Un bărbat din Los Angeles a pledat vinovat miercuri pentru participarea la ceea ce procurorii americani au descris drept „o schemă Ponzi de manual” care a înșelat investitori din întreaga lume, obținând venituri ilicite de peste două miliarde de dolari, relatează ABC News.

Bitcoin dark webFoto: Pexels

Procurorii afirmă că Glenn Arcaro, în vârstă de 44 de ani, a condus filiala nord-americană a BitConnect, o schemă piramidală legată de investiții, potrivit San Diego Union-Tribune.

Arcaro a pledat vinovat într-o instanță americană pentru fraudă electronică, recunoscând că a beneficiat de 24 de milioane de dolari pentru rolul său în schema BitConnect.

Ca parte a înțelegerii la care a ajuns cu procurorii, Arcaro trebuie să înapoieze investitorilor toți banii care i-au revenit. El ar putea fi condamnat la până la 20 de ani de închisoare când urmează să își afle sentința pe 15 noiembrie.

„Se crede că schema BitConnect este cea mai mare fraudă cu criptomonede care a fost adusă în fața instanței”, au declarat procurorii americani.

Arcaro a pledat vinovat în aceeași zi în care Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare de la Washington a înaintat o plângere civilă împotriva BitConnect.

Potrivit procurorilor, Arcaro și ceilalți membri ai rețelei pretindeau că BitConnect folosește o tehnologie brevetată care poate genera sume uriașe de bani prin specularea volatilității criptomonedelor pe diferitele platforme de tranzacționare.

„În realitate BitConnect a funcționat ca o schemă Ponzi de manual care plătea investitorii inițiali ai BitConnect din banii celor veniți mai târziu”, afirmă procurorii americani.

Potrivit acestora, Arcaro reținea până la 15% din fiecare investiție pe care o aducea direct în schemă și din cele ale persoanelor aduse de cei aflați sub el în ierarhie.

Pe același subiect: