Coronavirus: Recesiune record pentru economia mondială. Cum stă fiecare țară / Doar China a scăpat

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 1 septembrie 2020, 19:50 Economie | Finanţe


Bursa din New York
Foto: Agerpres
După India, Brazilia a dezvăluit marți o scădere istorică a PIB-ului în al doilea trimestru, o scădere suportată de aproape toate marile economii ale lumii în urma pandemiei Covid-19. Doar China a scăpat de recesiune.

Iată o trecere în revistă făcută de AFP cu principalele modificări ale produsului intern brut (PIB), calculate comparativ cu trimestrul anterior. Cifrele sunt, dacă nu se specifică altfel, cele ale institutelor statistice naționale.

Brazilia, cea mai mare economie din America Latină, a raportat marți o prăbușire record de 9,7% din PIB-ul său între aprilie și iunie. A doua țară cea mai afectată de pandemie, cu mai mult de 121.000 de decese, gigantul sud-american a intrat oficial în recesiune după un declin (revizuit) de 2,5% în primul trimestru.

„PIB-ul se află acum la același nivel ca la sfârșitul anului 2009, în centrul crizei financiare internaționale”, a explicat Institutul de Statistică IBGE într-un comunicat.

India, un alt gigant emergent care plătește un preț mare pentru Covid-19 (peste 65.000 de morți), a dezvăluit cu 24 de ore mai devreme o scădere fără precedent de 23,9% din PIB-ul său de la un an la altul. Fără recesiune, totuși, deoarece New Delhi a înregistrat o creștere de 3,1% între ianuarie și martie.

În Statele Unite, cea mai mare economie din lume, scăderea a fost de 9,5% în al doilea trimestru, după o scădere de 1,3% în primul, potrivit cifrelor publicate de OECD. Statisticile guvernului SUA publică variații la o rată anualizată (-32,9% în al doilea trimestru), precum Canada, care vineri a raportat o scădere fără precedent a PIB-ului său cu 38,7% în primăvară.

Singura lumină palidă a venit de la a doua cea mai mare economie din lume: China a evitat recesiunea prin stoparea epidemiei. PIB-ul a revenit cu 11,5% în al doilea trimestru, după ce a scăzut cu 10% în primul trimestru. Pe parcursul unui an, scăderea a fost de 6,8% în primul trimestru și revenirea de 3,2% în al doilea trimestru. Un nivel de creștere care rămâne însă mult mai mic decât cel înregistrat de China în ultimele decenii.

Japonia vecină a avut încă trei luni dificile: în al doilea trimestru, PIB-ul său s-a prăbușit cu 7,8% comparativ cu cel din ianuarie până în martie. Aceasta este cea mai puternică scădere de când au fost puse în aplicare date comparabile în 1980 și al treilea trimestru consecutiv al contracției PIB-ului.

Europa înconjurată de recesiune

Din partea Vechiului Continent, întreaga zonă euro și-a redus PIB-ul cu 12,1% în primăvară, după -3,6% în trimestrul anterior, adică „de departe” cel mai semnificativ declin din 1995, potrivit oficiului european de statistică Eurostat.

Germania, cea mai mare economie din Europa, și-a văzut scăderea PIB-ului cu 10,1% în al doilea trimestru, după ce a scăzut cu 2% în primul (cea mai gravă scădere înregistrată până acum a fost de 4,7%). Mai puțin afectată de pandemie decât alte țări de pe continent, a lansat marți o mică notă de speranță prin revizuirea prognozei sale pentru o scădere a activității economice la -5,8%, față de -6,3% estimată anterior.

Pentru Franța, care a cunoscut o izolare mai strictă și mai lungă decât vecina sa de peste Rin, căderea este mai severă, cu un PIB în scădere cu 13,8% în primăvară, după -5,9% între ianuarie și martie. Cel mai rău trimestru înregistrat vreodată de la al Doilea Razboi Mondial de către Institutul Național de Statistică a fost până acum primăvara anului 1968, afectată de greva generală din mai.

Italia, care a cunoscut o creștere slabă înainte de criza sănătății și a cărei regiune bogată Lombardia a fost epicentrul european al pandemiei timp de câteva săptămâni, a intrat în recesiune cu o scădere a PIB-ului de 5,4% în primul trimestru, apoi 12,8% în al doilea.

