Produsul intern brut (PIB) al Zonei Euro a crescut cu 12,7% în trimestrul trei, o cifră record care marchează o revenire după o scădere nemaiîntâlnită (-11,8%) în trimestrul precedent, a anunțat vineri oficiul european pentru statistici Eurostat, citat de AFP.

Foto:

Cu toate acestea, PIB-ul aferent trimestrului trei (iulie - septembrie) rămâne inferior cu 4,3% față de cifra de anul trecut, în aceeași perioadă, ceea ce arată că redresarea activității sub efectul ridicării restricțiilor impuse în primăvară a fost doar "parțială".

În rândul țărilor din Zona Euro, Franța a afișat cel mai solid avans: +18,2%, urmată de Spania (+16,7%) și Iralia (+16,1%), dar aceste trei țări au fost cele mai afectate de pandemia de Covid-19 și de recesiunea istorică din primăvară.

Economia Germaniei a afișat o revenire puternică, cu un PIB în creștere cu 8,2%, după scăderea din primăvară generată de restricțiile impuse pentru a frâna avansul pandemiei de Covid-19, potrivit unei prime estimări a institutului Destatis.

Germania mizează acum pe o recesiune mai slabă decât așteptările inițiale în 2020, de -5,5%, față de estimarea de -5,8% din septembrie.

Guvernul a menținut vineri neschimbată previziunea de creștere pentru 2021, cu un avans al PIB-ului de 4,4%.

Spania: PIB-ul a crescut cu 16,7% în trimestrul III

PIB-ul Spaniei a crescut cu 16,7% în trimestrul al treilea, în raport cu precedentul.

Pe un an, PIB-ul scade însă cu 8,7%, semn că a patra economie a zonei euro este încă departe de a găsi ritmul dinaintea crizei.

În trimestrul doi, PIB-ul s-a prăbușit cu 17,8%, după un recul de 5,2% în primul.