​VIDEO Ordonanța trenuleț va fi adoptată vineri de Guvern. Ciucă: Va fi reincriminată reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 17 decembrie 2021, 9:44 Economie | Finanţe


Sedinta Guvern Ciuca
Foto: Guvernul Romaniei
Guvernul va adopta în ședința de vineri așa numita Ordonanță trenuleț prin care se decid o serie de măsuri pentru anul viitor. Premierul Ciucă a anunțat că se va stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cota TVA de 5% pentru livrarea de energie termică atât pentru populație, cât și pentru școli, spitale și alte instituții publice. Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor. În plus, nu va fi coborât plafonul de încadrare ca microintreprinderi de la 1 milion de euro la 500.000 de euro.Principalele declarații ale premierului:

 • Avem astăzi pe agenda sedintei de Guvern 2 proiecte importante care fac parte din pachetul legislativ care vor sta la fundamentarea bugetului 2022. În ședința precedentă am adoptat masurile sociale pentru cresterea alocațiilor, pensiilor și indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități, astăzi avem OUG privind principalele măsuri bugetare și proiectul de lege privind plafoanele de cheltuieli.
 • În ședința de astăzi vom stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cota a taxei pe valoare adăugata de 5% pentru livrarea de energie termică atât pentru populație, cât și pentru școli, spitale și alte instituții publice. Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor.
 • De asemenea în completarea programului Prima Casă stabilim o cotă redusă de TVA de 5% a unei singure locuințe a cărei valoare depășește suma de 450.000 de lei dar nu depășește suma de 700.000 de lei.
 • A doua coordonată - susținerea mediului de afaceri și alocarea celui mai mare buget de investiții din ultimii 32 de ani din perspectiva sumelor alocate. Prin Ordonanța de Urgență pe care o adoptăm astăzi vom introduce o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii și a fraudei fiscale din TVA.
 • De asemenea va fi reîncriminată fapta constând în reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă. Este important să reintroducem aceste sancțiuni pentru ca banii prin care angajatorii îi rețin din salariile angajaților pentru a fi virați la stat către bugetele de sănătate și pensii.
 • Pentru că am văzut o serie de dezbateri pe tema coborârii începând cu 1 ianuarie 2022 a plafonului de încadrare ca microintreprinderi de la 1 milion de euro la 500.000 de euro aș dori să clarific acest lucru. Guvernul nu va aproba o astfel de inițiativă. Antreprenorii români au nevoiie de un mediu predictibil și prietenos pentru a-și dezvolta și consolida afacerile cinstit. Nu trebuie taxați suplimentar și am discutat și analizat, vom respecta prevederile Codului fiscal.
 • Suntem preocupați de păstrarea echilibrului bugetar fapt ce se va reflecta în performanțele fiscale și externe ale României. Guvernul respectă angajamentele luate cu CE, acela de a avea în anul viitor un deficit de 6,2% din PIB pe metodologia ESA ceea ce este echivalentului unui deficit de 5,84% din PIB pe metodologia cash.
 • Un alt punct foarte important pe agenda de astăzi este adoptarea Strategiei Națională Anticorupție care vizează perioada 2021-2025. România are nevoie de un set solid de măsuri pentru prevenirea corupției și creșterea transparenței insituțiilor publice și a încrederii cetățenilor în instituțiile statului.
 • Atingem astfel una dintre țintele importante asumate de România prin Planul Național de redresare și Reziliență (PNRR) în domeniul Justiției.
 • După cum știți deja am aprobat mecanismele de folosire a celor aproape 30 de miliarde de euro din PNRR și astăzi vom pregăti instrumentele de lucru pentru a trage cele aproape 50 de miliarde de euro din cadrul financiar multianual 2021-2027.

Ministerul de Finanțe a modificat vineri dimineața proiectul așa numitei Ordonanțe trenuleț, pe care-l postase anterior miercuri seara pe site-ul propriu.

Pragul la microîntreprinderi nu mai scade. A dispărut din noua varianta. Era vorba de fapt despre o impozitare retroactivă.

Proiect modificare Ordonanta-trenulet (click pentru a deschide)

Una dintre primele modificări care sare în vedere este legată de salariile pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ.

Astfel începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.

În varianta inițială se înghețau, la fel ca toate salariile bugetarilor, cu excepția celor din sănătate.

În continuare, pentru personalul care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. II ”Familia ocupațională de funcții bugetare ”Sănătate și asistență socială”, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

În rest, pentru ceilalți bugetari salariile sunt înghețate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6466 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Va meritati soarta (Vineri, 17 decembrie 2021, 10:40)

  Shoshok [utilizator]

  Sunteti cu totii vinovati ca nu ati emigrat la timp.
 • 0 (0 voturi)    
  Falsul in “Siviuri” marca Florin Roman (Vineri, 17 decembrie 2021, 11:21)

  un domn [utilizator]

  Este încă in studiul Comisiilor Juridice din Parlamentul României cu evaluarea Pedepsei Închisorii pentru Universitatile care sunt Naive.
 • 0 (0 voturi)    
  In ultimul vagon (Vineri, 17 decembrie 2021, 12:41)

  bubalacap [utilizator]

  De guvernul cu nu a bagat si ultimul vagon cu ,,interzicerea cumulului pensie-salariu la stat,,?
  Sau unii, prin guvern sau parlament , care au interes?
 • 0 (0 voturi)    
  CASS (Vineri, 17 decembrie 2021, 13:55)

  Jesper [utilizator]

  Nimic despre japca de la pensii?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by