În Spania, economia a scăzut cu 18,5% în al doilea trimestru, după 5,2% în primul, incluzând o scădere de 60% a veniturilor din turism în primăvară și o scădere de peste o treime a exporturilor.

Marea Britanie
, țara europeană cea mai afectată de pandemie, suferă cea mai gravă recesiune a continentului, întrucât economia sa rămâne legată de cea a UE până la sfârșitul anului. PIB-ul a scăzut cu 20,4% în al doilea trimestru, după ce a scăzut cu 2,2% în primul trimestru.

În ceea ce privește Rusia, economia sa s-a contractat cu 8,5% în al doilea trimestru pe parcursul unui an, potrivit primei estimări a agenției de statistică Rosstat. Dincolo de efectele pandemiei, gigantul rus a suferit și el din cauza crizei petrolului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13589 vizualizari

 • -21 (27 voturi)    
  RP China, uimește, ca de obicei (Marţi, 1 septembrie 2020, 20:56)

  baligosul [utilizator]

  În timpul luminatului președinte sTrump, economia amerikakană duduie sau poate pîrîie...Japonia la fel, Europa de Vest cam scîrțîie...
  Dar în RP China, cu toate embargourile neoficiale organizate sau diktate de Amerikia Imperialia, în China nu este coborîre a economiei...Au conducători competenți ? sTrump cred că spumegă de furie.
  • +21 (27 voturi)    
   au pe naiba, dictatorii nu-s competenti (Marţi, 1 septembrie 2020, 21:15)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

   Au crestere pt ca inca le mai cumperi tu plasticele ieftine. Ai rabdare pana nu o sa mai ai bani nici de plastice si o sa vezi cum duduie china!!!
   • +16 (20 voturi)    
    ... (Marţi, 1 septembrie 2020, 22:19)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Au crestere in ochii naivilor care le cred minciunile. In CN a inceput rationalizarea pentru anumite produse, inclusiv alimente, de bine ce au evitat recesiunea. Si asta in Beijing nu in vreun sat uitat de lume. Nu cautati pe agentiile de presa pt. ca deocamdata n-a aparut. Dar pt cine are posibilitatea sa vbeasca pe canale cat de cat securizate cu cineva din China, afla cate un crampei din ce e acolo.
    • -2 (6 voturi)    
     Rationalizare? Fake news.. (Miercuri, 2 septembrie 2020, 6:42)

     rio1 [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

     ... vorbesti din auzite si auzi gresit. Locuiesc in China, am calatorit recent in Beijing, Shanghai si alte orase. Magazinele sunt pline - de produse si clienti. Despre cifre nu pot sa comentez daca sunt corecte sau nu, dar din viata de zi cu zi pot sa spun ca lucrurile aici au reintrat in normal de mult timp: magazine, restaurante, scoli, cinematografe, activitati sportive - totul este deschis. Ca ne place sau nu China cu regimul ei a reactionat in aceasta criza mult mai eficient si probabil asta se vede si in PIB. Au blocat la inceput toata tara pentru aprox. o luna, au blocat Wuhan-ul pentru multe luni, au trimis in Wuhan resurse din toata tara (medici, echipamente), au controlat orice suspect si au pus restrictii majore acolo unde au reaparut focare. Pentru toate persoanele care intra in tara sau din zone rosii au instalat carantina in locuri speciale. Intradevar unele actiuni au ingradit dreptul persoanelor dar efectele pozitive pe termen lung se vad. Imaginati-va Europa blocand Italia complet exact la inceput, trimitand echipe medicale din toate tarile catre Italia pentru a o ajuta sa rezolve problema acolo, apoi toate tarile blocate pana cand numarul cazurilor ajunge la zero si ulterior urmarite f. atent persoanele suspecte. Alta ar fi fost evolutia dar .... avem ce avem acum. Democratia (si discutiile) in timp de criza nu sunt cele mai eficiente. Nu degeaba in armata ordinele nu se discuta. Imaginati-va un razboi in care seful armatei trebuie sa convinga subalternii sa poarte masca.
     • +3 (3 voturi)    
      ... (Miercuri, 2 septembrie 2020, 12:20)

