Ce înseamnă, de fapt, zero taxe pe salariul minim / Principalele probleme ale proiectului pe care se ceartă USR-PLUS și PNL

de F.B.     HotNews.ro
Joi, 26 august 2021, 7:55 Economie | Finanţe


Bani - lei - bancnote
Foto: Hotnews
La prima vedere, ideea de zero taxe pe salariul minim ar trebui să ne bucure pe toți. În practică, toată lumea ar beneficia deoarece ar urma să fie impozitată pentru suma ce depășește 2.300 lei. De exemplu, dacă cineva ia 3.000 de lei brut, ar fi impozitat doar pe 700 de lei. Deci, persoana care are 3.000 lei va primi în mână 2.710 lei, conform calculatorului pus la dispoziție chiar de USR Plus pe o pagină dedicată ideii. Mergând mai departe, va beneficia și cel care are 5.129 de euro brut (adică un net de circa 3.000 euro, oameni pe care „îi iubește premierul” dându-i exemplu, deși aici intră anumite categorii de bugetari și anumiți angajați din companiile de stat). Adică vor rămâne în mână cu aproape 3.200 euro, în loc de 3.000 euro.

Cel cu 2.300 lei va rămâne cu toată suma în buzunar, dar ar urma să beneficieze de sănătate, pensie sau educație, dacă are copii, chiar dacă nu va cotiza la ele. Din impozitul pe venit, de exemplu, primăriile primesc o anumită cotă pe care o folosesc, printre altele, la investiții în școli. Evident, poate fi o discuție separată cu privire la cum se cheltuiesc banii, de cât de bine sau de prost sau dacă se fură.

Această idee de zero taxe nu se regăsește, în practică, nicăieri în UE, conform unor declarații recente ale Ruxandrei Târlescu, de la PwC România (le vom detalia mai jos).

Cine va avea de suferit? La prima vedere statul, dar dacă ne uităm mai atent la problemă, în final tot noi. Serviciile publice, precum sănătatea, educația, poliția vor fi subfinanțate. E adevărat că se poate discuta mult pe marginea calității actuale, dar o subfinanțare nu va face decât să meargă lucrurile mai rău.

După declarațiile recente ale ministrului Finanțelor, Dan Vîlceanu, înțelegem că nu se va aplica această măsură nici măcar sub formă de proiect pilot, lucru care nemulțumește USR PLUS, mai ales că măsura se află în programul de guvernare sub formă de proiect pilot într-un anumit domeniu, discuțiile fiind de agricultură sau Horeca.

Deși USR Plus spune că dacă s-ar aplica pentru toată lumea ar fi un impact de 30-35 miliarde lei, într-o dezbatere recentă organizată de HotNews.ro, Tănase Stamule, profesor ASE, spune că ar fi de 50-60 miliarde lei. De precizat că cifra de 60 miliarde lei au fost vehiculată și de alți specialiști.

Practic acesta ar fi un cost care ar rămâne pentru totdeauna în buget. Cu 5-6% din PIB impact bugetar, bani pe care va trebui să-i împrumutăm și pe care să-i plătească generațiile viitoare, dacă s-ar aplica, să spunem, din 2023, nu vom mai ieși niciodată din procedura de deficit excesiv. Plus că și costul statului cu împrumuturile ar urca considerabil.

Să nu uităm că acest impact nu este unul pe care îl ai o singură dată și gata. El va rămâne pentru totdeauna acolo.

Stamule spunea: Zero taxe este o utopie economică, dacă noi vrem să avem un buget sustenabil și un deficit sustenabil și dacă vrem să ne mai finanțeze cineva datoria publică pe piețele internaționale.

În alte țări europene nu există zero taxe pe salariul minim, ci doar scutire la impozit


Ruxandra Târlescu, partener PwC România, spunea recent că sunt state în UE care prevăd un plafon minim de neimpozitare pentru veniturile personale, dar neimpozitarea este la nivel de impozit pe venit. Marea majoritate a acestor state sunt state dezvoltate, gen Austria, Germania, Luxembourg, Malta, Polonia, Suedia, Cipru.

Facilitatea nu este prevăzută pentru un anumit sector.

„Cred că doar în Polonia sunt facilități date doar pentru tineri de până în 26 de ani, dar în rest facilitatea e aplicabilă la modul general”, explica Târlescu.


• Nu este neapărat corelabilă cu nivelul salariului minim. Mă uitam spre exemplu în Franța unde salariul minim este undeva la 1.500 de euro. Ei prevăd o neimpozitare la un plafon de 35.000 de euro, practic mult peste salariul minim, dacă ar fi să înmulțim cu 12 luni. În Germania, unde avem un salariu minim de 1600 euro, au un plafon de 9700 – 9800 euro. Acolo e clar mai mic decât salariul minim.

Același lucru spunea și Stamule, că în alte țări europene nu există zero taxe pe salariul minim pentru că acolo se discută doar despre impozitul pe venit. În România discutăm despre eliminarea contribuției pentru sănătate și la bugetul de pensii.

• În Germania există conceptul de minijobs de 400 de euro, eu am fost angajat, în care dacă dacă ai un job part-time până la 400 de euro nu plătești taxe, dar nu există scenariul ca un stat să renunțe la impozitarea muncii ca să susțină o anumită ramură.

• Nu există nicăieri un UE zero taxe la absolut toată povara fiscală.

Salariul poate rămâne fix foarte mulți ani


„Dacă elimini toate taxele pe 2.300 lei brut, adică în jur de 1.300 lei net, automat îl vei crește cu 900 și ceva de lei. Pentru cei plătiți cu salariul minim, este o creștere pe care ai ar putea să o primească foarte mulți ani în contextul actual. Nu vor fi afectați angajatorii, pentru că acele costuri cu angajații le lași fixe. Deci poți să le lași fixe foarte mulți ani, fără să mai ai o problemă cu salariul minim”, declara cercetătotul Stefan Guga, în aprilie

• Poate pentru anumiți oameni sună rezonabil.

• Angajatorii beneficiază deja de un cost comparativ foarte redus cu forța de muncă. Argumentul că taxarea e mare… mare pentru cine? Pentru investitorii străini nu este. Pentru exportatori nu este.

„Angajatorii sunt beneficiarii, nu angajații. Angajații, într-o primă fază, vor primi mai mulți bani în mână. Ideea (din spatele Zero Taxe pe salariul minim n.r.) este de a elimina această povară a creșterilor periodice ale salariului minim pentru angajatori. Atunci ai rezolvat dintr-un foc foarte multe chestii. Nu mai trebuie să crești salariul minim ani de zile din nou”, a explicat Guga.

Nici Claudiu Năsui nu prea știe cum s-ar aplica


Într-o dezbatere organizată de HotNews.ro în luna mai, cel care susține ideea, ministrul Claudiu Năsui de la USR Plus, vorbea despre o contribuție de 3,75% la Pilonul II.

