Criza pandemiei de coronavirus a aruncat economia mondială într-o recesiune mai brutală și mai profundă decât se estima inițial, cu căderi vertiginoase ale creșterii economice, dar analiștii speră o relansare pentru anul viitor, scrie AFP.

Brokeri la Bursa din New YorkFoto: Rompres

Cu mai puțin de o săptămâna înainte de publicarea previziunilor Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru economia mondială, au apărut primele cifre care anunță o recesiune brutală.

Banca Franței a anunțat miercuri, într-o estimare, o cădere de circa 6% a PIB-ului francez pentru primele trei luni ale anului, cea mai slabă evoluție trimestrială de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

În paralel, principalele institute economice germane au prevăzut că economia Germaniei, principala forță în Zona Euro, va cădea cu 9,8% în trimestrul doi al acestui an, cea mai gravă cădere de la primul calcul al datelor de creștere trimestrială, în 1970, și de două ori mai mare decât contracția din primul trimestrul 2009.

"Pe primele două trimestre ale anului, economia țărilor occidentale se prăbușește", spune Philippe Waechter, economist șef la Ostrum Asset Management, care se așteaptă ca Statele Unite să urmeze aceeași tendință ca principalele țări europene.

"Nu ne putem imagina cum pot scăpa Statele Unite de o recesiune profundă", a subliniat el, reamintind că atât California, "a cincea economie mondială, în fața Franței și a Marii Britanii", dar și New York, sunt supuse unor importante măsuri de carantină.

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății (OMC) la o criză a schimburilor comerciale "probabil superioară contracției comerțului provocată de criza financiară mondială din 2008-2009".

Directorul OMV, brazilianul Roberto Azevedo, a făcut apel miercuri la folosirea "tuturor potențialelor motoare" în fața "a ceea ce ar putea fi cea mai gravă recesiune sau cel mai serios revers economic din existența noastră".

Relansarea economică, anul viitor?

În acest context, previziunile de creștere avansate până în prezent de diferitele institute par complet depășite.

La jumătatea lunii martie, agenția de rating Moody's, spre exemplu, se aștepta încă pentru 2020 la o ușoară recesiune de -2% în Statele Unite, de -2,2% în Zona Euro și de -1,4% pentru Franța.

Evenimentele s-au precipitat însă cu expansiunea pandemiei care afectează acum din plin Statele Unite și cu măsurile de carantină luate de diferitele țări europene, care au frânat brutal consumul și producția.

Economistul șef al OCDE, Laurence Boone, a reamintit miercuri la France Inter că fiecare lună de carantină antrenează o pierdere de două puncte din PIB.

"Avem un nivel de producție care cade de ordinul -25 până la -30% în întreaga țară", a subliniat ea.

Creșterea mondială va fi cu atât mai dur lovită cu cât niciunul dintre motoare nu este scutit, nici Statele Unite, nici China, a doua economie mondială, nici țările occidentale, nici țările emergente, care sunt penalizate de degringolada cotațiilor petrolului și materiilor prime.

În aceste condiții, ne putem aștepta la o revenire a economiei anul viitor? Nu e sigur, notează Waechter.

"În 2021, putem spera la o creștere similară cu cea din trecut, dar va fi multă incertitudine", a subliniat el, referindu-se la o eventuală revenire a coronavirusului dacă nu este găsit un vaccin și la dificultățile de repornire a producției în uzinele care și-au încetat activitatea.

"Este foarte dificil de făcut scenarii", a recunoscut Boone. "Putem ieși parțial din carantină, dar dacă populația este puțin imunizată se poate să ne confruntăm cu un nou val al virusului și o nouă perioadă de carantină", a explicat ea.

Timo Wollmershäuser, de la institutul IfO, se arată mai optimist. Potrivit lui, Germania rămâne "bine plasată pentru a face față unei prăbușiri economice" și pentru "a găsi pe termen mediu nivelul de creștere care ar fi fost al său fără criză".