Cel mai semnificativ declin al industriei germane din ultimul deceniu va afecta creşterea economiei cel puţin până în 2020, deoarece cererea internă începe să fie afectată de slăbirea pieţei forţei de muncă, avertizează Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), potrivit DPA şi Bloomberg, citate de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bundesbank şi-a înrăutăţit estimările privind avansul celei mai mari economii europene în 2019 şi în 2020, dar a dat asigurări că Germania va depăşi gradual actuala perioadă de stagnare a economiei, un avans mai solid urmând să fie înregistrat din 2021. În timp ce exporturile ar urma să se redreseze în cursul anului viitor, sprijinind producţia industrială, cheltuielile de consum ar urma să încetinească.

PIB-ul Germaniei va creşte cu 0,5% în 2019, cu 0,6% în 2020 şi cu 1,4% în 2021, a previzionat Bundesbank. Prognozele pentru acest an şi anul viitor au fost înrăutăţite, în timp ce previziunile pentru 2021 au fost revizuite în uşoară creştere.

"Zona euro încă se confruntă cu riscuri externe, care ar putea agrava sau prelungi declinul industriei", a afirmat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann. Acesta a adăugat că "pe lângă măsurile fiscale de sprijin acordate de guvernul Germaniei şi politica monetară ultrarelaxată a Băncii Centrale Europene, principalul motor al îmbunătăţirii perspectivelor economice în 2021 îl reprezintă exporturile".

Germania a evitat recesiunea în trimestrul trei din 2019, datorită cererii interne solide, a anunţat, recent, Peter Altmaier, ministrul Economiei, care a avertizat că perspectivele rămân fragile.

"Nu suntem în recesiune tehnică, dar cifrele privind creşterea economiei sunt încă prea slabe", a spus Altmaier la postul public de televiziune ARD, după ce Oficiul Federal de Statistică (Destatis) a anunţat că PIB-ul Germaniei a crescut cu doar 0,1% în trimestrul trei din 2019.

Germania, cea mai mare economie europeană, s-a contractat în trimestrul doi şi mulţi analişti se aşteptau la un declin şi în trimestrul trei, ceea ce ar fi dus la o recesiune tehnică. Majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piaţa solidă a forţei de muncă, şi cheltuielile guvernamentale au ajutat, însă, la compensarea declinului din industrie, în perioada iulie - septembrie 2019.

În timp ce exporturile au crescut, în trimestrul trei din 2019, importurile au rămas aproximativ la nivelul înregistrat în precedentele trei luni, a precizat Destatis. Activitatea în sectorul contrucţiilor a crescut, în perioada iulie - septembrie 2019, faţă de trimestrul doi.

De asemenea, Destatis a revizuit în scădere estimările privind evoluţia Germaniei în trimestrul doi din 2019, când economia s-a contractat cu 0,2%, faţă de un recul de 0,1% previzionat anterior.

Economiştii susţin că tensiunile comerciale globale, incertitudinile legate de Brexit şi cererea mai slabă pentru produse industriale afectează economiile din întreaga lume.