Premierul Florin Cîțu a anunțat că reprezentanții Comisiei Europene susțin eliminarea MCV la finalul acestui an. România va lua măsurile care sunt necesare în prima jumătate a anului, a precizat prim ministrul.

Florin CituFoto: Captura

Declarația premierului a fost făcută după întâlnirea de joi cu Věra Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Valori și Transparență. Cei doi au discutat în detaliu despre Mecanismul privind Statul de Drept și Raportul pentru România.

Florin Cîțu a spus că Guvernul României susține acest mecanism de evaluare unitară a statului de drept cu privire la toate statele membre ale UE.

„Vești bune pentru România! Comisia Europeană susține eliminarea MCV la finalul acestui an. (...) Alături de Comisia Europeană, Guvernul României susține eliminarea și repararea modificărilor legislative nefericite aduse legilor justiției în perioada 2017-2019. (...) Împărtășesc dorința doamnei Jourová de a finaliza în prima jumătate a acestui an angajamentele cu privire la statul de drept, pe care România le are ca stat membru al Uniunii Europene”, a anunțat Florin Cîțu.

Premierul a dezvăuit pașii pe care îi va urma România pentru atingerea obiectivului propus.

„În acest sens, coaliția legislativă și Ministrul Justiției, în dialog continuu cu reprezentanții autorității judecătorești și ai societății civile au un obiectiv european: să livreze o legislație care să garanteze independența justiției pe termen lung și să reziste în fața presiunilor politice conjuncturale. Procesul de recuperare a independenței justiției a început și va continua. Este un proces de vindecare. Nu va fi ușor, dar este inevitabil. Prin dialog civilizat și dezbatere bazată pe argumente raționale vom ajunge la un consens în interesul României pentru încheierea MCV și pentru un stat de drept consolidat”, a precizat Florin Cîțu.