Bulgaria și Croația pot intra în anticamera zonei euro anul acesta, a declarat Fabio Panetta, membru al conducerii Băncii Central Europene (BCE), citat de Bloomberg.

Sediul BCEFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Comentariul lui Panetta pentru ziarul “Le Monde” semnalează că procesul de extindere al zonei euro rămâne neschimbat, în pofida pagubelor economice cauzate de coronavirus, notează ziarul bulgar 24 Chasa, citat de Rador.

„Croația și Bulgaria au luat măsuri curajoase”, a subliniat Panetta. „Dacă procesul se va termina cu succes, ele pot adera la ERM II până la sfârșitul anului”, a adăugat el.

Panetta a subliniat că statele, de obicei, rămân în ERM II vreme de circa doi ani, menționând că „prima fereastră disponibilă pentru aderarea Croației și Bulgariei la zona euro va fi în anul 2023, dacă toate evaluările preliminare vor fi de succes”.

Luna aceasta, Croația a eliminat unul dintre obstacolele aflate pe calea aderării la zona euro, după ce BCE a declarat că cele mai mari cinci bănci ale sale nu se confruntă cu o insuficiență de capital.

În raportul său privind convergența, dat publicității săptămâna trecută, BCE subliniază că criza coronavirusului are provocări pentru inflație și finanțele publice din cele două state.