Pandemia de COVID-19 a scindat „Visul American” în 4 versiuni distincte. La ce aspiră acum tinerii din SUA?

de S.J.     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 17:08 Economie | Finanţe


Visul american
Foto: Randy Duchaine / Alamy / Profimedia Images
Pandemia de COVID-19 a provocat schimbări majore în Statele Unite, munca la distanță, mobilitatea care a venit odată cu ea pentru numeroși angajați și criza de locuințe fără precedent ducând la o scindare istorică a „Visului American” în mai multe versiuni distincte, scrie Business Insider.

După 13 luni, 15 oferte și două contracte semnate, Ashley Nader nu a reușit încă să cumpere o casă.

Managerul de produs în vârstă de 27 de ani a început să caute o locuință în octombrie 2020 după ce s-a mutat din San Francisco, oraș aflat pe Coasta de Est a Statelor Unite în statul California, înapoi în orașul ei natal din Florida în timpul pandemiei.

Femeia a făcut naveta între cele două coaste ale Americii până când angajatorul său a reclasificat-o ca o angajată în Florida și ea a putut să se bucure de avantajele fiscale oferite așa-numitului „stat mereu însorit”, lucru care a inspirat-o să investească într-o casă.

După ce a semnat un prim contract, vânzătorul nu i-a mai răspuns la apeluri sau mesaje. Al doilea a forțat-o să părăsească locuința și a amenințat-o că îi va reține avansul.

„Pot scrie o carte despre toate ororile cumpărării unei prime locuințe”, a relatat aceasta pentru Business Insider.

Nader caută „viața bună” la care numeroși americani visează încă din anii 1950 când SUA au ieșit din al Doilea Război Mondial ca o superputere economică iar casa, curtea, și gărdulețul alb au devenit inexorabil legate de „visul american”.

Însă acest vis din secolul XX a avut parte de o grămadă de turbulențe în al XXI-lea.

Pentru început, visul de a deține o locuință a devenit o iluzie pentru milioane de americani în timpul Marii crize economice izbucnite în 2007.


FOTO: Sabina Pensek / Alamy / Profimedia Images

Apoi, după o revenire economică lentă și de durată, pandemia i-a dezlegat pe mulți oameni de orașe și birouri, oferindu-le angajaților libertatea și flexibilitatea de a-și putea urmări din nou visul.

Însă acest lucru a declanșat o criză a locuințelor fără precedent care i-a forțat din nou pe mulți americani să renunțe la ideea cumpărării unei locuințe.

În speranța că își va îmbunătăți șansele de a găsi o casă, Nader și-a extins aria de căutări și în alte state americane, de la Florida la Colorado, Carolina de Nord, Washington și California.

Ea spune că a făcut unele oferte și fără a vedea câteva din locuințe în persoană. „Atât de competitivă e piața”, spune aceasta.

Însă Larry Samuel, consultant financiar și autor al cărții „Visul American: O istorie culturală”, spune că deținerea unei locuințe nu a fost niciodată legată de visul american.

„Deși numeroase persoane încă sunt convinse că dacă ajung să aibă proverbialul gărduleț alb va însemna că și-au împlinit visul american, multe altele își dau seama că există și alte interpretări valide cu privire la concept”, afirmă aceasta.

În jur de 59% din americani declară că încă aspiră să devină proprietari, un semn că viziunea de după al Doilea Război Mondial încă n-a dispărut.

Dar se pare că în 2021 în loc să aibă un vis atractiv despre o viață mai bună, tinerii americani au acum patru.


FOTO: Wavebreakmedia / Panthermedia / Profimedia Images

Versiunea 1: O suburbie exclusivistă pentru cei cu visuri postbelice


Suburbiile au devenit o utopie în era pandemiei, accesul la aer liber și camerele spațioase pentru munca la distanță fiind un magnet pentru o națiune aflată în lockdown.

Însă numărul de americani care au dorit bucățica lor din vis s-a dovedit mult prea mare pentru o piață imobiliară care a construit sub cererea pieței încă de la marea criză din 2007.

America a început să rămână fără locuințe iar suburbiile au devenit câmpul de bătălie pe măsură ce competiția se încingea.

Boomerii” cu economii și milenialii mai înstăriți au ieșit învingători datorită ofertelor cu banii jos.

Pierzătorii au fost milenialii obișnuiți, ca Nader, pentru care o a doua criză imobiliară a fost doar ultimul episod dintr-o serie lungă de „ghinioane” economice.

Nader spune că a dorit la început să cumpere o casă cu un preț de sub 400.000 de dolari pentru a o putea plăti rapid și „să fie proprietarul de drept” însă că lipsa de locuințe „starter”, un termen folosit în SUA și alte țări pentru locuințe mai mici pe care de regulă și le permit familiile aflate la început de drum, a făcut-o să își crească bugetul cu 200.000 de dolari.

„E cu adevărat o piață a cumpărătorilor cu banii jos. Dacă îi ai poți cumpăra orice îți dorești în momentul acesta”, afirmă Nader.

Alyssia Cinami, un psiholog specializat în terapia familiei, credea că va avea mai mulți bani pentru a „vâna” locuințe după ce și-a plătit datoriile acumulate în facultate. Cinami își caută o casă în nord-estul statului Connecticut de 14 luni de zile.

