Președintele rus Vladimir Putin a propus joi un "moratoriu" asupra sancțiunilor economice care vizează mai multe țări, printre care și Rusia, invocând criza economică provocată de pandemia de coronavirus, scrie AFP.

Vladimir Putin, echipat contra coronavirusuluiFoto: Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS/Profimedia Images

"La modul ideal, ar trebui introdus un moratoriu comun asupra restricțiilor care vizează bunuri esențiale și tranzacțiile financiare pentru cumpărarea lor", a susținut Putin, în discursul susținut în cadrul summitului țărilor G20.

"După toate, e o chestiune de viață și de moarte a oamenilor, o chestiune pur umanitară", a pledat el, apreciind că "războaiele comerciale și sancțiunile agravează criza" generată de Covid-19.

Putin a propus crearea de "culoare verzi la adăpostul războaielor comerciale și al sancțiunilor" pentru aprovizionarea cu medicamente, produse alimentare, echipamente și tehnologii.

Economia rusă a fost puternic afectată de criza mondială declanșată de pandemie, în special din cauza căderii prețurilor petrolului și a devalorizării rublei.