Rezervele valutare ale Chinei au crescut în mod surprinzător în luna ianuarie, în condițiile în care yuanul chinez s-a apreciat după ce Beijingul și Washingtonul au semnat un acord comercial parțial ce a pus pe pauză un conflict comercial ce dura de 19 luni și care a afectat puternic economia globală.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit agenției Reuters, citată de Mediafax, rezervele valutare ale Chinei au crescut în luna ianuarie cu 7,57 miliarde de dolari, la 3.115 miliarde de dolari, au arătat vineri datele publicate de banca centrală chineză. Economiștii chestionați de Reuters se așteptau ca rezervele să scadă în ianuarie cu 7,92 miliarde de dolari, la 3.110 miliarde de dolari, din cauza fluctuațiilor ratelor globale de schimb și a prețurilor obligațiunilor străine pe care le deține China.

Controalele stricte de capital au ajutat China să mențină fluxurile sub control în ultimul an, în ciuda războiului comercial cu Statele Unite. Creșterea investițiilor străine în acțiuni și obligațiuni chineze a înregistrat, de asemenea, o creștere a intrărilor.

Yuanul chinez a crescut cu 0,38% față de dolar în ianuarie, dar a scăzut cu 1% între 20 și 23 ianuarie pe fondul îngrijorărilor legate de impactul epidemiei de coronavirus care a început în orașul chinez central Wuhan.

Totodată, valoarea rezervelor de aur ale Chinei a urcat la 99,24 miliarde de dolari la finalul lunii ianuarie, de la 95,4 miliarde de dolari în 2019.