Ea spune că piața imobiliară „nebunească” a lăsat-o epuizată și descurajată, relatând că a făcut 5 oferte, crescându-și bugetul maxim inițial de 260.000 de dolari cu 20.000 și apoi cu 40.000 de dolari pentru unele locuințe.

„Să îți cauți o casă este ca un job part-time”, le-a declarat aceasta jurnaliștilor de la Bussiness Insider.

Suburbiile americane sunt acum în mare pare disponibile doar celor bogați, devenind mai puțin accesibile celor 68% din mileniali care doresc să își cumpere o locuință.

Acest lucru a creat alte versiuni ale visului american, undeva tot și tot mai departe de orașe.


FOTO: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia Images

Versiunea 2: Găsirea unei locuințe ieftine în afara marilor orașe


Cinami speră acum să își cumpere prima sa locuință în Woodstock, un orășel rural din Connecticut care oferă liniște, școli bune și siguranță.

Woodstock este un exemplu relevant pentru viața idilică din mediul rural pe care unii au ajuns să o îmbrățișeze din cauza muncii de la distanță, un trend care include „exurbiile”: comunități rurale care sunt la o distanță de la care se poate face naveta până la un oraș mare.

Americanii care se mută din zonele urbane în exurbii au format cel mai mare grup demografic în ceea ce privește mobilitatea în timpul pandemiei. Între lunile mai și iunie în jur de 40.000 de americani au părăsit orașele și suburbiile, îndreptându-se spre aceste zone mai retrase.

În timpul acelor luni deplasările de populație au scăzut, exurbiile și zonele rurale fiind singurele regiuni în care numărul locuitorilor a crescut.

Urbanistul Richard Florida afirmă că zonele izolate din mediul rural „au înregistrat o nouă perioadă de creștere foarte reală” în timpul pandemiei. El spune că în spatele acestui trend se află ceea ce el descrie ca fiind „clasa creativă”: generația de angajați tineri cu studii superioare care căutau o „experiență urbană autentică” în marile orașe.

Însă pandemia și alți factori au dus la dispariția a multora din aceste experiențe, tinerii căutând acum autenticitatea în mediul rural izolat. Acesta a devenit un nou punct de refugiu al visului american.

„Noul gărduleț alb este la o fermă”, spune Florida.

Ali Wolf, economist-șef la o companie tech axată pe domeniul imobiliar, spune că dezvoltatorii ar trebui să se concentreze pe aceste zone pentru a rezolva criza de locuințe.

Ei ar trebui să se „mute către periferii sau să înceapă să construiască locuințe suplimentare în părți ale țării cu mai multe terenuri ce pot fi dezvoltate”, spune Wolf, adăugând că serviciile locale disponibile noii clase de proprietari se vor îmbunătăți odată cu migrația dinspre marile orașe.


FOTO: Michael Beiriger / Alamy / Profimedia Images

Versiunea 3: Revitalizarea orașelor ca locuri pentru conexiuni, nu muncă


Însă în pofida migrației către suburbii și exurbii, orașele nu au murit.

Divizia de cercetare a Bank of America spune că firul narativ potrivit căruia există un exod urban este mai degrabă mit decât realitate iar un raport al companiei imobiliare Zillow a descoperit că din persoanele care s-au mutat, 19% au făcut-o în zona metropolitană a orașului în care locuiau și că aproape 40% au rămas în același oraș dar au schimbat cartierele.

În cazul orașului New York, datele USPS (serviciul poștal al SUA) arată că mai mulți rezidenți din Manhattan s-au mutat în Brooklyn decât în orice alt loc între martie 2020 și februarie 2021.

De fapt, prețul chiriilor a crescut exploziv și 60% din milenialii înstăriți afirmă că intenționează să cumpere o locuință la oraș în decursul anului viitor.

După cum a declarat proeminentul economist Enrico Moretti într-un interviu acordat recent pentru Bloomberg, munca la distanță le-a oferit locuitorilor orașelor libertatea de a trăi într-o parte a zonei metropolitane în care doresc în timp ce rămân cu posibilitatea de a se bucura de distracțiile oferite de un oraș mare.


FOTO: Iconic New York / Alamy / Profimedia Images

Până la urmă se pare că atunci când privim în ansamblu zonele metropolitane, aceste centre urbane vii au cunoscut o expansiune.

Urbanistul Florida explică: pandemia a accentuat o diviziune demografică ce exista printre locuitorii orașelor și înainte de izbucnirea sa prin accelerarea comportamentelor de dinaintea apariției COVID-19.

El afirmă că familiile tinere au început să se îndrepte către suburbii deoarece orașele au devenit mai puțin atractive pentru ele în timp ce carieriștii cu sânge rece s-au întors de îndată ce au putut, continuând un trend ce a început după 2010.

În plus, unii din proprietarii de locuințe care au profitat de creșterea prețului locuințelor de dinainte de pandemie își permit acum să își dea locuințele din orășele pe viața din marile orașe.

Acest lucru înseamnă că numeroși locuitori ai orașelor trăiesc acum în ele fiindcă vor asta, nu fiindcă sunt nevoiți s-o facă din cauza locului de muncă.

Situația a dus la o nouă eră pentru orașe, una care nu mai se învârte în jurul unui birou ci în jurul interacțiunilor personale, spontaneității și a creativității.

