Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, vineri, la finalul ședinței de Guvern, că se așteaptă ca România să nu aibă o recesiune tehnică, adică două trimestre negative consecutive. „Trimestrul doi o să fie singurul din acest an cu contracție economică”, a spus ministrul.

Florin CituFoto: Hotnews

Întrebat la sfârșitul ședinței de Guvern dacă cifrele anunțate la nivel mondial, potrivit cărora economiile multe state au scăzut în trimestrul al doilea, îngrijorează Executivul de la București, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că și România va avea o contracție în al doilea trimestru, dar că acesta va fi singurul negativ din acest an.

„Am văzut cifrele și pentru Europa sunt surprize negative. Pentru România și alte țări vor apărea în jur de 14 august. Trecem printr-o criză economică globală, estimările sunt revizuite în timp real. În ceea ce ne privește rămânem la opinia că estimările pentru România au fost mult prea pesimiste. Ne așteptăm bineînțeles la o contracție pe trimestrul II pentru că economia a fost închisă în toată această perioadă și în același timp ne așteptăm ca România să nu aibă o recesiune tehnică, asta înseamnă că nu vom avea două trimestre negative consecutive în acest an. Trimestrul doi o să fie singurul din acest an cu contracție economică, celelalte vor avea creștere economică pozitivă”, a spus Florin Cîțu, potrivit Mediafax.

Eurostat, a anunțat vineri că Zona Euro a înregistrat o contracție economică istorică de 12,1% în al doilea trimestru al anului ca urmare a impunerii măsurilor de carantină pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, relatează AFP.

Acesta este „de departe” cel mai semnificativ declin „de la începutul înregistrării seriilor statistice în 1995”, subliniază biroul în comunicatul de presă în care a făcut publice numerele.

Însă această estimare „preliminară” se bazează totuși pe „surse de date incomplete” și va fi revizuită, mai precizează institutul.

În primul trimestru din 2020, chiar la începutul implementării măsurilor pentru combaterea pandemiei între lunile ianuarie-martie, Produsul Intern Brut al Zonei Euro s-a contractat cu 3,6%.

Pentru întreaga Uniune Europeană PIB-ul a scăzut cu 11,9% în al doilea trimestru. Cifre dezastruoase au început să apară în ultimele zile: -12,4% în Italia, -13,8% Franța, -14,1% Portugalia, -18,5% Spania, -10,1% Germania, -10,7% Austria, -12,2% Belgia.