Inflația în China a atins +3,8% în octombrie, în cifre anualizate, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2012, fiind susținută în special de prețul cărnii de porc, potrivit statisticilor oficiale publicate sâmbătă și citate de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prețul la carnea de porc, cea mai consumată în țară, a cunoscut un nou acces de creștere (+101,3% anual, după +69,3% în luna septembrie), a precizat Biroul național pentru statistici (BNS).

Efectivele de porci din China sunt decimate de epidemia de pestă porcină africană. Apărută în august 2018 în nord-estul țării, virusul s-a propagat în majoritatea regiunilor.

Oficial, peste un milion de porci au murit sau au fost omorâți de la începutul epidemiei, dar analiștii spun că cifra este puternic subestimată.

Scumpirea cărnii de porc a determinat orientarea consumatorilor spre alte tipuri de carne. Prețul la pui a crescut astfel luna trecută, în cifra anualizate, cu 66,8%, cel al cărnii de porc cu 20,4% iar la miel cu 16,1%.

În acest context, guvernul chinez s-a angajat miercuri să ia măsuri pentru stabilizarea prețurilor la o serie de produse alimentare de bază și să garanteze aprovizionarea, a arătat agenția oficială China Nouă.

"Liderii chinezi sunt îngroziți de inflație" care a fost "unul dintre principalele motoare ale protestelor din piața Tiananmen în 1989", amintește o notă a cabinetului de analiză Trivium China. În acest an, inflația a cunoscut un ritm mediu de progresie de 18,25%.

La rândul lor, prețurile la producător au atins luna trecută un minim din august 2016, un nou semn de îngrijorare pentru a doua economie a lumii, în plin război comercial cu Statele Unite.

Indicele prețurilor la ieșirea din fabrică a căzut în octombrie la -1,6% în cifre anualizate (față de -1,2% în septembrie).