„Eu cred că noi am confundat orașele ca fiind containere în care oamenii să lucreze. Nu asta sunt orașele. Ele sunt mașini de conectivitate cu noi generații de conexiuni și locuri de întâlnire”, spune Florida.


FOTO: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

Versiunea 4: Un stil de viață pe drum


Nu în ultimul rând, nu toată lumea vrea să stea în același loc. Stilurile de viață alternative au înflorit în decursul ultimului deceniu, idei ca trăitul în rulotă sau ca nomazi digitali cunoscând o explozie fără precedent în timpul pandemiei.

Vânzările de locuințe minuscule ce pot fi ușor mutate au crescut vertiginos în 2020, 56% din americani declarând la sfârșitul anului trecut că ar lua în considerare să trăiască în una, potrivit unui sondaj realizat de compania financiară IPX 1031.

În plus, tot mai mulți americani au decis de asemenea să încerce viața pe drum. Producătorii de rulote, furgonete, locuințe mobile și autovehicule recreaționale și-au actualizat modelele existente sau au creat noi versiuni pentru piața în creștere.

Mercedes-Benz a vândut cu 22,5% mai multe furgonete în SUA în 2020, în condițiile în care vânzările sale totale au scăzut cu 8,9%.

Parag Khanna, un expert în globalizare, afirmă că mobilitatea tinerilor a crescut în timpul în care a fost implementată munca la distanță.


FOTO: Tiffany the Tiny Home

„Gărdulețul alb este 'hey, uite ce priveliște am când sunt în Seattle' și 'uite-o pe cea pe care o am când sunt în Boise' sau 'mi-am luat locuința minusculă și sunt în Tahoe'”, spune Khanna.

Factorii care stau la baza acestor trenduri se află la capetele opuse ale spectrului demografic.

Unii cumpărători sunt nomazi digitali care au mijloacele și dorința de a trăi un stil de viață mai mobil. Această mișcare în creștere sare de la un loc la altul pentru perioade mai lungi de timp, dând naștere conceptului de „workcation” în care oamenii se mută în unele din cele mai izolate locuri ale lumii și transformă apartamente închiriate pe Airbnb în birouri personale.

Pentru alții, costul unei rulote sau al unei furgonete este o alternativă mai accesibilă decât cumpărarea unei locuințe.

„Chiar și înainte de actuala criză de locuințe numeroși mileniali evitau să devină proprietari pe datorie pentru a urmări un stil de viață mai mobil și orientat spre prezent”, afirmă Samul, consultantul care a scris cartea despre istoria culturală a visului american.

„Dat fiind costul cumpărării unei locuințe, acest stil de viață a devenit și mai popular, erodând tot mai mult versiunea postbelică a Visului American”, spune acesta.


FOTO: Pixabay

Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9842 vizualizari

 • +8 (16 voturi)    
  Orice minune ține 3 ziel (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 18:45)

  Amerlocu [utilizator]

  E adevărat că prețurile au crescut enorm. Acum 10 ani am cumpărat împreună cu șoția mea o fermă abandonată de câteva zeci de acri la licitație la un preț de nimic pariind pe extinderea unui baypas la autostrada I94. Vreo doi ani a fost foarte dificil. Prețul așa mic cum era la cumpărare era imens pentru mine pe atunci medic rezident .și pentru soția mea ce lucra ca junior biochemist la o companie de echipament medical. Părinșii soției ne-=au ajutat de mai multe ori cu multă generozitate și discreție în momentele ce se părea că nu o să o mai scoatem la capăt...

  Acolo s-a născut primul nostru copil. Abia după doi ani am reușit să vindem primele loturi de la fermă pentru construțcia de case. și în sfârșit am putut să demolăm vechea casă în care stăteam și să zidim una nouă. Prețul acrului de teren disponibil pentru construcții a ajuns la începutul anului la de 12 ori celui la care am vândut peimele loturi în 2012 și la de peste 20 de ori prețul iniial de la cumpărarea proprietății. Cererea e într-adevăr imensă, Dar nici constructorii nu dorm. Se construiește la disperare. Cam toate fermele din jur au fost vândute devenind zone rezidențiale. Văd că deja prețurile încep ușor să scadă. Deci îmn final se vor stabiliza.
 • +9 (17 voturi)    
  Va spun in Canada daca va intereseaza (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 18:53)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  Ultima oara pe buletinul de vot am vazut Partidul Marxist Leninist. M-am frecat la ochi, am crezut ca nu vad bine.
  Majoritatea sustinatorilor sunt milenials care se declara intre altele si pentru obligativitatea vaccinarii cu teorii gen "ne-vaccinatii" sunt niste egoisti care isi ucid semenii.
  • +7 (7 voturi)    
   Și eu vă spun tot din Canada (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 23:45)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui Idiotul_fUtil

   Acest partid, care există de prin anii 70, a obținut la alegerile din 2021 0.03% din voturi, un pic mai mult decît la precedentele, cînd a luat 0.02%. La maximul lui de popularitate, prin anii 80, lua cam 0.12-0.15%. Deci hai să nu ne oripilăm așa de mult.
   • +2 (10 voturi)    
    Pe ei nu-i intereseaza voturile ci Revolutia (Duminică, 21 noiembrie 2021, 0:56)

    Idiotul_fUtil [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    Milenialii habar n-au ce-i aia sa mergi la vot.
    • -2 (2 voturi)    
     Milenialii (Duminică, 21 noiembrie 2021, 20:58)

     jcjc [utilizator] i-a raspuns lui Idiotul_fUtil

     Milenialii au între 25 și 40 de ani, fiind născuți între 1981 și 1996. Estimările oficiale de prezență la vot la categoria lor de vîrstă sînt în jur de 60%. Milenialii pînă la 35 de ani preferă NDP-ul (cam 30%), urmați de Liberali și apoi de Conservatori. Peste 35 de ani, ei tind să voteze mai mult cu Liberaliil, apoi cu NDP-ul și la urmă cu Conservatorii.