      cartograful [utilizator] i-a raspuns lui rio1

      @rio...nici pe vremea lui Ceausecu daca erai cetatean strain nu ti se aplicau "ratia" si alte ingradiri. Eu am vbit cu cetateni chinezi care mi-au spus ca exista limitari pt anumite produse si au reinceput amenzi pt "specula" cu alimente. Cum am ajuns sa discutia asta? Ma stiu personalo-profesional dupa intalnirea pe la workshopuri si conferinte profesionale si am avut posibilitatea sa dicutam pe intranetul companiei (presupus de noi inaccesibil pt. serviciile de securitate chineze din ratiuni evidente). In China situatia politica s-a alterat mult in ultimele 6 luni. Acum 1-2 ani de zile faceam schimb de bancuri politice cu ei, (eu le spuneam bancuri cu Ceausescu si cu (completati voi ca nu e politically correct) , ei imi spuneau bancuri cu xi, partidul comunist si cu japonezi) acum comunicarea non-profesionala e redusa la minimum si par destul de speriati de chestiile politice. Dar desigur, magazinele sunt pline si totul e OK.
     • +1 (1 vot)    
      Au blocat din septembrie anul trecut? (Miercuri, 2 septembrie 2020, 20:02)

      Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui rio1

      Pai ei au anuntat abia pe final de noiembrie primul caz. Chiar vrei sa te credem???
    • -1 (1 vot)    
     ...plastice ?... (Joi, 3 septembrie 2020, 2:59)

     baligosul [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

     Acum aproape 3 ani am cumpărat un telefon Xiao Mi...smart alegere, în timpul ăsta nu a avut nici un defect, acum, de curînd am cumpărat un Huawei, 24 rate X 25 lei, pentru mine este peste așteptări.
     În RP China se fac plastice ca ale altora dar costă 30-50 % din cît costă cele făcute de producătorii ,,tradiționali".
     • 0 (0 voturi)    
      Hotărât de-astea nu cumpăr! (Joi, 3 septembrie 2020, 8:49)

      BEDE [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

      Nu cumpăr telefoane produse de firme chinezești. Doar nu vreau să am spyware gata instalat de ei. Prefer să mă spioneze Google, Facebook și Microsoft, nu și PCC.
      Chiar dacă dau un pic mai mult, totuși nu voi cumpăra telefon Huawei, nici Xiaomi.
 • +13 (15 voturi)    
  Suspect (Marţi, 1 septembrie 2020, 21:00)

  Captain Obvious [utilizator]

  Foarte suspect
  • +1 (1 vot)    
   Eu nu inteleg (Miercuri, 2 septembrie 2020, 11:29)

   BuzzBuzzard [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   Cum toata lumea are deficite record numai China nu.
   Ce face , produce pe stoc , ca orice economie comunista care se respecta, sau minte de ingheata apele ? Poate economia interna sa absoarba tot de nu se mai vinde in exterior ? Poate cineva sa ma lamureasca.
 • +12 (20 voturi)    
  deci, stim cui prodest - China (Marţi, 1 septembrie 2020, 21:05)

  CezarN [utilizator]

  stim, deci, suspectul principal.
  In UE, SUA sau Norvegia se stia cu saptamani bune inainte de a ajunge virusul de va veni o epidemie(doar ce a inceput in forta in China) si tot nu au reusit sa mobilizeze resurse sa stapaneasca epidemia.
  Iar in China, care, cel putin teoretic, ar fi trebuit sa fie luata prin susrprindere, fiind prima tara afectata, sunt mai putine cazuri acuma decat in Romania la o populatie de 80-90 de ori mai mare.
 • +7 (9 voturi)    
  mda.. (Marţi, 1 septembrie 2020, 21:13)

  ex nihilo [utilizator]

  A ocolit, a ocolit,
  și tot la chineji a nimerit..
 • -9 (15 voturi)    
  China nu a avut ca prim inamic doar virusul (Marţi, 1 septembrie 2020, 21:34)

  galeo [utilizator]

  Ci si pe Trump, ce a facut maximul posibil pentru a boicota economia chineza.
 • +4 (16 voturi)    
  Romania nu putea evita caderea PIB, depinde de UE (Marţi, 1 septembrie 2020, 21:52)

  animatron [utilizator]

  China publica date care nu sunt considerate suficient de fiabile si verificate, dar a anuntat in Q1 o cadere de -10%PIB si apoi o crestere PIB in Q2 de +11,5%.

