a motoarelor electrice, contribuie si ea la scaderea costurilor si/sau la imbunatatiri continue legate de autonomie, performante, viteza de incarcare, etc. Progresul in domeniul propulsiei electrice e mult superior progresului in domeniul propulsiei pe baza de combustibili fosili.
Tot wishfull thinking-ul din jurul tehnologiei electricelor se bazeaza pe povestea tehnologica a procesoarelor a coarot putere de calcul se dubla odata la doi ani. De aici scaderea rapida a pretului si cresterea fabuloasa a performantelor calculatoarelor si telefoanelor mobile.
In cazul autoturismuelor electrice, ce sa vezi, Tesla, varful de lance al domeniului foloseste o tehnologie a bateriilor din anii '70. DEci tehnologie de 50 de ani si faimoasa dublare a capacitatii nu a existat. Fiindca in esenta bateriile sunt un mod de inmagazinare chimica a energiei si se pare ca exista o limita fizica peste care nu se poate trece si nici nu exista ceva promisiuni in acest sens.
Singurul lucru care a evoluat in tehnologia bateriilor este controlul software al ciclurilor de incarcare-descarcare si al incarcarii rapide. In rest, elefantul din incapere e tot acolo.
Nu prietene, eu consider ca masinile germane nu sunt teapa, cu conditia sa le cumperi de noi (cine aduce cazane la mana a doua din Germania o face pe riscul lui si e rugat sa nu se mai vaicareasca pe forumuri).
E altceva cand poti sa stai confortabil, sa asculti o muzica la boxele cu un sunet de exceptie si sa ciocanesti satisfacut in lemnul super-finisat de pe volan in timp ce esti tractat catre service.
Intre timp, cei care pun pret mai mare pe fiabilitate (si pe pretul mai mic de achizitie), se plimba linistiti (dar nu la fel de confortabil) in masinile lor asiatice. Costurile de la service se iau in calcul atunci cand ai probleme cu masina. Ideal ar fi sa nu ai, si sansele sunt mult mai mici sa ai probleme cu masinile asiatice decat cu cele germane. Din pacate mitul calitatii germane ramane ancorat in atentia la detaliile vizibile, materialele premium folosite, izolare fonica, dar se destrama atunci cand vine vorba de fiabilitatea elementelor de sub capota/caroserie.
La Honda am ramas mut de uimire cand am vazut ca manopera ptr instalarea unei camere de mers inapoi este de 1000 RON. Nici la BMW nu este asa de scump...
Reviziile la Honda se fac anual si costa peste 1000 RON. La Avia Motors (Skoda si Audi) o revizie costa 700 RON si se fac la 2 ani. Deci care e mai ieftina la intretinere?
Plus ca la masinile germane gasesti piese (ex filtre) la orice magazin de piese, iar la asiatice poti sa stai si cu lunile pana iti vine piesa.
Asiaticii vand masinile mai ieftin la inceput, dar te omoara la revizii si intretinere (Toyota, Honda, Mazda, Hyundai si Kia).
PS: vezi ca adjectivul groaznic nu are grad de comparatie. Adica daca ceva e groaznic, inseamna ca e inforator; nu poti spune ca ceva e mai groaznic decat altceva, sau ca ceva e extrem de groaznic.
Chimie, pharma, utilaje grele, etc. Cam jumatate s-au mutat in China si restul s-au inchis din cauza reglementarilor anti-bussines( a se citi "de mediu")
In plus, Germania a fost de 20 de ani o economie de export. In clipa cand China stranuta, Germania are febra iar China stranuta rau de tot la ora asta.