     Nu mi-e clar ce înțelegi dumneata prin mileniali și cum definești mersul la vot, dar în Canada cel puțin milenialii sînt oameni adulți, cu familii și job-uri pe care-i interesează în principal siguranța zilei de mîine și care-și doresc să nu le lase copiilor lor o planetă făcută scrum.
 • -4 (14 voturi)    
  pig pharma a scindat nu o putea face un coronaviru (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 18:54)

  hopsinoi [utilizator]

  s
 • -1 (15 voturi)    
  Planul e: Divide et Impera (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 18:55)

  Jakob [utilizator]

  Nu vor sa ne ucida, ci sa ne delimiteze perfect in doua grupe rivale, usor de controlat, manipulat si folosit la vot. Exact dupa modelul americano-britanic, unde sunt doua mari partide si doua mari grupe de votanti. Fifty-fifty, pt control mai eficient. Asta este Covid, de ce credeti ca a inceput nebunia din 20/20? Este planul de impartire a populatiei in doua si de avansare la forma de guvernare globala. De aia toate tarile au picat de acord.
 • +3 (5 voturi)    
  Vise americane (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 20:01)

  Beer-gummy-bear [utilizator]

  Cam toate versiunile acestea sunt legate de imobiliare... Oare de ce? Visul american e cumva doar sa ai o casa? Sau e un fel de a bate saua sa inteleaga magarul? Cumva ca si noi "nu ar trebui sa ne plangem" de piata imobiliara scumpa, pt ca... "vezi ce scump e in America"!
  Eh, alta lume, alte salarii, alte oportunitati...
  • +5 (11 voturi)    
   Adevărul e că o casă contează enorm. (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 23:43)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

   Toate celelate (mașini, vacanțe, etc.) sunt foarte accesibile pentru cineva care cât de cât face ceva și nu taie frunză la câini.

   Când am luat-o am considerat-o ca o trăznaie a soției mele. Cum până la urmă o casă te costă cam cât chiria, dar îți rămâne ție am zis, „OK. Hai să o facem”. Sigur femeia lăsată de capul ei a luat ceva mult peste posibilitățile noastre de atunci, dar care azi se dovedește o investiție fenomenală. Orișicât după vreun an de stat în casa mea am devenit deosebit de atașat de ea și nu aș mai fi conceput să stau în chirie.

   Mai e și o chestie de ordin practic. Chiria te costă cam cât o casă, iar casele s-au vândut tot timpul relativ ușor. Dacă stai mai mult de doi ani într-un loc deja ieși în câștig cu toate costurile de closing dacă o vinzi ca să te muți în altă parte. În plus în America proceduriule de obținere a unui credit imobiliar sunt extrem de simple. La fel cele de refinanțare.
   Obținerea primului credit a necesitat o discuție de vreo 30 de minute cu un bocker de credite. A doua zi ne-a spus că suntem aprobați și ne-a trimis condițiile. Apoi a mai fost o altă „ceremonie” (closing) de vreo 15 minute la care am semnat constractul de cumpărare și am plecat cu cheile.

   Când s-a mai îmbunătățit credit score-ul nostru a sunat el ca să ne întreba dacă nu suntem intersați de o refinanțare - încasa doar și el un comision din asta... Am refinanțat-o de 3 ori. De fiecare dată costurile au fost practic 0 și ne-am ales cu rate tot mai mic, până ce în final am vândut desule loturi din terenul fermei ca să plătim creditul inițlial și am terminat cu ratele.

   Un absolvent de facultate ce a apucat să lucreze 6-12 luni după aboslvire își poate lua o casă la care omolgul lui din Europa nici nu poate visa. În plus creditele cu dobândă fixă sunt regula, deci riști foarte puțin.
   • +1 (7 voturi)    
    America (Duminică, 21 noiembrie 2021, 6:21)

    AeroNija [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Hai te rog nu ne aburi, am inteles ai facut dealul vietii cu ferma dar:
    1. Procedurile de obținere a unui credit imobiliar sunt extrem de simple daca ai credit bun si binenteles joburi bune care produc pitule suficiente
    2.Costurile au fost practic 0. Nimic nu este 0 in America probabil ti a bagat closing costul in credit
    3. Asta hai ca i lata:
    Un absolvent de facultate ce a apucat să lucreze 6-12 luni după aboslvire își poate lua o casă la care omolgul lui din Europa nici nu poate visa
    Te rog precizeaza ce absolvent: it, medicina, etc si ce job?
    Ex. sa zicem ca it debutant 100k/an, 30% tax salariu, etc ramane cu 60k in mana, mananca, etc, credit score de incepator
    Ce casa cumpara in 6-12 luni cu preturile de acum, poate ai vrut sa zici 6-12 ani.
    Visul american este in cele mai multe cazuri o iluzie mai ales acuma cu inflatia si salariile ce stagneaza.
    • 0 (4 voturi)    
     Si ma omite crva (Duminică, 21 noiembrie 2021, 8:52)