Întrebare:
Ce se va întâmpla la pensie cu cei care nu vor cotiza nici la Pilonul I, precum nici la Pilonul II?

Claudiu Năsui: Conform legislației în vigoare, dacă cineva muncește toată viața pe salariul minim, el ar trebui să aibă o pensie sub pensia minimă, dar atunci automat ia pensia minimă. Exact același lucru se întâmplă și dacă aplicăm Zero taxe pe salariul minim.

Întrebare: Și la Pilonul II? Că de acolo ar fi luat niște bani în plus.

Claudiu Năsui: Sunt două opțiuni: fie rămâne cotizația la Pilonul II de la salariul minim în sus, fie rămâne și acum – opțional sau obligatoriu. Atunci nu ar mai fi zero taxe pe salariul minim (în cel de-al doilea caz n.r.), ci 3,75% taxe pe salariul minim. Astea sunt variante de implementare. Haideți să fim de acord pe principiu și apoi discutăm detaliile.Care este sacrificiul?


În aceeași dezbatere, profesorul universitar Bogdan Glăvan spunea că trebuie analizat costul de oportunitate:

"Simpatizez cu viziunea din spatele ideii, anume că dezvoltarea are la bază niște condiții fiscale cât mai puțin împovărătoare. Nicio țară nu s-a dezvoltat prin taxe mari. O țară precum România, care nu este la nivelul de dezvoltare al Germaniei și Franței nu are cum să aibă taxe la nivelul acestor țări. Prin urmare, este nevoie în România de un regim fiscal competitiv.

Trebuie să ne gândim la costul de oportunitate.

Cu toții am vrea să mergem cu o mașină cât mai scumpă și luxoasă, să ne petrecem concediile în Bahamas. Ce avem de plătit pentru asta, ce trebuie să sacrificăm ca să ajungem acolo? Ne-ar plăcea și mie și dvs. să nu plătim deloc taxe, nu doar pe un cuantum de venit. Care e sacrificiul? La ce trebuie să renunțăm pentru asta?

Statul român este un stat cu buzunarele rupte. Are cheltuieli mult mai mari decât veniturile. Primul impact al unei măsuri de scădere a taxelor în România este acela de a adânci deficitul bugetar.

Trebuie analizate veniturile și cheltuielile. Cum vor fi afectate cheltuielile dacă veniturile bugetare scad? Dacă va colecta mai puțini bani, de unde va avea resurse să plătească medicamente, îngrijirea sănătății, educație și așa mai departe.

Mie mi-ar plăcea să văd pe masă această analiză completă".

O analiză completă ar fi trebuit să fie gata deja. Totuși, ea nu a apărut și suntem aproape în luna septembrie. Stamule spunea recent că a existat discuția de implementare a unui pilot, cu condiția de a realiza o cercetare, o analiză profundă înainte, de către un institut recunoscut sau o universitate recunoscută pentru a vedea dacă bugetul României poate duce acest cost. Tot el spunea că această cercetare nici măcar nu a fost demarată de Ministerul Economiei. Dacă se va aplica într-un singur sector, va fi o facilitate, de fapt. În multe aspecte ar semăna cu cele din construcții. Chiar actualul ministru al Finanțelor a dat de înțeles că sunt slabe șanse de aplicare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

64869 vizualizari

 • +18 (38 voturi)    
  Bravo USR!! (Joi, 26 august 2021, 8:13)

  DorinDor [utilizator]

  Ii faceti pe cei din PSD gelosi, nici macar ei nu au venit cu asa o idee. Trist
  • +6 (14 voturi)    
   O prostie pentru a nu crește salarii (Joi, 26 august 2021, 11:08)

   Laurell [utilizator] i-a raspuns lui DorinDor

   Știu că patronii nu vor să crească salarii dar nu este după voința lor.
   Salariul minim pe economie trebuie să fie majorat anual, nu să fie anulări de impozite.
   Sau vreți să nu mai rămână români în țară???
   • -3 (11 voturi)    
    o prostie intradevar (Joi, 26 august 2021, 12:45)

    GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

    Salariul miniin descurajeaza nevoie de a te califica, este o masura socialista
    • +2 (4 voturi)    
     Nu chiar, (Joi, 26 august 2021, 17:37)

     bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

     Salariul minim, forţează şi angajatorii să optimizeze şi să se modernizeze. Dacă devine scump să ai 10 angajaţi o să cauţi o metodă să ai acelaşi output economic cu 8-9 angajaţi. Asta înseamnă să eficientizezi procesele, să investeşti în aparatură şi siguranţa muncii, etc,...

     Atâta timp căt tu poţi să plăteşti un salariu mizer nu eşti stimulat cu nimic.
   • +2 (8 voturi)    
    Articulat ! (Joi, 26 august 2021, 15:38)

    FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

    Patronii nu vor sa creasca salariile ! Salariile, nu salarii.
   • +2 (4 voturi)    
    Un pic fals (Joi, 26 august 2021, 17:35)

    bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

    Salariul minim trebuie majorat în funcţie şi de rata şomajului. Cât timp ai rata şomajului mică îl poţi majora lejer, poate chiar şi la 6 luni nu doar anual. Dar dacă rata şomajului e mai sus un pic ( peste 4 % ) atunci mărirea salariului pe economie devine o chestie pur populistă. Dacă ai rata şomajului şi mai sus ( gen 6% ) atunci e prostie curată să măreşti salariul minim.
  • +6 (18 voturi)    
   corect (Joi, 26 august 2021, 12:13)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui DorinDor

   USR pare sa mearga catre populism si socialism.
   In acest caz ei isi pierd suportul meu.
   • +6 (10 voturi)    
    sunt necesare taxe pe salarii (Joi, 26 august 2021, 12:43)

    Laurell [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

    Salariile trebuie impozitate pentru a beneficia de pensie, somaj, sanatate.
    Salariile vor creste in continuare in Europa si in Romania.
 • -11 (39 voturi)    
  Costul de oportunitate este ca (Joi, 26 august 2021, 8:20)

  galeo [utilizator]

  Nu va mai scade asa mult populatia Romaniei.
  Romanii cu venituri mici nu vor mai pleca in tari vestice unde salariul minim este neimpozitat, ci vor hotara sa ramana in Romania.
 • +12 (14 voturi)    
  hopa mitica pica n sezut si se ridica (Joi, 26 august 2021, 8:38)

  un domn [utilizator]

