Coronavirus: Recesiune record pentru economia mondială. Cum stă fiecare țară / Doar China a scăpat
Iată o trecere în revistă făcută de AFP cu principalele modificări ale produsului intern brut (PIB), calculate comparativ cu trimestrul anterior. Cifrele sunt, dacă nu se specifică altfel, cele ale institutelor statistice naționale.
Brazilia, cea mai mare economie din America Latină, a raportat marți o prăbușire record de 9,7% din PIB-ul său între aprilie și iunie. A doua țară cea mai afectată de pandemie, cu mai mult de 121.000 de decese, gigantul sud-american a intrat oficial în recesiune după un declin (revizuit) de 2,5% în primul trimestru.
„PIB-ul se află acum la același nivel ca la sfârșitul anului 2009, în centrul crizei financiare internaționale”, a explicat Institutul de Statistică IBGE într-un comunicat.
India, un alt gigant emergent care plătește un preț mare pentru Covid-19 (peste 65.000 de morți), a dezvăluit cu 24 de ore mai devreme o scădere fără precedent de 23,9% din PIB-ul său de la un an la altul. Fără recesiune, totuși, deoarece New Delhi a înregistrat o creștere de 3,1% între ianuarie și martie.
În Statele Unite, cea mai mare economie din lume, scăderea a fost de 9,5% în al doilea trimestru, după o scădere de 1,3% în primul, potrivit cifrelor publicate de OECD. Statisticile guvernului SUA publică variații la o rată anualizată (-32,9% în al doilea trimestru), precum Canada, care vineri a raportat o scădere fără precedent a PIB-ului său cu 38,7% în primăvară.
Singura lumină palidă a venit de la a doua cea mai mare economie din lume: China a evitat recesiunea prin stoparea epidemiei. PIB-ul a revenit cu 11,5% în al doilea trimestru, după ce a scăzut cu 10% în primul trimestru. Pe parcursul unui an, scăderea a fost de 6,8% în primul trimestru și revenirea de 3,2% în al doilea trimestru. Un nivel de creștere care rămâne însă mult mai mic decât cel înregistrat de China în ultimele decenii.
Japonia vecină a avut încă trei luni dificile: în al doilea trimestru, PIB-ul său s-a prăbușit cu 7,8% comparativ cu cel din ianuarie până în martie. Aceasta este cea mai puternică scădere de când au fost puse în aplicare date comparabile în 1980 și al treilea trimestru consecutiv al contracției PIB-ului.
Europa înconjurată de recesiune
Din partea Vechiului Continent, întreaga zonă euro și-a redus PIB-ul cu 12,1% în primăvară, după -3,6% în trimestrul anterior, adică „de departe” cel mai semnificativ declin din 1995, potrivit oficiului european de statistică Eurostat.
Germania, cea mai mare economie din Europa, și-a văzut scăderea PIB-ului cu 10,1% în al doilea trimestru, după ce a scăzut cu 2% în primul (cea mai gravă scădere înregistrată până acum a fost de 4,7%). Mai puțin afectată de pandemie decât alte țări de pe continent, a lansat marți o mică notă de speranță prin revizuirea prognozei sale pentru o scădere a activității economice la -5,8%, față de -6,3% estimată anterior.
Pentru Franța, care a cunoscut o izolare mai strictă și mai lungă decât vecina sa de peste Rin, căderea este mai severă, cu un PIB în scădere cu 13,8% în primăvară, după -5,9% între ianuarie și martie. Cel mai rău trimestru înregistrat vreodată de la al Doilea Razboi Mondial de către Institutul Național de Statistică a fost până acum primăvara anului 1968, afectată de greva generală din mai.
Italia, care a cunoscut o creștere slabă înainte de criza sănătății și a cărei regiune bogată Lombardia a fost epicentrul european al pandemiei timp de câteva săptămâni, a intrat în recesiune cu o scădere a PIB-ului de 5,4% în primul trimestru, apoi 12,8% în al doilea.
În Spania, economia a scăzut cu 18,5% în al doilea trimestru, după 5,2% în primul, incluzând o scădere de 60% a veniturilor din turism în primăvară și o scădere de peste o treime a exporturilor.
Marea Britanie, țara europeană cea mai afectată de pandemie, suferă cea mai gravă recesiune a continentului, întrucât economia sa rămâne legată de cea a UE până la sfârșitul anului. PIB-ul a scăzut cu 20,4% în al doilea trimestru, după ce a scăzut cu 2,2% în primul trimestru.