     Crop [utilizator] i-a raspuns lui AeroNija

     Faza cu scolile. In SUA e atat de important va influenteaza preturile caselor. In Europa depinde unde esti ca la exterior Milano un apartament este 330 000 euro iar salariile 2000. Pe cat in Buc de prinzi un 1500 salariu la 4 ani dupa absolvire caci sunt si cazuri la 3 ani dupa, prinzi un apartamrnt in bloc nou cu pozitie buna la 75-85 000 cu 3 camere. Depinde ce vrei.

     Oricum SUA e o mare iluzie. Indiferent de jobul pe care il ai. Dai la taxe de te usuci si inca nu apuci sa cotizezi la pensie din cate taxe dai.
     • +2 (4 voturi)    
      Strugurii sunt acrii :) (Duminică, 21 noiembrie 2021, 14:17)

      Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Crop

      Da, evident că școlile bune influențează foarte mult valorile proprietăților. O casă într-o zonă bună costă de 2-3 ori mai mult ca una într-o zonă rea. Șmecheria e că în Midwestul American din ăia 300000€ cât e un apartament amărât în Milano îți iei o casă bunicică cu curte într-o zonă bună.

      Despre taxe și venituri, vezi în răspunsul meu de mai sus. Un medic rezident italina scoate cam 25000€/an. În America același medic face de la $120000/an în sus. Depinde foarte mult ce spital prinzi. Taxele sunt mult mai mici ca oriunde în Europa. Acum socotește și tu în cât timp o să-și permită tânărul medic italian apartamentul ăla de 300000€ în Milano, față de americanul ce-și pemite casa de $300000 de câteva ori mai mare ca apartamentul italian și cu cu curte în primele luni după absolvire. De aia emigrează italienii în America și nu invers...:)
      • -2 (2 voturi)    
       Medic rezident (Luni, 22 noiembrie 2021, 6:34)

       AeroNija [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

       The average medical resident is earning $64,000 annually, according to Medscape's Residents Salary and Debt Report 2021, an increase of 1% from the $63,400 they earned in 2020.Jul 28, 2021
       • +1 (1 vot)    
        :))))))))) (Luni, 22 noiembrie 2021, 14:35)

        Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui AeroNija

        Bai frate! Dar voi trolii chiar nu mai aveti nici o limita! Cum naiba sa castige un medic rezident din SUA 333 de dolari pe luna!!! Sau poate voi tintiti spre cei mai ignoranti/necajiti cu mintea, care sa spuna: "eh, vezi ca americanii castiga mai putin decat romanii"!
        Ce ai scris tu acolo e doar un text lipsit de orice valoare. Nu ai pus si link-ul, sa vedem ca nu ai modificat numerele, apoi trebuie vazut si cine e sursa informatiei, pt ca poate fi una creata de Rusia lui Putin!
        Dar de departe cel mai ridicol aspect din comentariul tau, care ne jigneste inteligenta, este ca vrei sa credem afirmatia: 3400+1%=4000! Care nu are sens matematic! O crestere de 1% a unui venit de 3.500 dolari nu inseamna 500 de dolari, adica diferenta dintre 3.500 si 4.000, ci 35 de dolari!
     • +2 (2 voturi)    
      Sa nu exageram... (Duminică, 21 noiembrie 2021, 21:52)

      Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Crop

      Apartament nou, in Bucuresti, cu pozitionare buna si 3 camere la 75 - 85 mii de euro... Abia asta este o iluzie! De salarii de 1.500 euro la 4 - 5 ani de la absolvire nici nu incape vorba! Poate doar pt IT-isti... Nici macar medicii rezidenti nu iau banii astia!
      Tu cand ai emigrat in Milano? Pt ca nu ti-ai mai actualizat preturile si salariile din Romania de ceva vreme!
      Si mai arunca si tu o virgula, ca nu prea se intelege ce spui acolo! Ca "prinzi" una, ca "prinzi" alta, "atat de important va influenteaza preturile caselor."... Talmes balmes!
    • 0 (4 voturi)    
     De fapt America... (Duminică, 21 noiembrie 2021, 14:15)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui AeroNija

     1. E adevărat. Niciodată n-am zis că cineva care e de profesie șomer va putea obține un credit ipotecar. Însă vezi cât de greu poate obține un credit imobiliar un absolvent de medicină din Germania ce lucrează la sputalul universitar din Heidelberg. Până ce nu a emigrat în America la peste 30 de ani nu și-a permis o casă a lui. Băiatul care e șofer pe ambulanță la veo 20 de ani însă își permite casa lui în America...
     2. Atunci când am cumpărat propietatea la licitație closing-ul îi revenea vânzătorului. Deci n-am plătit nimic. În ce privește refinanțările, costurile și closing-ul sunt parte a dobânzii fixe pe care o perceape banca. Am un credit history excelent, am și un venit bunicel deci nu eram în poziția să iau credite de la bănci dubioase care umblă cu tot soiul de comisione și scamatorii în stil european. Vezi dacă oriunde în Europa există credite imobiliare fără ț-șpe comisionane și condiții variabile pe care nu le poți anticipa.
     3. Thumb rule la cumpărarea unei case e acela că obții ușor un credit dacă valoarea casei e cam de 3 ori venitul tău anual brut. Nu cred că azi un medic rezident se mai angajează cu mai puțin de 120000/an. Iar dacă mai ești și căsătorit și are și doamna un venit comparabiul - poți calcula ușor cam ce casă îți pemiți. În zona noastră, o casă nouă nu prea mare (2000 sqft adică vreo 180 de mp cu vreo 0.3 acri de curte, fără piscină) într-o zonă bună e pe la $350000. Eu zic că e whithin reach...