  Comisiile Buget Finante din Parlamentul Romaniei sunt Singurele Abilitate sa emita o Declaratie privind ajustari de taxe si impozite. Din Duminica Orbului, Mai, 1990 pana in prezent stie cineva daca Bugetul National a fost Respectat ? Nu cred. Are cineva controlul Real a Veniturilor ( taxe, amenzi, impozite, licente ANCOM, redevente petroliere si de gaz, etc) si Cheltuielilor ( nu le enumar ca vede toata lumea hotzia din Romania ) pentru a putea afirma ca avem excedent sau deficit in termeni Reali ? Nu Cred.
  • +4 (8 voturi)    
   Control (Joi, 26 august 2021, 10:51)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   "Are cineva controlul Real a Veniturilor ( taxe, amenzi, impozite, licente ANCOM, redevente petroliere si de gaz, etc) si Cheltuielilor ( nu le enumar ca vede toata lumea hotzia din Romania )"
   Raspuns: Da, M.F.! Ce face cu datele, e alta mancare de peste.
   • +6 (8 voturi)    
    S-o crezi tu ca MF are toate datele... (Joi, 26 august 2021, 11:55)

    gmb72 [utilizator] i-a raspuns lui atc

    De fapt, nu le are nimeni. De ce crezi ca se cramponeaza atâta ANAF și MF sa NU digitalizare administrația si fiscul ? Au avut 600 milioane euro de la BERD nerambursabili sa informatizeze ANAF și nu i-au cheltuit ! Pentru ca o evidenta clara si stricta a cifrelor de mai sus, ar face imposibila scurgerea banilor către diverse interese.
    Asa, când unii știu niște cifre, alții alte cifre și imaginea globala e făcută din pix, pe hârtie, pai cine tine pixul, ala e mafiotul șef!
    • +5 (5 voturi)    
     Nu numai asta... (Joi, 26 august 2021, 17:40)

     bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

     Dar pe urmă toţi şmecheraşii "antreprenori" din partid(e) se vor trezi cu evaziune fiscală şi mai ştiu eu ce. Aşa când e manual ştiu ei cu cine să vorbească.
 • +6 (40 voturi)    
  Mda...Impozitarea unic, e chiar batuta in cuie?... (Joi, 26 august 2021, 8:50)

  gmb72 [utilizator]

  Cota unica de impozitare a veniturilor se practica in doar 7 state membre UE. Toate celelalte ţări membre ale Uniunii Europene au sistemul progresiv de impozitare a veniturilor persoanelor fizice.
  Asa ca nu ar fi mai bine sa se renunte la cota unica, si impozitarea sa fie - cum vrea USR - 0, pe venitul minim, apoi sa creasca in diverse cote ? De exemplu, în Danemarca impozitul poate ajunge până la 62,3% în Suedia la 56,7%, în Olanda la 52%, Austria cu 50%, Belgia tot cu 50%, Irlanda cu 46%, Germania cu 45%, Spania cu 43%, Italia cu 43%, Portugalia cu 42%, Slovenia cu 41%, Grecia, Franța și Marea Britanie toate cu 40%, Luxemburg cu 39%, Ungaria cu 36%, Malta cu 35%, Finlanda cu 30,5% și Cipru cu 30%. Dar desigur, astea-s cote maxime, aplicate progresiv pana la varianta maxima.
  In plus, s-ar rezolva si cu pensiile nesimtite, care in marea lor majoritate, ar intra la cota maxima.....
  • -7 (23 voturi)    
   esti socialist (Joi, 26 august 2021, 10:10)

   ostn [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

   Voteaza PSD.
   • +5 (15 voturi)    
    Socialist ? (Joi, 26 august 2021, 11:45)

    gmb72 [utilizator] i-a raspuns lui ostn

    Insemana ca alea 20 de state membre UE care aplica impozitare progresiva, sunt socialiste?!?
    Dar cea mai mare eroare care reiese din mesajul tău, ar fi ca PSD e partid socialist !
    Un partid în care membrii marcanți sunt baroni locali în cel mai feudal înțeles al cuvântului, care susține legi de favorizare a infractorilor, care tine tara in evul mediu, ca să aibă permanent o masa de 20-30% de alegători captivi, dependenți de pomenile electorale, asta numești tu partid socialist?....
    As fi votat un partid socialist dacă aveam in România asa ceva în mod real, dar la noi, partidele seamana mai mult cu structurile mafiote....
    • 0 (8 voturi)    
     Corect (Joi, 26 august 2021, 14:54)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

     " As fi votat un partid socialist dacă aveam in România asa ceva în mod real, dar la noi, partidele seamana mai mult cu structurile mafiote.." Deci, daca n-ai gasit un P.S. cu care sa votezi, i-ai dat votul tau pretios unuia de seamana mai mult cu structurile mafiote? Nu-i frumos!
     • +5 (7 voturi)    
      Votez de 30 de ani (Joi, 26 august 2021, 20:50)

      gmb72 [utilizator] i-a raspuns lui atc

      Asa cum au inceput sa voteze si americanii de vreo 4 ani incoace: raul cel mai mic, ca alta alternativa nu mi se ofera.....
      Adica, votez hotii CARE MACAR NU MA BAT cand ii prind la furat, asa cum, de 30 de ani, face PSD: ori de cate ori se organizeaza miting-uri contra hotiilor lor, de 30 de ani, aduc mineri, jandarmi, galerii de huligani, si bat tot ce-i contra lor.
      Da, toate partidele din Romania sunt cam la fel: cu o singura exceptie: sunt unii mai rai decat toti ceilalti, FSN, apoi PDSR si acum devenit PSD, care, cand sunt prinsi la furat te mai si bat ca de ce i-ai prins.....
      • -3 (3 voturi)    
       la vot! (Joi, 26 august 2021, 21:49)

       atc [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

       Imi pare rau s-aud asta cu batutu'! Chiar tzi s-a intamplat - pe bune-, sa-i prinzi tu ca fura si sa te bata, sau e doar o figura de stil?
       • +2 (6 voturi)    
        Ma refeream la altceva (Vineri, 27 august 2021, 7:57)

        gmb72 [utilizator] i-a raspuns lui atc

        La contramanifestatiile organizate intai de FSN, apoi de urmasul PDSR si acum devenit PSD
        Aveam 18 cand am luat-o de la mineri, fiindca urlam contra furtului FSN (prin manipulare) de la votul din Duminica Orbului, din 1990.
        Si mi-am mai luat-o si la 10 august, de la ultrasii controlati PE FATA de jandarmii care umblau in civil prin multime sa tina legatura cu ei, si sa nu fie baturi de colegi, aveau, VARA, fulare la gat....
        Si toata istoria din ultimii 30 de ani, e plina de batausii organizati de FSN-PDSR-PSD, contra celor care manifestau impotriva lor, cand ii prindeau la furat voturi, la favorizat infractori, etc., etc....
        La asta ma refeream. Da, toti din toate partidele sunt hoti, DAR SA NU UITAM CA UN SINGUR PARTID DIN ROMANIA, E MAI RAU DECAT TOATE CELELALTE: TE BATE LA PROPRIU, CAND TIPI LA EI CA I-AI PRINS LA FURAT !!!!
        Iar tu sugerezi ca asta ar fi partid socialist ?!?....
        • 0 (6 voturi)    
         Sa citim impreuna: (Vineri, 27 august 2021, 9:59)

