Florin Cîţu: Avem un buffer pentru 5 luni sau chiar mai mult / Cei din aparatul administrativ să ştie că le vine salariul la timp
„În acest moment nu discutăm despre aşa ceva (un acord cu FMI, n.r.). Avem acel buffer de care nu ne-am atins, de aceea continuăm să ne finanţăm din piaţă, şi astăzi ne-am finanţat din piaţă, când găsim condiţii bune ne finanţăm, ca să facem aceste plăţi. Păstrăm buffer-ul pentru momente dificile, acordurile cu instituţii internaţionale sunt pe ultimul loc, dacă ajungem acolo. Buffer-ul ne ajunge peste 4 luni, 4-5 luni de zile, chiar mai mult, dar nu pot să dau cifrele exacte, pentru că sunt negocieri cu pieţele”, a afirmat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.
Ministrul Finanţelor a transmis că aparatul administrativ este în prima linie a luptei împotriva crizei actuale, iar membrii aparatului administrativ nu trebuie să îşi facă probleme cu privire la plata salariilor.
„În fiecare zi avem o provocare şi provocarea cea mai mare pentru Ministerul Finanţelor Publice nu o reprezintă să creştem cheltuieli, pentru că a creşte cheltuieli este uşor şi o pot face toţi. Să finanţezi aceste cheltuieli este dificil, dar nu vor exista probleme la plata la timp a pensiilor, a salariilor, a şomajului tehnic şi a altor facturi ale MFP. (...) Este important ca doctorii să ştie, poliţiştii să ştie, toţi cei care sunt astăzi în aparatul administrativ să ştie că salariul le vine la timp, oamenii care sunt astăzi în prima linie să nu aibă această grijă, să ştie că nu au această problemă. În prima linie este tot aparatul administrativ. Astăzi lupta cu criza se duce cu aparatul administrativ, care bineînţeles că nu este cel mai eficient, dar lucrăm cu aparatul administrativ, tot aparatul administrativ este în prima linie în această luptă cu criza”, a menţionat Florin Cîţu.
În context, ministrul Finanţelor a anunţat că vineri a fost ziua în care ministerul de resort a făcut cele mai mari plăţi din istorie, prin plata în avans a pensiilor pentru luna aprilie.
„Acest moment este foarte dificil din punct de vedere economic, pentru că trebuie să ne finanţăm. Pe lângă această situaţie în care este economia, cu încasări mai mici la Buget, cheltuielile cresc, dar trebuie să plătim facturile Guvernului. Am rambursat TVA de 4 miliarde în martie, rambursăm (TVA, n.r.) cu control ulterior în aprilie, avem cheltuieli mai mari - vineri a fost o zi dificilă, pentru că am plătit în avans pensii şi cred că a fost ziua în care am făcut cele mai mari plăţi din istorie de la Ministerul Finanţelor, şi a fost o zi complicată, pentru că pieţele nu funcţionează ca într-un moment normal, ca să te finanţezi pe termen scurt, rapid, şi prin surprindere, pentru că nu ştiam că o să plătim în avans, a fost o problemă de comunicare... A fost complicat, dar am reuşit”, a explicat Florin Cîţu.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
Florine, nu te-ai gandit ca ai putea injumatati numarul bugetarilor, cealalta jumatate ai tine-o acasa cu 75% ...si ne-ar costa mai ieftin?
Treaba asta ar trebui facuta de urgenta si la parlamentari ....apoi obligatoriu bagati o ordonnta militara (ca tot este tara in situatie de urgenta) si anulati absolut toate pensiile speciale!
Vezi foarte bine ca tara ar merge si fara parlamentari...asa ca faceti draq ceva si micsorati numarul parlamentarilor (senatori + deputati) la maximum 250-300!
Daca nu faceti lucrurile astea acum cand tara este in criza majora...atunci va doresc sa ajungeti la 10-15 % in alegerile ce vor urma!
PNL=PSD la patrat.
Imi amintesc cat de blamate au fost masurile luate in 2010 referitor la reducerea cu 25% la suta a salariilor bugetarilor.Poate nu a fost cea mai fericita forma de solidaritate la criza economica (probabil salariile mici de la bugetari nu ar fi trebuit reduse) dar redresarea economica s-a produs mult mai rapid(in conditiile in care la privat deja existau masuri de ajustare inclusiv diminuarea salariului)
Ma gandesc ca acesta masura a fost luata otwa fiindca avem niste destepti pe la CCR care ar fi declarat neconstitutionala o astfel de masura (desi diminuarea salariior in justitie a fost declarata neconst. ca o limitare a independentei acesteia)
Sa ne gandim la deciziile care se iau in instante si sa ne gandim cat de mult limiteaza drepturile constitutionale ale cetatenilor, justificate uneori doar pe erori de procedura s.a....(vb aici de cel care a furat o gaina si primeste 7 ani inchisoare si cel care a furat din buget sau din fonduri publice si primeste cu suspendare sau la cei care fac trafic de persoane si le sunt prescrise faptele)
Se pare ca dreptate este cu capul spart si in perioada democratiei.
Voteaza, parerea ta conteaza!
"Victor iti copiaza temele, Liviu iti fura sandvisul" spunea odata o liberala de frunte.
NU mai e cazul, iti dam noi tot ce ai nevoie.