     Taxele n-au ajuns niciodată la 30%. La venituri pe familie de până la $340000/an sunt de 24%. Însă pimii $24000 sunt netaxabili. Apoi următorii $83000 se taxează cu 12%, apoi următorii $170000 se taxează cu 22% apoi restul până la $340000 se taxează cu 24%. Deci socotește cât e rata reală de impunere. La asta se adaugă că ai o grămadă de deducții pe familie, pe creditul ipotecar, pe investiții, pe donații, pe asigurări, pe copii etc. Noi ar trebui să fim de mult la nivelul de 37% în realitate n-am plătit niciodată peste 15% cu totul
     • 0 (4 voturi)    
      America (Duminică, 21 noiembrie 2021, 16:45)

      AeroNija [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      Mr. Amerlocu
      Hai sa mai dezvoltam subiectul ca cititorii Hotnews sa si faca o idee cat mai aproape de realitate.
      Precizari de inceput:
      America este formata din mai multe americi care sunt foarte diferite referitor la subiectul discutat (coastele, marile metropole, midwest, orase mici, la tara, etc..)
      America este foarte segregata pe baza de zip code. Zip codurile cu scoli bune, infrastructura moderna, conditii bune in general sunt f. scumpe (preturile la case care erau mari au explodat, taxele sunt mari, etc).
      Cazul tau este special medic rezident (felicitari si success in cariera), salariul nu este mare pt. ca te angajeaza sa te foloseasca, dupa in functie de specializare vin banii mai multi.
      Banuiesc ca locuiesti in midwest, oras mai mic, poate si precizezi locul ca sa fie mai usor de comparat.
      Compari Milano (unul din buricele targurilor) cu midwestul tau.
      Ideea care vreau sa o scot in evidenta este ca visul american trebuie analizat de la caz la caz si comparatiile facute foarte precis la acelasi nivel.
      Sunt avantaje si dezavantaje, poti sa reusesti dar poti sa te si chinui, viata este scumpa, concurenta acerba, totul se invarte in jurul banilor ceea ce duce la unele aspecte hidoase. Bogatie cat cuprinde, saracie la fel si multa spoiala.
      • 0 (2 voturi)    
       Hai să clarificăm câte ceva (Duminică, 21 noiembrie 2021, 20:55)

       Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui AeroNija

       Sigur că sunt mai mutle Americi. Nu poți să compari costurile și taxele din California cu cele din South Dakota. Însă există o mobilitate enormă pe care nu o ai niciunde în Europa.

       Nu poți să faci o comparaie directă între Milano și un mare oraș american. La Milano „lumea bună” stă în imobile comune în oraș. În America în marile orașe gen NY, Chicago, sau Los Angeles, lumea bună stă în suburbii sau în zonele rurale. Centrele orașelor sunt practic ghetouri sordide locuite de asistați sociali. Mi-am încheiat studiile la Gerogetown în Washington DC. Am locuit ani de zile în „splendidul” Village A de pe malul Potomacului la o aruncătură de băt de Departamentul de Stat și de Casa Albă. Știu ce vorbesc.

       Da, locuiesc într-o localitate mică 10000 de suflete pe o surpafață dublă față de a Clujului la 20 de mile (vreo 30 de km) de spitalul universitar unde lucrez. Ăsta e la rândul său la 25 de mile de campusul universitar și de „centrul” orașului (down town). Nu există transport în comun, ca la Milano, însă cu mașina ajungi repede orinde pe o rețea ​bine dezvoltată de autostrăzi.

       Într-adevăr valoarea unei case într-o zonă bune e adeasea de cel pușin 2 ori mai mare ca cea a unei case într-o zonă rea. Probabil același lcuru în vezi și la Milano sau la București . Toate socotelile din postări sunt pentru zone bune. În mod paradoxal taxele sunt mai rmari în zonele sărace. Cel mai bun exemplu e Chicago, unde de exmplu taxele mari din „the loop” (zona centrală) foarte săracă, fac prețurile benzinei cu vreo 25% mai mare ca cel din suburbiile bogate.

