PIB-ul Statelor Unite a căzut cu 4,8% în primul trimestru, în cifre anualizate, din cauza pandemiei de coronavirus care a oprit sectoare întregi ale economiei, potrivit unei estimări preliminare a departamentului pentru Comerț, publicată miercuri și citată de AFP.

Coronavirus SUAFoto: Alexander Rector/National Guard / Zuma Press / Profimedia

Coronavirusul pune astfel punct unui deceniu de creștere economică. Este vorba de cea mai importantă cădere din trimestrul IV 2008, când SUA erau lovite din plin de criza financiară.

Departamentul Comerțului a precizat că "ansamblul efectelor economice ale pandemiei de Covid-19 nu pot fi cuantificate în estimarea PIB-ului pentru primul trimestrul din 2020".

În Germania, coronavirusul va provoca cea mai gravă recesiune economică de la al Doilea Război Mondial, a estimat miercuri ministrul Economiei Peter Altmaier, citat de Reuters.

"Ne confruntăm cu provocări majore, atât economice cât și politice," a afirmat Altmaier, care a prezentat estimarea actualizată a guvernului pentru evoluția economică a celei mai mari economii europene.

Berlinul estimează acum că PIB-ul va cădea în 2020 cu -6.3% față de previziunea de +1,1% din ianuarie, înainte de pandemie. Vârful epidemiei este așteptat în trimestrul doi, urmat de o reluare a activității economice.

Pentru 2021, guvernul se așteaptă la o relansare a economiei, cu o expansiune de +5.2%. Această previziune ia în calcul scenariul unei ridicări graduale a măsurilor de carantină impuse pentru a stopa avansul pandemiei de coronavirus.

În martie și în aprilie, cel puțin trei milioane de germani erau în șomaj tehnic.