Coronavirusul va frâna puternic economia mondială în 2020, avertizează OCDE, care a scăzut luni previziunea de creștere la nivel global de la 2,9% la 2,4% și a atras atenția că scenariul ar putea deveni mai negru dacă epidemia se agravează, scrie AFP.

OCDEFoto: OCDE

Previziunea pentru China, locomotiva creșterii mondiale de trei decenii, a fost redusă cu 0,8 puncte procentuale la 4,9%, antrenând în siaj toate marile economii, potrivit Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică.

Creșterea zonei euro a fost redusă cu 0,3 puncte, în timp ce Italia ar urma să piardă 0,4 puncte și va avea o creștere nulă.

Statele Unite ar urma să reziste mai bine, cu o revizie limitată la 0,1 puncte și o creștere prevăzută pentru Produsul Intern Brut (PIB) de 1,9%.

"Contracția producției în China a avut efecte în întreaga lume, o mărturie a importanței în creștere a Chinei în lanțurile mondiale de aprovizionare și asupra piețelor de materii prime", a argumentat organizația internațională, care are sediul la Paris.

O pierdere de o jumătate de punct procentual pentru creșterea mondială se bazează pe ipoteza că "vârful epidemiei va fi atins în China în primul trimestru din 2020 și că în alte țări epidemia se va dovedi mai moderată", a precizat OCDE.

O epidemie mai durabilă, cu extindere masivă în Asia-Pacific, Europa și American de Nord, ar putea reduce la jumătate creșterea mondială în acest an.

Pentru a nu se ajunge aici, "guvernele trebuie să adopte măsuri eficiente, mobilizând resurse suficiente, pentru a preveni infectarea și contagiunea" și pentru a "prezerva veniturile grupurilor sociale și ale companiilor vulnerabile în timpul epidemiei".