Luni dimineața procentul de criptomonede bitcoin minate din totalul disponibil a ajuns la pragul de 90%, experții din domeniul crypto estimând că minarea restului va dura peste 100 de ani, relatează CoinDesk.

BitcoinFoto: Pexels

Acest lucru înseamnă că 18,89 de milioane de bitcoini dintr-un maxim de 21 de milioane sunt acum pe piață, fără a lua în considerare numărul celor inaccesibili în portofele virtuale pentru care proprietarii au pierdut parola sau accesul la ele din alte motive.

Atingerea acestei borne a durat aproape 12 ani, primii bitcoini fiind minați pe 9 ianuarie 2009. Însă experții estimează pe baza activităților din rețea și a pragului de înjumătățire al bitcoin că restul criptomonedelor nu vor fi minate până în 2140.

Bitcoin era tranzacționat cu mai puțin de 0,10 dolari când 10% din cantitatea totală a fost minată la începutul lui 2020 și se învârtea în jurul preșului de 7,5 dolari când 50% din totalul criptomonedelor au fost minate în decembrie 2012.

Cum funcționează minarea bitcoin

Date fiind aceste valori, pare aproape incredibil că bitcoin se tranzacționează în prezent cu peste 47.000 de dolari, după ce ajunsese la un maxim de 69.000 de dolari mai devreme în cursul acestui an.

Bitcoin se bazează pe o rețea de utilizatori care își pun la dispoziție calculatoarele și echipamentele hardware pentru a rezolva milioane de ecuații complexe în fiecare secundă, proces cunoscut colocvial sub denumirea de „minare”.

Minerii bitcoin primesc în prezent 6,25 de criptomonede pentru fiecare bloc de date pe care îl minează, recompensa urmând să scadă la 3,125 bitcoini după următoarea perioadă de înjumătățire programată pentru 2024.

Firma de analiză din domeniu crypto Chainanalysis estimează că în jur de 3,7 milioane de bitcoini au fost „pierduți” din diverse motive, de la pierderea cheii de acces la moartea proprietarilor.

Se crede că Satoshi Nakamoto, misteriosul creator al criptomonedei, ar deține alți 1,1 milioane de bitcoini minați după lansarea primei monede digitale din lume.

Citește și: