China a devenit pentru prima oară cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene în 2020, depășind Statele Unite, grație revenirii rapide a economiei sale, mai puțin afectată de pandemia de Covid-19 decât cele ale partenerilor occidentali, potrivit AFP.

Xi JinpingFoto: Sheng Jiapeng / Xinhua News / Profimedia Images

Pe ansamblul anului trecut, comerțul UE cu China a însumat 586 de miliarde de dolari (exporturi și importuri), față de 555 miliarde în relația cu Statele Unite, după cum arată datele publicate luni de Institutul european pentru statistică Eurostat.

"În cursul anului 2020, China a fost principalul partener comercial al UE", a constatat Eurostat.

Dacă UE era deja primul partener comercial al Chinei începând cu 2004 - când a depășit Japonia - este pentru prima oară când China detronează Statele Unite în raport cu Europa.

Potrivit Eurostat, acest rezultat este generat de o creștere a importurilor europene provenite din China (+5,6% în 2020 în raport cu 2019) precum și a exporturilor europene cu destinația China (+2,2%).

În același timp, comerțul cu SUA a înregistrat o scădere semnificativă, atât pentru importuri (-13,2%) cât și pentru exporturi (-8,2%).

După ce a fost afectată de epidemia de Covid-19 în primul trimestru, economia Chinei a repornit viguros iar consumul a depășit chiar, la finalul anului, nivelul din anul precedent.

Exporturile Chinei în UE au beneficiat de o cerere puternică pentru echipamente medicale și produse electronice.

Deficitul comercial al UE în raport cu China s-a adâncit, ajungând de la -164,7 miliarde euro în 2019 la -181 miliarde anul trecut. În același timp, excedentul cu SUA a rămas stabil la circa 151 miliarde euro.

Regatul Unit, care nu mai face parte din UE, este acum al treilea partener comercial, după China și SUA.

În total, UE a înregistrat în 2020 un excedent comercial în creștere, de 217,3 miliarde euro, față de 191,5 miliarde în 2019.