         atc [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

         1.N-am sugerat nicaieri ca PSD ar fi un partid socialist. E departe de asta, dar e cel mai aproape- prin ceea ce face, nu ce spune- de unul: concret, la -mparteala banilor, a crescut veniturile populatiei in dauna investitiilor si sprijinirii multinationalelor.
         2.- Nu cred ca manipularea e un "furt" si e sanctionabila legal. Poate moral ( in politica?!)
         - ce facem daca si eu cred, de ex. ca 10 august a fost o manipulare si ca participarea la o manifestatie nelegala e un delict? Sau ca alegerea lui N.D. sa a lui C.A. ca primari- prin manipulare si fraudarea votarii- idem? Ne certam pe manipulari ? Nu-i mai corect sa acceptam ca asta face parte din regulile democratiei- pe care atata o clamam- si, eventual, sa ne exprimam indignarea, dar acceptand ca puterea e aleasa de o majoritate votanta?
         3. "Si mi-am mai luat-o si la 10 august, de la ultrasii controlati PE FATA de jandarmii care umblau in civil prin multime..." Acu' din ce-am vazut la TV, "ultrasii" se cam bateau cu jandarmii, nu cu manifestantii pasnici; si daca "pasnicii' i-au acceptat in randurile lor cu mult entuziasm- separandu-se greu de ei- cam ghinion! De altfel, nici justitia atat de "#rezistenta" nu reuseste, oricat se straduie, sa gaseasca vre-o legatura intre guvernul de-atunci si "ultrasi". Deci, supozitia ta nu prea e validata oficial si ramane doar a ta.
    • +5 (9 voturi)    
     Da, impozitarea progresivă e socialistă (Joi, 26 august 2021, 16:05)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

     Însă unele măsuri trebuie să fie socialiste. De exemplu, asfaltarea străzilor e socialistă, programul de lucru de 8 ore e socialist, salariul minim e socialist, costul unic al biletului la metrou e socialist ș.a.m.d.

     Unii oameni nu obțin destui bani din munca proprie, dar dacă vrei ca ei să muncească în continuare, e neapărată nevoie de niște măsuri socialiste. Problema în România e tocmai impozitarea excesivă a veniturilor mici.
   • +2 (8 voturi)    
    Capitalism pe bani de la bugetul statului :) (Joi, 26 august 2021, 12:12)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui ostn

    Exact asta o să se întâmple, lumea o să voteze cu PSD, atât timp cât bugetarii de lux se cred capitaliști și plătesc 10% impozit la salarii de 3.000 - 4.000 de euro.

    Și alegerile parlamentare din 2020 au fost câștigate de PSD, dar ”capitaliștii” bugetari par să fi uitat asta.
  • -1 (7 voturi)    
   Ce nu spune nimeni... (Joi, 26 august 2021, 11:49)

   gugurila [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

   ... despre tarile cu cote maxime de impozit pe salariu de 50-60% ... sunt 2 lucruri:

   1. Cotele alea se aplica la sume sensibil mai mari decat se gandesc romanii ca s-ar aplica.

   2. Salariile alea impozitate cu 60% nu exista in general. Cine poate sa obtina veniturile astea isi face firma sau se inregistreaza ca PFA si e contractor.
   • +3 (5 voturi)    
    ca bugetar nu poți fi plătit pe PFA :) (Joi, 26 august 2021, 16:11)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui gugurila

    Dacă ești bugetar plătit cu 3.000 - 4.000 de euro, nu poți să-ți faci firmă :)

    Tocmai aici e problema, magistrații și demnitarii statului român plătesc 10% impozit pe salariu, nicăieri în Europa nu mai găsești așa ceva!
  • +1 (7 voturi)    
   Poate in momentul in care (Joi, 26 august 2021, 13:24)

   UnAltVasile [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

   o sa avem mai mult de 1% cu 3000 de euro pe luna ar avea sens. Impozitarea progresiva merge bine cand ai multe salarii mari.

   In Danemarca salariul mediu: 5000 de euro. Suedia: 3400 de euro. Austria: 3790 euro. Cipru: 1130 euro. Romania: 700 de euro. Nu mai zic de distributia salariilor.

   Salariile nu au crescut acolo pentru ca se impoziteaza progresiv ci din alte motive, gen politicieni mai responsabili ca la noi.
   • +1 (3 voturi)    
    Politicienii lor (Joi, 26 august 2021, 17:45)

    bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui UnAltVasile

    au fost aleşi de ei, nu de români. Plus că oamenii au taxat abaterile nu au mers pe ideea " a furat dar a şi făcut maică"
  • +1 (7 voturi)    
   Cota unica (Joi, 26 august 2021, 16:49)

   NimeniNeica [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

   Cota unica de impozitare e 10% (109 lei pentru salariu minim) dar ce facem cu CAS (25%) si CASS (10%)? Aplicam si acolo cota progresiva?
 • +7 (11 voturi)    
  angajati administratia centrala si locala (Joi, 26 august 2021, 8:54)

  Paul_ [utilizator]

  Ce s-ar intampla daca numarul angajatilor din administratia locala si centrala ar fi acelasi cu cel de pe timpul comunistului Nastase?
 • +11 (21 voturi)    
  Ce înseamnă, de fapt, zero taxe pe salariul minim (Joi, 26 august 2021, 8:56)

  Sovamiza [utilizator]

  Sa ne spuna doamna de la PwC oare cat este impozitul pe salariu in Germania? Dar in Franta?

  Stiti spre exemplu ca in Olanda la fiecare 6 luni de zile salariul minim este indexat cu inflatia? ...si vorbesc atat de sectorul de stat cat si cel privat.

  Sa nu imi spuneti ca economia Romaniei nu este sustenabila ca nu cred...de ce nu eliminam pensiile speciale? Salarille speciale la stat? Veniturile peste masura ale parlamentarilor? De ce nu avem 300 de parlamentari proportional cu numarul de locuitori?

  Daca tot e sa ne comparam cu Germania si Franta hai sa o facem pana la capat... De ce nu se "vrea"?

  O rog pe doamna de la PwC sa ne spuna unde in UE exista pensii sau salarii speciale?
  • +2 (14 voturi)    
   Sa ne spuna doamna de la PWC un singur lucru (Joi, 26 august 2021, 10:07)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Sovamiza

   Daca mai exista tara in Europa care impoziteaza cu 40% salariul minim. Sa ne spuna care e aia.
  • -4 (12 voturi)    
   Lol (Joi, 26 august 2021, 11:08)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Sovamiza

   O tineti langa cu pensiile speciale, de parca de acolo ai putea vreodata sa compensezi cresterile salariilor minime.

   Eliminarea pensiilor de serviciu este neconstitutionala. Ia-ti gandul.

