Congresmenii democrați din Camera Reprezentanților și-au dezvăluit luni planul legat de creșterea taxelor pentru corporații și americanii bogați, sperând ca măsurile să strângă 2,9 trilioane de dolari pentru finanțarea planului gigantic de reforme sociale propus de președintele Joe Biden, relatează Business Insider.

Nancy PelosiFoto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Democrații din Comisia de buget-finanțe din Camera Reprezentanților au prezentat luni un draft al propunerilor de majorare a impozitelor ce ar urma să fie incluse în așa-numita „lege de reconciliere”.

În pofida denumirii, democrații speră să adopte pachetul de măsuri pe linie de partid, fără sprijin republican, deoarece el poate fi adoptat prin majoritate simplă.

Măsurile includ o suprataxă de 3% pe veniturile individuale de peste 5 milioane de dolari, o propunere similară cu cea promovată de senatoarea Elizabeth Warren de ani de zile.

„Taxe pe ultra-milionari” propusă de Warren ar plasa o taxă de 2% asupra gospodăriilor cu o avere netă situată între 50 de milioane și un miliard de dolari însă ea diferă de documentul prezentat luni întrucât vizează averea globală, nu doar veniturile.

Diferența este una importantă nu doar din punct de vedere fiscal ci și legal, democrații sperând că în această formă ea va trece de un eventual control de constituționalitate din partea Curții Supreme dominate de judecători conservatori.

De asemenea, deși planul prezentat luni este în linie cu cerința exprimată de președintele Joe Biden ca bogații Americii „să își plătească contribuția corectă”, el diferă în câteva moduri cheie de propunerile acestuia:

  • o creștere a impozitului pe profitul corporațiilor la doar 26,5% care se va aplica doar companiilor care au venituri de peste 5 milioane de dolari; pentru afacerile mai mici cu venituri de sub 400.000 rata ar urma să scadă la 18%;
  • o majorare a impozitării veniturilor obținute din câștiguri de capital (precum cele din acțiuni și obligațiuni) de la 20% la 25%;
  • scutirea de impozitul pe câștiguri de capital la momentul morții (Biden propusese taxarea activelor nevândute în momentul moștenirii).

Președintele democrat propusese de asemenea creșterea la 28% a impozitului pe profitul corporațiilor și majorarea ratei de impozitare a câștigurilor de capital la 43,4%.

O altă propunere cheie prezentată în planul de luni este majorarea ratei de impozitare a veniturilor de la 37% la 39,6% pentru americanii care câștigă peste 400.000 de dolari.

Dat fiind faptul că aceste propuneri sunt mai modeste decât ceea ce își dorea Joe Biden, ele ar putea întâmpina o rezistență mai scăzută din partea democraților moderați ca senatorul Joe Manchin din Virgina de Vest, care a amenințat că va bloca planul de reforme al președintelui.

Citește și: