Africa de Sud, prima putere industrială a continentului, a intrat în recesiune, cu un recul de 1,4% al produsului intern brut (PIB) în trimestrul patru 2019, a anunțat marți biroul național pentru statistici (StatsSA), citat de AFP.

Centru comercial din Johannesburg, Africa de SudFoto: southafrica.net

"Economia sud-africană s-a contractat cu 1,4% în trimestrul patru 2019, urmând o contracție de 0,8% în trimestrul trei", a precizat StatsSA, într-un comunicat.

"Africa de Sud a intrat în a treia #recesiune după 1994", anul sfârșitului apartheidului, a precizat instituția, pe contul său de Twitter.

"Transporturile și comerțul au fost principalele frâne ale activității" în trimestrul patru 2019, potrivit sursei citate.

Pe ansamblul anului 2019, Africa de Sud a înregistrat anul trecut cea mai slabă creștere (+0,2%) de la criza mondială din 2008-2009.

De mai mulți ani, cea mai industrializată țară a Africii a intrat într-o criză care se manifestă prin creșteri slabe, deteriorarea finanțelor publice, șomaj în masă (30%) și, mai recent, întreruperi repetate de curent care afectează activitatea economică.