   Si daca ar fi eliminate, toate la un loc reprezinta cam 5% din necesarul pentru compensarea salariului minim in cazul eliminarii taxelor.
  • +7 (11 voturi)    
   Comparam mere cu pere (Joi, 26 august 2021, 11:09)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Sovamiza

   Romania are ~6,5 milioane salariati la o populatie de 20 de milioane. Din care doar 5 milioane sunt in privat.

   Practic, un sfert din populatie duce in spate taxele. Si din sfertul asta, aproape jumatate au minimul pe economie (pe hartie..).
   Si prostimea continua sa voteze cu cel care le promite ca pune biciul mai tare pe cei 15% ramasi, care duc in spate tot bugetul tarii...
   • +5 (5 voturi)    
    Dacă (Joi, 26 august 2021, 17:47)

    bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Dacă ăia 15% ar ieşi toţi la vot, poate ar fi altfel. Poate...
  • +2 (2 voturi)    
   Daca tot e sa ne comparam cu Germania si Franta" (Joi, 26 august 2021, 21:29)

   nu.conteaza [utilizator] i-a raspuns lui Sovamiza

   Iti zic eu, nicaieri ca in Franta nu sunt atat de multe categorii de "pensii speciale".

   Discutia cu indemnizatiile de serviciul este doar un populism ieftin, dezbatute si infirmate de multe ori. Cu si fara el, mare lucru nu se rezolva la buget. Doar simbolic.
 • +12 (22 voturi)    
  Ipocriti (Joi, 26 august 2021, 9:14)

  all23 [utilizator]

  Nu au bani de pensii , insa le fac cadou unora ( unii dintre ei partasi la evaziune fiscala ) sume mai mari decat cele pentru pensie ... Mult mai simplu este sa mareasca salariul minim si toata lumea ar avea de castigat.
 • +7 (25 voturi)    
  Inseamna doar populism (Joi, 26 august 2021, 9:17)

  Djokovic [utilizator]

  Nu se va aplica niciodata, e doar campanie electorala si pierdere de timp. Unii se fac ca lucreaza.
  Mai bine am avea un proiect de reforma in educatie, un proiect care sa sprijine reorientare spre domenii in care se poate castiga mai bine si astfel salariile ar creste odata cu nivelul de competente al angajatilor.
  Altfel...pierdere de timp
 • +7 (27 voturi)    
  Terminati cu pomenile (Joi, 26 august 2021, 9:22)

  bigbrother [utilizator]

  Inteleg ca suntem un stat cu impozite mari dar cat timp colectarea lor este extrem de deficitara, anularea unei taxe care aduce intre 30 si 50 miliarde lei la buget ar fi un soc extrem.

  Ne furam singuri caciula cu aceste taxe anulate. La noi orice exceptie/facilitate tinde sa devina regula permanenta si avem deja 1.6 milioane de romani ale caror contracte sunt declarate cu salariu minim, adica 25% din salariati. Realitatea insa este ca restul salariului este completat la negru, deci bani neimpozitati. Mie personal mi se pare un afront pentru cei care sunt corecti si platesc taxe si impozite. Haideti sa le platim cu totii si apoi sa dam cu pumnul in masa ca bani sunt irositi, nu sa fim hoti ca guvernantii dar sa facem scandal ca nu avem drumuri, spitale, scoli etc.

  Cum spune si in articol, toata povestea asta nu este in avantajul salariatului. Sau va inchipuiti ca patronii care acum ii tin pe salariu minim pe acei angajati vor fi subit mai doritori sa le dea mai multi bani pe cartea de munca? Daca o vor face, nu va mai fi salariu minim, deci tot la negru se vor da sumele si din nou, aici are de suferit angajatul care va avea o pensie de toata jena, nu va putea lua un credit, nu va avea siguranta ca patronul nu-i opreste luna asta banii dati "in plic"..

  Nu sunt vreun specialist, dar insist in a spune ca un salariu minim ar trebui sa fie doar un punct de plecare pentru salariul real, un fel de salariu "de proba" daca vreti. Dupa o luna de zile sa fie obligatoriu prin lege sa fie crescuta suma respectiva a.i sa reflecte realitatea.
  • +4 (28 voturi)    
   Adica ti se pare normal 42% impozit pe minim? (Joi, 26 august 2021, 10:05)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   42% impozit pe salariul minim e record european, nu mai exista asa ceva in lumea civilizata.

   Ei, dar astia sunt palmasii tarii, da-i dracu. Nu putem sa le reducem taxele, ca se prabuseste tara.

   In schimb pentru avocatii ca dom Stamule se gasesc cai sa platesti doi lei, chiar daca ai venituri de sute de mii de euro (un mare avocat spunea cinstit ca el plateste mai putine taxe decat secretara lui, e vorba de domnul Gabriel Biris). La fel pentru ziaristi, la fel pentru cei ce castiga din bursa sau din chirii.

   Nu mai vorbesc de risipa uriasa data de pensiile speciale sau de miile de oameni insurubati in postuir in consii de conducere, de unde salta mii de euro lunar fara sa faca nimic.

   Pentru toti se gasesc bani. Pentru nefericitul care face gogosi in Obor, nu. "Bogatasul" asta trebuie sa dea 42% din ce castiga statului, ca alfel se prabuseste bugetul.
   • +5 (17 voturi)    
    Lol (Joi, 26 august 2021, 11:11)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    Ce record european visezi ?

    Rata de impozitare in Romania a salariilor este cam in jurul mediei europene.

    Daca ai impozita mai putin, oamenii aia ce pensii vor lua, daca nu mai cotizeaza ? Ce asigurari medicale ?

    Gaura la buget din ce o acoperi ?

    Tot o tineti langa cu pensiile speciale - ca asa v-a trombonit Caramitru de la USR.

    Pensiile speciale sunt nici 1% din masa salariala.
    • +2 (10 voturi)    
     Totul se rezuma la principii (Joi, 26 august 2021, 14:51)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui HP

     Ca societate, avem niste decizii de luat:

     1. Impozitam progresiv veniturile mici sau nu? realitatea este ca multe tari europene au o forma de impozitare progresiva. Inclusiv Romania, prin deducerea personala. Dar in Romania guvernele si-au tot batut joc de aceasta deducere prin diverse modificari fiscale care au facut-o irelevanta.

     2. Statul ofera sau nu servicii si celor care nu platesc taxe? Momentan, doar fraierii platesc. Autoritatile locale au impozite infime pe proprietati, dar stau cu mana intinsa la guvern sa le dea o portie din taxele stranse de la fraieri.

     3. Pensiile speciale - Au fost gandite ca o solutie la situatii speciale (magistrati), apoi extinse de diverse guverne la tot felul de categorii care nu le merita. Si in cazul magistratilor, este evident ca se face abuz de acest sistem. Orice magistrat anchetat se poate pensiona si ramane cu pensia, chiar daca este condamnat. Plus ca au aparut tot felul de categorii noi de "speciali", fara nici o motivatie coerenta. Solutia nu este sa-i iei pensia si celui care si-a facut treaba corect si a respectat contractul cu societatea, ci sa rezolvi punctual abuzurile.
    • +2 (2 voturi)    
     2 mld euro in 2020, 2,5 in 2021, 3 mld in 2021 (Vineri, 27 august 2021, 10:39)

     Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui HP

     sigur, avem 300 de miliarde de euro masa salariala, mai mult deecat pib-ul!
 • +7 (17 voturi)    
  frate (Joi, 26 august 2021, 9:41)

  nikita11 [utilizator]

  astia vorbesc de parca calculeaza probabilitati. 5-6% pib nu e gaura mare cand pib-ul creste cu 5-6 % pe an(dupa declaratiile lor). Problema este ca tot timpul au grija ca rata anuala a cresterii cheltuielilor bugetare(ei ne baga in fata doar scoli spitale crese) sa creasca cu cel putin tot atat. In mod normal pt un om care e platit la salariu minim diferenta ar fi enorma, pt stat(adica tot noi) nu s-ar simti pt ca statul incaseaza si tva si alte taxe(din banii extra cheltuiti de cel cu salariul marit). E fascinant cum dupa declaratiile lor pib-ul a crescut cu vreo 20-25% in ultimii 5-6 ani dar tot nu ne-am permite o reducere de 5-6%. Niciodata. Aproape ca te face sa crezi in oculta mondiala si fermele lui Orwell
  • +5 (9 voturi)    
   hehe, ce afaceri pesediste vreti sa be vindeti (Joi, 26 august 2021, 16:02)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   Esti un exemplu perfect de pizidel analfabet functional. Cum sa nu fie mare o gaura de "5-6 % pib cand pibul creste cu 5-6 % pe an)? Pai tu crezi ca guvernul cheltuie pibul? Guvernul cheltuie bugetul, adica vreo 30% din pib, ca doar atat se colecteaza si asta in conditiile in care urlati ca sunt taxe prea mari pe salarii.

   Deci la un PIB de 200 de miliarde de euro tie ti se oare ca o gaura de 12 miliarde de euro (+6%) e in regula daca pibul creste cu 3,5 miliarde de euro (ca doar cu atat creste bugetul) adica un plus de deficit bugetar de 8,5 miliarde de euro suplimentar. Asta ca sa puteti tipa ca se umprumuta Citu si ca unde sunt banii...

   Astia 8,5 miliarde suplimentari ii adaugi la deficitul de vreo 11% si ne impungi cu "nu e gaura mare" la un deficit bugetar ANUAL de peste 30 de miliarde de euro. Doar deficitul bugetar anual.
   • -1 (3 voturi)    
    Nu numai. (Joi, 26 august 2021, 17:50)

    bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    Dar PIB-ul e din ce în ce mai des considerat ca fiind o măsură proastă a economiei. Exemplu: Irlanda, dacă ne luăm după PIB ar trebui ca irlandezii să fie cei mai bogaţi din UE şi printre cei mai bogaţi din lume (locul 7) dar realitatea este că puţin din PIB-ul ăla efectiv rămâne în ţară din cauza taxelor mici. Evident că dacă ar avea taxele mai mari, PIB-ul ar scădea că o grămadă de corporaţii şi-ar lua tălpăşiţa, dar ar creşte procentul rămas.
 • -2 (12 voturi)    
  Statul preia cresterea salariului priivatilor (Joi, 26 august 2021, 9:53)

  jackalphonse [utilizator]

  Asta inseamna. Pe scurt, daca salariul minim TREBUIE sa creasca, din cauza INFLATIEI si a faptului ca nu ajunge nici pentru nevoi elementare, eliminarea taxelor nu inseamna o crestere a salariului minim, inseamna ca statul contribuie la cresterea salariului minim al firmelor private prin renuntarea la taxe.
  Din cauza inflatiei, veniturile firmelor private sunt mai rotunde si o parte din bani ar trebui sa se regaseasca si in adaptarea salariilor la inflatie. In loc de asta, firmele private pastreaza surplusul si salariul minim (AR PUTEA) CRESTE la angajat datorita pierderilor suferite de stat, pentru ca statul suplimenteaza aceasta pseudo-crestere.
  Avantaj: angajatul are un salariu ceva mai mare fara ca firma privata sa faca eforturi suplimentare.
  Consecinte: a) firmele private vor fi incurajate astfel sa angajeze la gri mai mult decat aufacut-o pana acum, si va exista un procent imens de angajati cu salariul minim neplatitori de taxe. Am cunostinte, ingineri, care lucreaza pe salariul minim si primesc o diferenta la negru, vor fi si mai multi; b) statul va fi privat de niste venituri care i se cuvineau.
  Stiu ca statul fura, stiu ca APARATUL BUGETAR ESTE SUPRADIMENSIUNAT si ineficient, stiu ca sunt pensii speciale care secatuiesc bugetul pe langa coruptie, dar unele venituri trebuie sa existe la stat, asa este corect, altfel falimentul va veni curand.
  Masura USR este un mare cadou facut firmelor private.
 • -8 (14 voturi)    
  taxe 0 (Joi, 26 august 2021, 9:54)

  eugen6215 [utilizator]

  Probleme cu taxe 0 eu le vad astfel:-cei cu salariu minim vor ajunge sa castige mai mult decat cei cu salarii taxate;
  -la noi problema principala este cu realitatea salariilor, adica acestea sunt declarate real doar in sistemul bugetar, la multinationale si la o mica parte din cele romanesti.In rest minim pe economie si partea principala la gri.
  Daca se renunta la cota unica, se pierd toate avantajele, pt ca se va generaliza plata la gri.Singurii afectati vor fi bugetarii unde nu ai cum sa faci asa ceva, dar va creste coruptia(vor completa cumva veniturile lipsa).
 • +6 (20 voturi)    
  Totusi, articolol nu ar trebui sa aiba un mare P? (Joi, 26 august 2021, 10:00)

  sile_v [utilizator]

  E dat in sus si in jos marele specialist Stamule, profeosr ASE, fara sa se spuna niciunde ca discutam de un membru PNL, care s-a luptat din greu sa fie candidatul aliantei PNL-USRPlus la primaria Sectorului 1, unde a avut contre dure cu candidatul USRPlus.

  Domnul G;lavan a fost pana anul trecut consilierului premierului Orban pe teme economice.

  Si asa mai departe. Articolul e punctul de vedere al PNL cap-coada, dar fara sa fie spus asta ca atare in articol.

  Finalmente, e o nerusinare ce fac acesti oameni: lor li se pare normal ca un om ce munceste din greu pe 300 de euro net sa fie impozitat cu 42%. Asta in timp ce dividendele, veniturile din bursa si cele din chirii sunt impozitate cu valori intre 5 si 15%, chiar daca discutam de zeci de mii, sute de mii sau chiar milioane de euro.

  E absolut clar ca impozitarea muncii trebuie redusa pentru salariile mici. Adoptarea unei sume neimpozabile mai mari e calea cea mai simpla in a face asta.

