Președintele american Donald Trump a afirmat joi că Statele Unite sunt "foarte aproape" de un acord cu China, după 19 luni de război comercial feroce între primele două puteri economice mondiale, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: White House

"Suntem FOARTE aproape de un MARE ACORD cu China", a scris pe Twitter președintele american.

"Ei vor, noi vrem de asemenea!", a adăugat Trump care transmite de mai multe săptămâni semnale contradictorii asupra acestui dosar, creând o anumită nervozitate pe burse. Acesta a evocat recent un eventual compromis după alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

Beijingul a afirmat joi că negociatorii celor două țări mențin "o comunicare strânsă", fără alte precizări.

Bursa new-yorkeză, care deschisese pe roșu, și-a revenit brusc după anunțul președintelui. În jurul orei 15,30 GMT, indicele Dow Jones Industrial Average creștea cu 1,01% la 28.192,21 puncte.

Cele două țări se află de aproape doi ani într-un război comercial soldat prin impunerea reciprocă de taxe vamale suplimentare pentru importuri de sute de miliarde de dolari anual.

În absența unui acord, o nouă salvă de taxe vamale de 10% pentru importuri din China de 160 miliarde dolari va intra în vigoare duminică în SUA. Aceste taxe vor viza bunuri până acum scutite precum telefoane mobile, console de jocuri video sau haine de sport.

Creșterea economică a Chinei, amenințată

Pe lângă un eventual acord preliminar, Washingtonul cere Chinei reforme structurale: stoparea subvenționării companiilor publice, deschiderea piețelor publice pentru companiile străine și renunțarea la practica de a impune transferuri de tehnologie.

Beijingul și Washingtonul negociază dur un acord preliminar prin care China ar urma să se angajeze să majoreze achizițiile de produse agricole americane. În contrapartidă, SUA vor renunța la majorarea de taxe prevăzută duminică.

Dar acest acord, anunțat ca iminent de mai multe săptămâni de administrația Donald Trump, întârzie să se concretizeze.

Potrivit Wall Street Journal, Washingtonul a propus Beijingului scăderea cu până la 50% a taxelor vamale americane pentru importuri chinezești de 360 miliarde dolari.

Acest război comercial, care penalizează deja firmele chineze orientate spre export, amenință în prezent creșterea economică a gigantului asiatic. Această creștere a scăzut la 6% în cifre anualizate în trimestrul III, cel mai redus ritm din ultimii 27 de ani.