       Din tot ce am văzut până acum veniturile în America sunt mult mai mari iar prețurile și taxele sunt mult mai mici ca-n Europa. Acceași optinie o au TOȚI colegii mei cea au migrat încoace din Europa. Adică medici, bochimiști, ingineri, etc. din Belgia, Germania, UK, etc. N-am auzit pe nimeni să regerete o secundă că a plecat. Nu cunosc cazul niciunui tânăr amercian care să fi migrat în Europa ca să facă bani buni acolo.
      • +2 (2 voturi)    
       Precizie (Duminică, 21 noiembrie 2021, 22:06)

       Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui AeroNija

       "...comparatiile facute foarte precis la acelasi nivel."
       Pai te rog nu spune intr-un comentariu "exterior Milano" iar in altul "buricele targului"! Hai sa fim consecventi, nu sa curbam retorica in functie de evolutia dezbaterii!
       • -2 (2 voturi)    
        Comparatii (Luni, 22 noiembrie 2021, 6:33)

        AeroNija [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

        Bear,
        Ma refer la faptul ca Milano este un oras important in IT si EU, nu poti sa l compari cu localitatea mica (comuna de 10k ) din midwest pe care nu vrea sa o numeasca, deci nici suburbiile nu sunt comparabile.
        Sa compare acelasi nivel de oras sau suburbie din EU si US. Pastrand proportiile: Milano cu un echivalent din US si suburbia la 55km de downtownu lui cu cea la 55km de Milano.
        • +1 (1 vot)    
         Incompetent (Luni, 22 noiembrie 2021, 20:35)

         Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui AeroNija

         Vezi ca esti cam varza la troluit! De Milano ai comentat prima data de pe contul "Crop", dar nu ai mai tinut minte si te-ai dat de gol cand am scris ca te contrazici, prin faptul ca ti-ai asumat implicit si comentariul de pe contul "Crop"!
   • +1 (5 voturi)    
    Mda... (Duminică, 21 noiembrie 2021, 6:27)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    .."femeia lasata de capul ei"... Ce nu s-a spus in comentariul tau: "bai femeie!"..Cata eleganta, cata dragoste izvorasc din cuvintele tale. Si mai ales cat respect.
    • +1 (5 voturi)    
     Ah, da... Nu e politic corect :) (Duminică, 21 noiembrie 2021, 14:19)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     Corectez - persoana care posibilitatea să nască. Așa se potrivește cu directivele Agitpropului ? :)
   • 0 (2 voturi)    
    Ok (Duminică, 21 noiembrie 2021, 21:39)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    De acord cu ce ai spus. E un avantaj de confort, siguranta, dar are si sens financiar... Problema mea insa, este cu articolul care prezinta "visul american" ca fiind exclusiv unul imobiliar! Nimic despre succes profesional, nimic despre realizari revolutionare, impact in societate...
    In plus, mi se pare putin suspect ca autorul ne flutura in fata preturi de 260.000 - 400.000 - 600.000 dolari, etc... In conditile in care in Romania achizitia unui apartament care sa acomodeze si copii, nici vorba de o casa, de obicei inseamna o sentinta pe 30 de ani de rate, cu tot restul venitului cheltuit lunar pe necesitati precum hrana si cresterea copiilor, insuficient si pentru economii pentru un fond de urgenta/plasa de siguranta!
    Oare ar trebui sa ne resemnam ca la noi "e mai ieftin"... nominal?!
    Oricum, te felicit pentru succesul imobiliar! Si pentru ca vad ca citesti des stirile din tara si pentru ca vad ca inca iti pasa de noi cei ramasi, vreau sa iti multumesc, sa iti garantez ca inca mai suntem cativa intregi la minte pe aici, mereu vei fi binevenit aici (chiar daca mai dai si peste cocalari sau sosoci... genul de oameni exista pretutindeni) si te-as mai ruga, daca nu implica un efort prea mare, sa votezi pentru prosperitatea tarii.
    Te salut!
 • +1 (3 voturi)    
  greu dar nu imposibil (Duminică, 21 noiembrie 2021, 7:43)

  iobebe [utilizator]

  Eu am cumparat o casa in Durham, North Carolina in iulie dupa o luna de search. A fost greu dar nu imposibil. Este adevarat ca pretul caselor s-a dublat fata de acum 2-3 ani. La vara astept sa vad pretul locuintelor in Bucuresti.
  • -3 (3 voturi)    
   Tot vor fi ieftine (Duminică, 21 noiembrie 2021, 8:49)

   Crop [utilizator] i-a raspuns lui iobebe

   Comparativ cu alte orase.

   Spre exemplu in Bucuresti langa metrou (albastru) si nu popesti leordeni, un apartament cu 3 camere 2 bai 2 balcoane cam 90 mp utili cu un loc de parcsre te duce la 75000 euro. Deisgur te poti duce si la mai mult dar tot e mai ieftin ca la brasov unde unu la exterior cu 2 camere te duce la 65000 euro si 0 metrou and stuff.

   Intotdeauna e mai iefitn ca se construieste si Bucurestiul absoarbe. Si eu voiam sa-mi cumpar in houston ca back-up dar am renuntat ca n-are rost.
   • 0 (4 voturi)    
    Cortul sau rulota sunt și mai ieftine... :) (Duminică, 21 noiembrie 2021, 14:24)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Crop

    Omul ăla vorbea de „casă”. În accepțiunea americană a cuvântului casa e ceva spațios, confortabil cu curte unde ai intimitate.

