Produsul Intern Brut (PIB) al Zonei Euro a scăzut cu 3,8% în primul trimestru, cea mai mare cădere de la crearea monedei unice, în 1999, potrivit unei prime estimări publicate joi de Eurostat, transmte AFP.

EurostatFoto: Eurostat

Acest recul se explică prin măsurile de carantină legate de Covid-19, care au început să fie aplicate pe scară largă de statele membre în luna martie.

În Franța, primele două săptămâni de carantină au fost suficiente pentru a arunca țara în recesiune, cu o contracție istorică a PIB-ului de 5,8% în primul trimestrul, potrivit estimării Institutului național de statistică (Insee).

În Spania, afectată dur de pandemie, PIB-ul s-a contractat cu 5,2%, arată estimarea provizorie e Institutului național de statistică (INE).

Austria s-a confruntat cu o scădere a PIB-ului de 2,5% în raport cu ultimul trimestru din 2019.

Germania, cea mai mare economie europeană, urmează să publice previziunea pentru PIB în 15 mai.

Măsurile de carantină au avut un impact și asupra inflației, care a scăzut din nou în aprilie, la 0,4%, arată Eurostat.

În martie, când restricțiile au început să fie impuse progresiv, rata inflației era de 0,7%, departe de obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană.

Potrivit Eurostat, rata șomajului a crescut la 7,4% în martie, față de 7,3% în februarie - care era cel mai redus nivel în zona euro din martie 2008.