Pandemia Covid-19 a avut un impact economic "rapid și masiv" care nu a afectat niciodată atât de multe țări în ultimii 150 de ani, și aceasta în ciuda ajutoarelor guvernamentale masive, potrivit noilor previziuni ale instituției publicate luni.
"Am asistat la o relansare monetară și bugetară fără precedent în economii avansate, la fel ca și în piețele emergente și în dezvoltare", a subliniat Ceyla Pazarbasioglu, vicepreședinte al Diviziei Creștere echitabilă și Finanțe, într-o conferință telefonică.
Cu toate acestea, este nevoie de mai mult pentru o relansare, crede aceasta. "Este vorba de un șoc devastator pentru toate economiile, care au nevoie de o acțiune mondială urgentă", a adăugat ea.
"Este o criză care ar urma să lase cicatrici pentru mult timp și va ridica provocări imense la scară mondială".
Sărăcia extremă
Banca Mondială estimează că între 70 și 100 de milioane de persoane ar putea cădea în sărăcie extremă, ștergând astfel progresele realizate în ultimii trei ani în lupta împotriva sărăciei.
Înainte de această criză sanitară, instituția miza pe o nouă reducere în 2020 a proporției populației mondiale care trăiește cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi.
Pandemia care s-a declanșat la sfârșitul anului trecut în China afectează majoritatea țărilor din lume.
Potrivit cifrelor oficiale, a ucis peste 400.000 de oameni în întreaga lume.
Pentru a stopa contaminarea și în special pentru a evita sufocarea sistemelor sanitare, numeroase țări au adoptat măsuri de carantină care au lovit însă puternic economiile.
Ne putem îndrepta spre o criză financiară?
Dacă Banca Mondială prevede o relansare în 2021, riscul unui al doilea val de infecții, în absența unui vaccin, nu este exclus, ceea ce ar putea afecta această relansare.
China, a doua putere economică mondială, este singura dintre marile economii care va înregistra o creștere în acest an.
Pentru economiile avansate unde consumul și oferta s-au prăbușit sub efectul paraliziei sectoarelor transporturi, hotelier și restaurante, contracția se va ridica la 7%, apreciază Banca Mondială.
PIB-ul economiilor emergente și în curs de dezvoltare ar urma să scadă cu 2,5%, "prima contracție pentru acest grup de țări de cel puțin 60 de ani".
Ayhan Kose, directorul al diviziei Perspective de dezvoltare, a subliniat dificultatea de a face previziuni pentru o criză provocată de un dezastru natural.
Cel mai grav scenariu? în cazul unul al doilea val al pandemiei, în care autoritățile ar putea fi constrânse să reinstituie carantina, PIB-ul mondial ar putea să se contracte cu 8%.
"Aceste întreruperi de activitate ar putea forța companiile să-și înceteze activitatea dar și plata datoriilor", avertizează autorii raportului, în condițiile în care gradul de îndatorare al companiilor private era deja un subiect de îngrijorare înaintea crizei sanitare.
În fine, chiar dacă relansarea se va materializa anul viitor cu o rată de creștere de 4,2%, "în numeroase țări, recesiunile profunde provocate de Covid-19 ar urma să afecteze capacitatea de creștere pentru anii viitori", notează raportul.
Și nici un bugetar nu a fost trimis în șomaj tehnic...,,Tehnic vorbind" au fost afectați material bugetarii care verificau HORECA, că dacă li s-a suspendat temporar activitatea, pe cine să mai jefuiască, pardon, pe cine să mai șpăguiască inspectorii... Nici măcar o masă ,,protocol".
Dăscălimea pe cine să mai mediteze, alții în șomaj tehnic.
stima noastra si mandria!
Cred ca a venit momentul ca specilistii sa dezbata stiintific caile cele mai potrivite de interventie pentru ca poate aparea valul 2.
nu trebuie uitat nici rolul jucat de china in generarea pandemiei si lipsa unor reactii potrivite venite din partea OMS - mult de discutat politic si economic.
Doua studii publicate cred ca astazi indicau ca lockdown-ul a salvat multe vieti omenesti. Oare ce se va intampla dupa criza economica care urmeaza??? Cum ne vom salva si care vor fi cicatricile care vor ramane?
Soc si groaza!
-se puteau inchide doar judete grav afectate
-se putea un control mai atent in vami
Acum,sa vad guvernul pe unde scoate camasa,sa nu o arda in continuare aiurea cu IMM bullshit,cu somaj tehnic prelungit,etc.etc.Bine,somaj in mediul privat nu vorbim de bugetari,ei sunt si vor fi intangibili,cel putin pana in noiembrie.
Hotnews,am o intrebare...Tapalaga a plecat din cauza cenzurii pe care o practicati?
5%? O scădere a veniturilor de 4 ori mai mare e tolerabilă (a pățit ceva România din 2010 până acum? nu, suntem ok, ba chiar am crescut economia an de an cu procente din ce în ce mai mari așa că lăsați-ne cu gargare gen „criză economică”).
Am pantofi să-mi pun și-n cap, nu mai am nevoie de alții; casa poate sta cu același var și aceeași mobilă încă un an, mașina poate fi schimbată o dată la 4 ani în loc de 3 și pot reduce fără probleme cu 5% mesele luate la restaurant.
Ah, să nu uit, pot să-mi ajustez veniturile foarte ușor astfel încât statul să încaseze cu 5% mai puțin de la mine.
Cred ca in Romania nimeni, nici macar somerii, nu si-a mai cumparat aspirator IN RATE in ultimii 20 de ani.
Pai si de ce nu-l beliti pe Putler daca traiti asa prost? Rusia e o tara bogata cu muncitori saraci!
Vine toamna, valul doi, inchidem economia pana pe la Pastele anului viitor si obtinem cea mai grava criza economica din istoria omenirii, nu doar din ultimii 150 de ani.
Super-tare, nimeni nu si-ar fi putut imagina asa ceva, cine-ar fi crezut ca statul acasa cu lunile si anii poate avea consecinte economice... de necrezut.
Mai repetam figura de vreo doua-trei ori - din obisnuinta, nu ca ar fi cu adevarat nevoie - si-o sa ne intoarcem in epoca de piatra. Varianta veche, paleoliticul, ca la ce destepti suntem nu-mi imaginez ca-s prea multi capabili sa ciopleasca pietre.
Da' nimic din toate astea nu conteaza - important e doar sa oprim Covidu'. Ca-n proverbul sovietic - o sa luptam pentru pace pana n-o sa mai ramana piatra pe piatra.
adica, omenirea si'a dat singura cu tesla'n ..genuche.:-)
dar, sa nu uitam vorbele unui mare ...investor, primul rotschild, cel care a pus bazele averii: cumpara cand curge sange in strada.
deci, follow the money, ochii pe bursa. cine cumpara acum, are si pata pe caciula.
Daca e similar cu cel realizat in domeniul apei uzate in Romania (facut de un bulgar ! care nu a calcat pe teren) nu are legatura cu realitatea.
Mai rau ca in 1870, ma apuca rasul..
Nu v-ar fi rusine...