  In Europa, in afara de Suedia, Irlanda, Romania si Bulgaria (cu cresteri mici in Q1), toate tarile au intrat in recesiune, avand scadere PIB in cele doua trimestre Q1 si Q2.

  Rusia pretinde si ea ca a avut fix ca Romania in Q1, un +0,3% la PIB, dar e tot o tara unde nu se pot face verificari la fel de atente ca in statele UE.

  In Q2, mai prost ca Romania au stat UK, Spania, Ungaria, Portugalia, Franta, Italia, noi fiind aproape de media zonei euro (-12,1%), zona de care depindem foarte mult la exporturi si lanturi de aprovizionare.

  Asa cum explicasem intr-o postare pe HN la vremea respectiva, picajul economiei americane e impresionant doar daca nu-l punem in context UE, dupa criterii europene.

  Imediat ce comparam dupa aceiasi parametri, observam ca USA a pierdut in Q2 la PIB (-9,5%) mai putin decat Germania (-10,1%) sau Canada (-11,5%).

  Toata propaganda care ne explica "catastrofa" din USA se baza pe o imensa exagerare si o manipulare grosiera a unor cifre (-32,6%) destinate mai ales specialistilor.

  Guvernul republican al presedintelui Trump (acuzat de apocalipsa economica de catre stanga PD) a rezistat economic mai bine la criza decat guvernul dnei Merkel (laudata pt reactie si planul de relansare), o arata cifrele, e fact-check.

  Economiile se redreseaza acum in "V", abrupt, poate nu la ritmul dorit, dar sunt toate pe cale sa recupereze pierderile din primele 6 luni din 2020.
  • -1 (5 voturi)    
   Ok (Miercuri, 2 septembrie 2020, 0:32)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Dar totusi deficitul de 3% era o prostie sau nu? Ca uite ca toata lumea cheltuie cu nemiluita banii din taxe si impozite pentru firme si nimeni nu zice ca ar fi ceva rau cum era pana acum daca ar fi dat la oameni, la spitale, scoli etc nu era ok ca venea inflatia dar acum e incurajat sa dea cat mai mult la firmele de casa, desi tot ce se misca cu banii de la stat e bursa, cripto si pretul aurului iar dupa alegeri de slujbe se va alege tot praful si statele vor ramane tot cu deficitele iar firmele vor da din umeri :)))
   • +2 (2 voturi)    
    Esti pur si simplu foarte prost (Miercuri, 2 septembrie 2020, 3:39)

    Gheorghe Pudila [anonim] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

    De ala cu internet. Bine, esti troll, dar si genul de persoana modesta intelectual.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 2 septembrie 2020, 3:36)

  [anonim]

 • -1 (1 vot)    
  cifrele (Miercuri, 2 septembrie 2020, 7:51)

  mongolul [utilizator]

  si la imbonaviti/morti, si la chestiie economice trebuie raportate la nivel UE/SUA. Nu la nivel Franta, Germania, etc/SUA.
  Pentru ca ei nu se raporteaza cu Texas/Montana/Oklahoma ... etc.
  Apoi, de ce il critica democratii ca a avut rateuri in economie, daca ei voiau sa inchida toata economia, pentru izolarea populatiei...
  Din pacate, manipuarea datelor e prea tendentioasa.
  Un amarit de profesor de istorie a scos o statistica ce cuprinde cauzele realegerii unui presedinte (american) si "baietii destepti" (si fetele, evidet, dar la ei nu mai este diferenta de "gen") se chinuie sa creeze artificial conditiile in care presedintele nu este reales.
  Nu cred ca tine gaselnita. Ba dimpotriva. Vom vedea.
  Asta pentru ca democratii nu au corectat nimic din politica lor de acum 4 ani. Si nici nu stiu ce si cum sa corecteze. Prin urmare, creeaza tot felul de situatii penibile, pentru a convinge electoratul ca ei au dreptate. Vom vedea daca electoratul SUA este atit de stupid, pe cit il cred ei.
 • 0 (2 voturi)    
  Hai Suedia (Miercuri, 2 septembrie 2020, 14:02)

  idealogul [utilizator]

  Unde e minciunosul de ieri care spunea ca economia Suediei s-a prabusit cu 25%.
  Lipsa carantiei a salvat economic Suedia si asta se va traduce in viitor si prin mai putini morti pe ansamblu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by