    Apartamentul e o soluție temporară mai ieftină ca un hotel sau o locuință socială. Nimic mai mult.
 • -2 (4 voturi)    
  BS! (Duminică, 21 noiembrie 2021, 14:28)

  mike123 [utilizator]

  La costul caselor in Amerika se adauga alte costuri de care nu pomeneste nimeni!?
  Adicalea costul taxelor locale, care poate fii intre 10 mii de dolari pe an (o casa ieftina intr-o zona mai colorata) si 120 de mii pe an (o casa de 500 de mii, intr-o zona bunuta). La Romanika taxa este pina in 300 ron anual.
  Mai se aduga mortgage-ul (rata lunara la imprumutul de la banca), costul apei, canalizarea, electricitatea, costul de asociatie (daca este cazul), etc.
  In general, costul unui apt in Bucuresti este peste 1100 euro pe metru patrat (depinde de zona... si noroc) pina si peste 3000 euro/mp.
  Oricum, apartamentele in Ro, comparativ cu casele din SUA (facute din "two by four" de lemn cu o fatada de vinil sau fake bricks) sint mai rezistente si mai solid construite si mai bine izolate! That's all folks!
  • +2 (4 voturi)    
   Aia cu taxele locale ai cam scos-io din bască (Duminică, 21 noiembrie 2021, 15:44)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui mike123

   M-am uitat de curiozitate, cele mai ridicate taxe pe proprietate din SUA sunt în Connecticut de 1.7%/an. media pe țară e undeva sub 1%/an.

   Utilitățile sut toate mult ieftine. Cât despre construși aici ți-o faci exact cum vrei. În România iei exac c găsești...
   • -2 (4 voturi)    
    Clar ca nu locuiesti in State, fariseule! (Duminică, 21 noiembrie 2021, 17:31)

    mike123 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Te-ai dat de gol Bibicule!
    Nu esti din State, daca nu stii cum se calculeaza taxele de proprietate!
    Intradevar, taxa medie in Connecticut este 1,7% din VALOAREA proprietatii!
    Deci la o casa de 1,5 Mil $, taxa este peste 25,5 miare $ pe an, deci peste 2 miare pe luna.......bani PA, din buzunarul tau, in afara de mortgage si restu!
    La o casa de 15Mil $ (cum sint multe in C state) taxele sint 255 miare $ pe an!!!
    Ignoramus de Amerlocus.......o noua specie de 'se vrea" American si....DR!
    • +1 (3 voturi)    
     Mike, in articol si comentarii era vorba despre (Duminică, 21 noiembrie 2021, 18:42)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui mike123

     Faptul ca un tanar american sau european/ roman isi poate permite o achizitia unei case si cand. Avad in vedere salariile, costurile caselor si ale creditelor.
     Nu e vorba despre costurile ulterioare ale taxelor si intretinerii locuintei!
     Da, in Romania taxele locale pe locuinte sunt incredibil de mici raportat la Europa dar asta nu inseamna ca din cauza asta un doctor de-abia iesit din rezidentiat isi va permite a doua zi un credit si un apartament.
     Sunt doua chestii total diferite!
    • +1 (3 voturi)    
     Și nu asta ți-am spus? (Duminică, 21 noiembrie 2021, 19:52)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui mike123

     Păi asta ți-am spus și eu. E maximum 1.7%/an. În stautl meu în zpnele suburbae și rurale e la o medie de 0.7%

     În Germania taxa pe propietate e de până la 2.5%/an, iar în Franța poate ajunge și la 12%/an deci practic în mai puțin de 10 ani plătești valoare casei în taxe.

     Cine-și permite o casă de $1.5 milioane are și venitul pentru taxele pe propriteate. Apoi nu trebuie uitat că ele sunt deductibile fiscal. Deci dacă ai un venit declarat legal cea mai mare parte a taxelor pe proprietate se compensează cu taxele pe venit.

     Tu gândești cu mintea din România. Ai moștenit un apartament comunist care e supraevaluat la vreo 80000€ pe care nu ți l-ai fi piutut permite niciodată din venitul tău normal. Pentru moment poate că taxele tale sunt de 300 de lei dar nu uita că rechinii imobiliari sunt pe fază. Cea mai bună soluție de demolare a vehilor blocuri comjnuniste e „alinierea la practicile europene” cu taxe pe proprietate de peste 2% din valoarea propietății. Deci taxele tale pe propritate vor ajunge într-un viitor previzibil la peste 1600€ anual...
    • +2 (4 voturi)    
     Mai... (Duminică, 21 noiembrie 2021, 22:31)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui mike123

     Mai baiatule, omul ti-a spus ca o casa decenta, dupa standarde americane, 180 mp + curte 1.200 mp intr-o zona buna din mid-west costa 350.000 dolari. Luand media impozitelor de sub 1% (hai chiar 1% pt simplitate), nu valoarea maxima de 1.7%, putem socoti ca impozitul va fi 3.500 dolari pe an, deci sub 300 dolari pe luna!
     Cine are casa de 15 MILIOANE de dolari, nu cred ca are dificultati sa plateasca 150.000 de dolari impozit!
     Ne-am trezit sa comparam state avangarda cu state care inghit vin cu paine servit de batman cu aceeasi lingurita la zeci sau sute de oameni! Carora le e frica mai mult de un vaccin decat de boala pentru care a fost creat acesta sa ii protejeze, care cred o stupida nesimtita care spune ca "daca te vei vaccina, vei ramane infertil 3 generatii"! Pai cum Dumnezeu ajungi la a treia generatie daca esti "infertil"!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by