În ceea ce privește Rusia, economia sa s-a contractat cu 8,5% în al doilea trimestru pe parcursul unui an, potrivit primei estimări a agenției de statistică Rosstat. Dincolo de efectele pandemiei, gigantul rus a suferit și el din cauza crizei petrolului.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Dar în RP China, cu toate embargourile neoficiale organizate sau diktate de Amerikia Imperialia, în China nu este coborîre a economiei...Au conducători competenți ? sTrump cred că spumegă de furie.
În RP China se fac plastice ca ale altora dar costă 30-50 % din cît costă cele făcute de producătorii ,,tradiționali".
Chiar dacă dau un pic mai mult, totuși nu voi cumpăra telefon Huawei, nici Xiaomi.
Ce face , produce pe stoc , ca orice economie comunista care se respecta, sau minte de ingheata apele ? Poate economia interna sa absoarba tot de nu se mai vinde in exterior ? Poate cineva sa ma lamureasca.
In UE, SUA sau Norvegia se stia cu saptamani bune inainte de a ajunge virusul de va veni o epidemie(doar ce a inceput in forta in China) si tot nu au reusit sa mobilizeze resurse sa stapaneasca epidemia.
Iar in China, care, cel putin teoretic, ar fi trebuit sa fie luata prin susrprindere, fiind prima tara afectata, sunt mai putine cazuri acuma decat in Romania la o populatie de 80-90 de ori mai mare.
și tot la chineji a nimerit..
In Europa, in afara de Suedia, Irlanda, Romania si Bulgaria (cu cresteri mici in Q1), toate tarile au intrat in recesiune, avand scadere PIB in cele doua trimestre Q1 si Q2.
Rusia pretinde si ea ca a avut fix ca Romania in Q1, un +0,3% la PIB, dar e tot o tara unde nu se pot face verificari la fel de atente ca in statele UE.
In Q2, mai prost ca Romania au stat UK, Spania, Ungaria, Portugalia, Franta, Italia, noi fiind aproape de media zonei euro (-12,1%), zona de care depindem foarte mult la exporturi si lanturi de aprovizionare.
Asa cum explicasem intr-o postare pe HN la vremea respectiva, picajul economiei americane e impresionant doar daca nu-l punem in context UE, dupa criterii europene.
Imediat ce comparam dupa aceiasi parametri, observam ca USA a pierdut in Q2 la PIB (-9,5%) mai putin decat Germania (-10,1%) sau Canada (-11,5%).
Toata propaganda care ne explica "catastrofa" din USA se baza pe o imensa exagerare si o manipulare grosiera a unor cifre (-32,6%) destinate mai ales specialistilor.
Guvernul republican al presedintelui Trump (acuzat de apocalipsa economica de catre stanga PD) a rezistat economic mai bine la criza decat guvernul dnei Merkel (laudata pt reactie si planul de relansare), o arata cifrele, e fact-check.
Economiile se redreseaza acum in "V", abrupt, poate nu la ritmul dorit, dar sunt toate pe cale sa recupereze pierderile din primele 6 luni din 2020.
Pentru ca ei nu se raporteaza cu Texas/Montana/Oklahoma ... etc.
Apoi, de ce il critica democratii ca a avut rateuri in economie, daca ei voiau sa inchida toata economia, pentru izolarea populatiei...
Din pacate, manipuarea datelor e prea tendentioasa.
Un amarit de profesor de istorie a scos o statistica ce cuprinde cauzele realegerii unui presedinte (american) si "baietii destepti" (si fetele, evidet, dar la ei nu mai este diferenta de "gen") se chinuie sa creeze artificial conditiile in care presedintele nu este reales.
Nu cred ca tine gaselnita. Ba dimpotriva. Vom vedea.
Asta pentru ca democratii nu au corectat nimic din politica lor de acum 4 ani. Si nici nu stiu ce si cum sa corecteze. Prin urmare, creeaza tot felul de situatii penibile, pentru a convinge electoratul ca ei au dreptate. Vom vedea daca electoratul SUA este atit de stupid, pe cit il cred ei.
Lipsa carantiei a salvat economic Suedia si asta se va traduce in viitor si prin mai putini morti pe ansamblu.