Germania ar urma să fie principalul beneficiar european al redresării americane în 2021 și 2022, înaintea Franței, care își va vedea exporturile crescând cu 10 miliarde de dolari în doi ani. Dar Mexicul, Canada și China vor fi marii câștigători - scrie cotidianul financiar Les Echos, citat de Rador.

Joe Biden Foto: Pool-CNP / INSTAR Images / Profimedia

Dacă în 2008, după falimentul Lehman Brothers, China a fost cea care a scos economia mondială din fundătură, în 2021 a venit rândul Statelor Unite să devină din nou locomotiva planetei. Pentru economia globală, stimulul Biden este într-adevăr o oportunitate și unele țări îi pot fi recunoscătoare noului președinte democrat pentru acest impuls.

OCDE estimează că planul Biden, denumit „planul american de salvare”, de 1.900 miliarde de dolari, va crește PIB-ul planetei cu 1%. Economiștii de la agenția Euler Hermes estimează la 360 miliarde de dolari creșterea importurilor americane de bunuri și servicii produse în străinătate în decursul a doi ani, în 2021 și în 2022. Sumele implicate sunt pe măsura planului: gigantice.

Mexic și Canada în frunte

Multe țări vor beneficia de această creștere economică, în funcție de relațiile lor comerciale cu Statele Unite. Partenerii cei mai apropiați ai Washingtonului, Canada și Mexic, vor beneficia de o neașteptată mană cerească. PIB-ul ar putea crește cu 0,5% până la 1% între al doilea trimestru al anului 2021 și al doilea trimestru al anului 2022, grație măsurilor luate de președintele democratic al Casei Albe, potrivit economiștilor din OCDE.

Dar Europa și în special China, în continuare antagonist al Americii, nu vor fi lăsate deoparte. Politicile economice ale administrației Biden și banii trimiși gospodăriilor americane ar trebui să aducă aproximativ 60 de miliarde de dolari în exporturi suplimentare din China în următorii doi ani, potrivit Euler Hermes. Trebuie spus că vânzările către Statele Unite reprezintă aproape 20% din exporturile Chinei. Și pentru Germania, redresarea economică americană este un avantaj, deoarece țara poate spera la o creștere cu 22 miliarde de dolari a volumului vânzărilor sale către Statele Unite.

Electronice din China, automobile din Germania

Trebuie spus că atât China, cât și Germania sunt implicate în fabricarea de bunuri cu cerere mare în gospodăriile americane. Creșterea consumului de echipamente electronice - care provin în mare parte din China - este de așteptat să fie de 30 de miliarde de dolari, la fel și în sectorul auto, industria de excelență a Germaniei.

Franța se află ceva mai departe în clasamentul țărilor beneficiare ale planului american de redresare. Potrivit datelor Euler Hermes, exporturile sale vor crește cu 10 miliarde de dolari în următorii doi ani. Statele Unite sunt unul dintre puținii parteneri cu care Hexagonul are un surplus comercial, dacă ne limităm doar la bunuri. În ultimele 12 luni, acest surplus a atins 2,8 miliarde de euro datorită vânzărilor de produse aeronautice, farmaceutice, agroalimentare și de lux. Având în vedere deficitul comercial al Franței cu alte țări, planul Biden este, prin urmare, o veste bună și pentru exportatorii francezi.