Polonia a intrat oficial în recesiune, pentru prima dată după căderea comunismului, după ce produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 7,9% în al doilea trimestru din 2020, în cifre anualizate, și cu 8,9% în raport cu trimestrul precedent, a anunțat vineri, într-o primă estimare, oficiul național pentru statistici (GUS), citat de AFP.

Ambulanta coronavirus in PoloniaFoto: Mateusz Slodkowski/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

În primul trimestru, PIB-ul Poloniei a scăzut cu 0,4% în raport cu trimestrul precedent dar a crescut cu 1,6% în raport cu aceeași perioadă a anului precedent.

Estimarea pentru trimestrul doi ia în calcul efectele pandemiei și măsurile guvernamentale de combatere a acestora, a precizat GUS.

Potrivit Institutului polonez de Economie (PIE), un centru de analiză în subordinea guvernului, economia poloneză a suferit mai puțin din cauza pandemiei față de celelalte țări din regiune.

Cu 38 de milioane de locuitori, Polonia constituie de departe cea mai mare economie din Europa centrală și de est.

Polonia, care a cunoscut o creștere economică neîntreruptă după trecerea la economia de piață, acum 30 de ani, a afișat în 2019 o creștere de 4,1%, după +5,3% în 2018.

În acest an, PIB-ul ar urma să scadă cu 3,4%, potrivit unei proiecții revizuite a guvernului, față de creșterea inițială estimată la 3,7%.