  Si sa se uite bine marii specialisti in structura bugetului public din tarile din vest. Acolo se colecteaza sume mari din consum, accize, impozitarea proprietatilor. La noi strangem tot dand cu biciul in aia 5 milioane de prosti care lucreaza cu contract de munca, pentru toti ceilalti se gasesc portite in a plati putin statului din veniturile realizate in tara.
 • +1 (17 voturi)    
  Singura soluție... (Joi, 26 august 2021, 10:06)

  Belphegor1 [utilizator]

  ...viabilă , valabilă și realistă este SISTEMUL PROGRESIV DE IMPOZITARE!!! Cu cât ai venituri mai mari cu atât procentul de taxe să fie mai mare , ca în statele ÎNTRADEVĂR civilizate și avansate din EU!!! Să se plece de la câteva procente pentru salariul minim și să se ajungă în mod progresiv la taxe de 50-60% dacă ai salarii de 15-20-25 de mii de euro. AȘA este corect.
  • -1 (9 voturi)    
   tara sacara (Joi, 26 august 2021, 12:29)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Belphegor1

   Intr-o tara mult mai sacara decat cele din vest la care va referiti, sa impozitezi munca este o tampenie!
 • +5 (13 voturi)    
  Taxe progresive introduse pe furis (Joi, 26 august 2021, 10:07)

  ostn [utilizator]

  Cand nu or sa aiba bani la buget, cresc taxele la cei cu salarii mai mari, asta se va intampla. Sunt multi oameni in USR care sunt de stanga, asta e adevarul. Stanga adevarata, socialista, in stil vest european, care crede in taxe progresive, pe pus saua pe bogati etc.
 • +8 (8 voturi)    
  50-60mld este un calcul corect (Joi, 26 august 2021, 10:41)

  PuieMonta007 [utilizator]

  si mai mult echivaleaza cu incasarile din TVA. asta ca sa ne facem o idee. Este enorm la scara macro
  Impozit pe venit 0 ok.. sa zicem, taxe 0 nu e ok. evident de ce.
  Salariul insa este f mic si trebuie ajustat altfel mumu forta de munca.
  Ce nu fac min Fin si Ec in schimb nu cresc colectarea, nu digitalizeaza si nu dim economia gri.. Dc ar face asta as fi de acord si cu 0 taxe ...mai vb
 • +2 (4 voturi)    
  4 milioane in tara, 5 milioane afara (Joi, 26 august 2021, 11:58)

  Mihnea_V [utilizator]

  Sunt f bune argumentele din articol dar nu e mentionat si principalul factor de crestere din zona privata. Care nu e doar economic, e si social. Avem mai multi oameni afara decat lucratori in domeniul privat in tara. Cine sustine sistemul actual daca nu angajatii? Aceste modificari ar limita exodul oamenilor si ar motiva unii din asistatii social, care in prezent castiga doar putin sub salariul minim (dupa ce scazi costuri de transport, haine, mancare etc).
 • +5 (13 voturi)    
  Dar inflatia? (Joi, 26 august 2021, 12:14)

  Andy500 [utilizator]

  A calculat careva ce impact are asupra inflatiei, o crestere BRUSCA a veniturilor a peste 1 milion de oameni, cu 1000RON?
  Parerea mea e ca mare parte s-ar duce in inflatie si PIERDEM toti!
 • -4 (12 voturi)    
  combinatia castigatoare! (Joi, 26 august 2021, 12:14)

  CIP03 [utilizator]

  Taxa 0 ar trebui doar pe impozit pana in 3000-4000 ron nu si pe ce se da la sanatate si pensie, aceste plați trebuie reținute in continuare din salariu.

  Si impozitat tot peste suma asta progresiv, inclusiv pensiile ca și alea sunt un venit!

  In același timp as forța companiile sa dea mai mult, as mari salariu minim la 3000 ron.

  Afectati vor fi doar cei cu salarii sau pensii peste 3000-4000 ron.

  Daca face asta USR va ieși in sondaje peste PSD! De asta PNL nu vrea!
 • -2 (8 voturi)    
  Problema salariului minim (Joi, 26 august 2021, 16:24)

  NimeniNeica [utilizator]

  I: Ce se intampla daca dubleaza salariu minim pe economie?

  R: 1. Se dubleaza salariile din sistemul bugetar.
  2. Cresc amenzile.
  3. Creste inflatia.

  I: Cum se poate rezolva problema asta?

  R: Salariul minim trebuie sa existe in contractul colectiv de munca pentru fiecare domeniu de activate nu la nivel national.
 • +5 (7 voturi)    
  taxe 0 (Joi, 26 august 2021, 16:31)

  disraeli [utilizator]

  adica nu contribui cu nimic dar ai asigurate si asistenta sanitara si pensia. e complet gresit. daca este vorba doar de impozit, atunci putem discuta. impozitul este de 10%.
  • -1 (1 vot)    
   am inteles (Joi, 26 august 2021, 20:54)

   GIGI_CIOC@N [utilizator] i-a raspuns lui disraeli

   adica din cei 47.3% sa ramana statu" cu 37 si prostu care munceste cu 10.. ..hmm.. face sens.
   • +1 (5 voturi)    
    cum sa nu (Joi, 26 august 2021, 22:42)

    disraeli [utilizator] i-a raspuns lui GIGI_CIOC@N

    da vrei pensie si sa te gadile asistenta moca.
    • -1 (1 vot)    
     da ba.. ce prost am fost, noroc ca m-ai iluminat.. (Vineri, 27 august 2021, 16:44)

     GIGI_CIOC@N [utilizator] i-a raspuns lui disraeli

     si acu ce fac daca totusi nu vreau ca voi sa stati pe banii mei ci sa mearga in propriul cont de pensie... la fel cum vreau ca banii mei de " asigurare de sanatate" sa mearga la propria-mi asigurare si nu sa stau 6 luni sa astept un RMN(daca am nevoie) sau sa il platesc oricum in privat ce fac? .. n-am voie sa nu stati voi pe carca mea ?
 • 0 (6 voturi)    
  ... (Joi, 26 august 2021, 18:14)

  a.nonim [utilizator]

  Deja avem cel mai mare procent de angajati cu salariu minim din lumea civilizata. Daca s-ar adopta aceasta aberatie am avea 100% cu salariul minim si restul bani la negru. E o masura tipic comunista, atat prin spirit (asa zisa protectie sociala) cat si prin efect (anti-economic). Ai venit, trebuie sa platesti, e singura varianta in orice tara civilizata. Iar povestea cu Romania si cele mai mari taxe e legenda, in realitate suntem pe undeva pe la mijloc (sunt datele pe Eurostat, nimeni nu vrea sa le vada ca sa nu spulbere mitul - spre exemplu impozitul pe venit deja e printre cele mai mici, 16%).
  • 0 (2 voturi)    
   Este vorba despre toate taxele pe venit (Joi, 26 august 2021, 23:33)

   vladionvladion [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   nu doar impozitul pe venit, atunci cand se spune ca avem printre cele mai mari taxe pe salariu.

