Economia SUA a revenit la nivelul său de dinainte de criză în al doilea trimestru, în ciuda creșterii dezamăgitoare a PIB-ului, în timp ce prețurile au continuat să urce în ritmul cel mai rapid din ultimii 40 de ani, potrivit AFP.

Renaissance Center, Sediul General Motors din DetroitFoto: goodfreephotos.com

Suma totală de bunuri și servicii vândute în Statele Unite a depășit pentru prima dată nivelul de dinainte de pandemie (+ 0,8%), conform primei estimări a Departamentului de Comerț publicată joi.

"America este din nou în mișcare, iar noile cifre ale PIB-ului ne readuc economia la niveluri pre-pandemice", a răspuns președintele american Joe Biden pe Twitter.

Produsul intern brut (PIB) este într-adevăr mai mare decât în ​​trimestrul IV din 2019 - ultimul care nu a fost afectat de criza provocată de Covid-19.

Cu toate acestea, a progresat mai puțin decât se aștepta din aprilie până în iunie, cu o creștere anuală de 6,5% - care se compară cu trimestrul anterior și apoi proiectează evoluția pe parcursul întregului an.

Acest lucru este puțin mai rapid decât 6,3% în primul trimestru, dar mult mai puțin decât procentul 8,5% așteptat de analiști.

Iar creșterea este de 1,6% față de trimestrul anterior, o metodă de calcul utilizată de alte țări. Spre comparație, creșterea franceză în al doilea trimestru va fi publicată vineri, și se așteaptă între 0,7 și 1,0%; a fost de 1,3% pentru China, marele rival al Statelor Unite.