Numărul cererilor săptămânale pentru ajutor de șomaj a scăzut în Statele Unite la cel mai redus nivel din mai bine de jumătate de secol, un semn că relansarea post-Covid a celei mai puternice economii a lumii este în plin avânt, relatează CNN.

SUAFoto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Departamentul de muncă al SUA a înregistrat doar 184.000 de cereri săptămâna trecută, cel mai mic număr din septembrie 1969, când 182.000 de americani cereau ajutor de șomaj.

Numărul a fost de asemenea mai mic decât cele mai optimiste prognoze ale economiștilor, dovadă că America își recuperează locurile de muncă pierdute în timpul pandemiei, că angajatorii au nevoie de muncitori și că potențialii candidați au numeroase opțiuni.

Companiile americane însă încă au probleme în a face față cererii în creștere pentru bunuri și servicii, situație cauzată atât de problemele globale cu lanțurile de aprovizionare cât și de o problemă mai aproape de casă: „Marea demisionare” care a făcut ca vârsta medie de pensionare să ajungă acum la 62 de ani în Statele Unite.

În luna octombrie economia americană avea 11 milioane de locuri de muncă disponibile și prea puțini muncitori pentru a le ocupa.

Vara trecută, în plină pandemie de COVID-19, SUA înregistra milioane de cereri de șomaj în fiecare lună.

Este așteptat ca noile date publicate de Departamentul de muncă al SUA să ofere și mai multă încredere investitorilor și actorilor instituționali, aceștia fiind deja cuprinși de un val de euforie încă de la sfârșitul lunii noiembrie.

Acesta s-a estompat temporar după depistarea variantei Omicron a coronavirusului însă bursele și-au reluat trendul ascendent după apariția primelor date care sugerează că aceasta este mai puțin mortală.