   Practic e undeva aproape de 43% din brut (intra si CASS, CAS,impozit pe venit, ...).
 • +3 (5 voturi)    
  neo (Joi, 26 august 2021, 23:03)

  Cetateanu [utilizator]

  Acum ceva vreme cand auzeam ca USR+ sunt neomarxisti ii injuram pe cei ce spuneau asta. Acum imi cer scuze! O totala lipsa de viziune economica dublata de aroganta prosteasca, ca sa castige votul unora care oricum nu voteaza cu ei!
  Pe de alta parte avem cateva mii de speciali, la care se vor adauga inca 1.6 milioane (cam 1,6 miliarde lunar la 1000 pensia minima) pe viitor. Si sa le explica ceva papagalilor: un om care munceste pe salariul minim cel [putin 40 de ani (ca n-a pierdut timpul cu scoala) are o pensie mai mare decat pensia minima. Da ce sa le explici la analfabetii functionali! Dar poate isi apara "naemu"?! Un exemplu este dl viceprimar dentist Horia Tomescu cu 700 pe luna salar. Nemernicului evazionist si nevestei i se va plati pensia minima el avand bani nefiscalizati pusi la adapost pe undeva!!
  • +1 (3 voturi)    
   Nu chiar (Vineri, 27 august 2021, 9:09)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

   Uite, problema specialilor se transeaza in cvorum de modificare a constitutiei sau efectiv putere parlamentara. Daca USR ii aduce pe non-partizani de partea lor se schimba si aceasta balata a.i. specialii s-ar rezolva, chiar si fara ajutorul PNL.

   Viziunea economica a USR a axata pe reducere costului cu viata, dar cum nici PNL nici PSD nu-si pun problema, pt. ca ei nu stiu nici cat costa o franzela, nici cum se traieste cu salariul minim (sau putin peste).
   • 0 (0 voturi)    
    legatura (Vineri, 27 august 2021, 17:35)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui bardiCristi

    Crezi ca USR+ tii stiu cat e o paine, sau 1 kg de rosii in piata? Ma faci sa rad! Si ce legatura are asta cu TAXAREA? Daca vorbeau de impozitul pe profit intelegeam. Dar tot timpul Naui & CO au vorbit de taxe. Ceea ce-i face analfabeti economici. Si asta n-are nici o legatura cu "specialii". Doar ca mai creeaza 1.6milioane de speciali. Aruncati cu vorbe de lemn precum tovarasii!
 • +1 (1 vot)    
  Impactul (Vineri, 27 august 2021, 9:26)

  bardiCristi [utilizator]

  Este de putin peste 60 miliarde astfel:
  - aproape 4,4 mil de angajati la privat care nu ar mai avea contributie pe cota de salar minim
  - putin peste 1,4 mil de angajati la stat (800 mii, central, 600 mii la institutii finanatate de la buget gen sanatate sau educatie), lor le-ar creste leafa pe care nu o mai "returneaza" la stat sub forma de taxe

  La un total de 5,8 mil de angajati x 914 (brut, fara dp si fara cei scutiti de iv din start) x12 ar fi 63,6 mld lei.

  Opinia personala, nu ar fi un impact major. Pt. ca celor de la stat le pot astfel taia din sporuri, pe motiv ca oricum vor incasa mai mult. Iar diferenta de bani oricum s-ar duce pe consum, deci s-ar invarti in economie. Iar un pt. pilonul II s-ar putea opta cum se poate si pt. III, exact pe principiul continuarii cotizatiei si dupa iesira la pensie, optional.

  Ce ramane de facut este de consolidat proiectul cloudului guvernamental, raspandit obligativitatea caselor de marcat conectate si eventual o politica de incentivizare pt. plati prin card (eu stiu, un fel de cashback din TVA sau altceva ce preteaza), a.i. incat sa exite o coletarea mai buna a TVAului pe tot lantul comercial.

  Ca, hai sa fim seriosi, in pricipiu si in practica aruncarea poverii fiscale pe fluturas nu e un model bun de a rezolva incasarile bugetare. A fost si nu merge cand se incaseaza si la gri, pe langa salariul minim iar la case fara bon e tot una.

  Referitor la ce exista in UE, bine bine, nu exista pe salar dar exista pe 9000 de euro, la noi ar fi cam 5400 de euro. Deci Germania, Franta et co renunta la impozit in cuantum aproximativ cat renuntam noi la toate taxele.
 • +1 (1 vot)    
  Taxe zero salariu minin (Vineri, 27 august 2021, 15:32)

  impozit [utilizator]

  USR vorbeste de neimpozitarea salariului minim ,taxe zero.Problema trebuie tratata separat privind:
  1.impozitul pe salariu (venit) care poate fi influentat pri acotdarea de deduceri mai mari sau pragul de impozitare sa creasca;
  2.contributiile sociale pentru pensie si sanatate sunt pentru salariat:
  -contrib.asig.sociale ii va asigura o pensie;
  -contrib.pt anatate in caz de nevoie;
  daca contributiile la pensie si sanatate sunt zero cine le v-a plati,din ce surse?
  taxe zero asupra salariului minim nu v-a reduce nr. celor cu acest salariu ci vor creste si va duce la cresterea deficitului bugetului asig.sociale si a bugetului de stat,marirea deficitului bugetar.
  in ultimi 30 de ani policitieni au facut stergerea de datorii la contributiile sociale atat la pensie cat si la sanatate ,cred de multe miliarde in echivalent euro alte scutiri,pensionari anticipate ca sa ,etc in special la societatile unde statul a fost si este proprietar.
  dl Stamule are dreptate cand spune ca taxe zero si in special contributiile sociale zero pentru 25% din nr.salariatilor (cca 1500000) cu salariu minim este o utopie economica,vor fi acoperite din imprumuturi externe cu dobanzii din ce in ce mai mari si cu efecte negative pentru generatiile viitoare.
  Solutia nu e de contributii sociale zero ci de marirea bazei a celor care contribuie , cresterea veniturilor (salariilor),cresterea nr. salariatilor ,scoaterea la suprafata a salariilor platite la negru.
  Restructurarea aparatului bugetar ,agentii,autoritati cu nr.de personal umflat,sunt salariati la stat care nu prea stie pentru ce primesc salariu.
  Salariu minim brut trebuie indexat in fiecare an in functie cosul zilnic sau nivelul minim de trai,inflatie,daca nu chiar la 6 luni.
  Eliminarea exceptiilor,a pensiilor speciale,etc.
  In concluzie initiativa USR de taxe zero salariu minim brut nu trebuie promovata prin act normativ pentru ca nu v-a aduce nimic pozitiv din contra va avea efecte foarte negative asupra bugetului consolidat al statului .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by