Marea Britanie, lovită de criza coronavirusului, a suferit în trimestrul doi o cădere economică record de 20,4% și, în primele șase luni ale anului, cea mai gravă recesiune înregistrată vreodată, scrie AFP.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

Regatul înregistrează astfel cea mai proastă performanță din Europa în trimestrul doi, în fața Spaniei (-18,5%) și a Franței (-13,8%).

Potrivit datelor Biroului național pentru statistici, este vorba de prima recesiune tehnică - respectiv două semestre consecutive de cădere a PIB-ului - din 2009, în perioada crizei financiare.

Esențialul contracției, care a început să fie resimțită în martie, a avut loc în aprilie, o lună întreagă de carantină, când producția s-a prăbușit cu 20%.

În mai, pe fondul reluării activității în construcții și în sectorul manufacturieri, PIB-ul a crescut cu 2,4%, la care se adaugă accelerarea din iunie (+8,7%) generată în special de redeschiderea comerțului.

Regatul, care a impus mai târziu carantina decât alte țări europene, a înregistrat cel mai mare număr de decese din Europa, ceea ce a determinat guvernul Boris Johnson să opteze pentru o redeschidere lentă a economiei.

Pe lângă durata carantinei, amploarea șocului economic în Marea Britanie este legată și de dependența puternică de servicii și consum, care s-au prăbușit în perioada carantinei.

Închiderea școlilor a determinat de asemenea mulți părinți să renunțe la muncă pentru a se ocupa de copii.

"Pe bază trimestrială, este o cădere mai brutală decât în perioada Marii Depresiuni sau a celui de-al Doilea Război Mondial, dar această recesiune ar trebui să dureze mai puțin timp", notează Josie Dent, economist la think-tank-ul CEBR.

Recesiunea provoacă deja grave probleme sociale, cu o scădere de 730.000 a numărului persoanelor angajate între martie și iulie, iar rata șomajului este așteptată să crească în continuare.

Cu atât mai mult sub amenințarea unui Brexit fără acord care paralizează deciziile de investiții.

"Drept urmare, relansarea britanică va fi fără îndoială mai lentă decât cea din Statele Unite și din zona euro", anticipează Capital Economics, care se așteaptă la noi măsuri de relaxare cantitativă din partea Băncii Angliei.

Pentru ansamblul anului 2020, Banca Angliei se așteaptă la o scădere de 9,5% a PIB-ului și prevede că economia va reveni la nivelul dinaintea pandemiei doar în 2022.