Asociaţia Organizatorilor de Sloturi din România (ROMSLOT) critică decizia autorităţilor de închidere a sălilor de jocuri de noroc din Bucureşti şi din alte municipii şi spune că, atunci când acestea funcţionează, sălile de jocuri generează taxe şi impozite de 2 milioane de euro zilnic, iar dacă sunt închise şomajul acestor angajaţi reprezintă o cheltuială pentru statul român de peste 1,5 milioane de euro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Asociaţia Organizatorilor de Sloturi din România (ROMSLOT) critică decizia autorităţilor de închidere a sălilor de jocuri de noroc din Bucureşti şi alte municipii. Decizia pripită nu aduce niciun beneficiu real în combaterea epidemiei Covid-19 în contextul în care nu există nici măcar un singur focar sau caz de client infectat în sălile de jocuri de noroc", arată asociaţia într-un comunicat difuzat miercuri și citat de agenția News.ro.

Asociaţia precizează că autorităţile medicale (direcţiile de sănătate publică) au admis în toate discuţiile purtate cu industria de slot machines că sălile de jocuri de noroc reprezintă cel mai scăzut risc epidemiologic din toate activităţile care se desfăşoară în spaţii închise.

"Spre deosebire de alte sectoare, clienţii din sălile de jocuri de noroc sunt obligaţi să poarte măşti pe întreaga durată a şederii, sălile de jocuri de noroc au dimensiuni de ordinul sutelor de metri pătraţi – astfel încât distanţarea socială se respectă cu uşurinţă, iar spaţiile sunt dispuse cu camere video de supraveghere care pot ajuta în efectuarea unor anchete epidemiologice şi verificarea faptului că respectăm toate regulile. Astfel, din punct de vedere epidemiologic, măsurile luate de autorităţi nu au sens", spun reprezentanţii ROMSLOT.

Potrivit acestora, din punct de vedere financiar, închiderea sălilor de jocuri de noroc va avea repercusiuni majore asupra bugetului de stat.

"În momentul în care suntem lăsaţi să funcţionăm, sălile de jocuri generează taxe şi impozite zilnice de 2 milioane de euro. Industria jocurilor de noroc asigură 45.000 de locuri de muncă şi este un important plătitor de salarii, taxe şi impozite, cu taxe directe şi indirecte de 600 milioane euro plătite anual la bugetul de stat şi un grad de colectare de peste 99%. În momentul în care sălile de jocuri sunt închise, şomajul acestor angajaţi reprezintă o cheltuială pentru statul român de peste 1,5 milioane de euro", adaugă ei.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis miercuri noi restricţii în Capitală, şi anume interzicerea activităţii în discoteci, baruri, cluburi, închiderea sălilor de noroc şi reducerea distanţei obligatorii de purtare a măştii la 50 de metri în jurul şcolilor.

La propunerea prefectului Capitalei, comitetul a hotărât închiderea activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cazinouri, cu excepţia pariurilor şi loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanţare şi a măsurilor de siguranţă sanitară.