Premierul Nicolae Ciucă spune, în contextul discuțiilor privind impozitarea progresivă pe care o vrea PSD, că anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare şi nu vor exista taxe noi. Potrivit acestuia, în coaliție s-a stabilit ca în două săptămâni Ministerul Finanţelor să facă o analiză care să fie discutată apoi cu toate instituțiile implicate și cu mediul de afaceri, astfel încât "prin măsurile luate să se asigure o optimizare a mediului fiscal".

Nicolae CiucaFoto: Guvern
  • ”În discuţiile pe care le-am avut în cadrul coaliţiei, ieri după amiază am stabilit ca la nivelul Ministerului Finanţelor să avem o analiză care ulterior va fi discutată cu reprezentanţii instituţiilor de specialitate, cu mediul de afaceri şi cu întregul mediul asociativ, pentru ca prin măsurile luate să asigure o optimizare a mediului fiscal”, a declarat, miercuri, premierul.

El a mai spus că nu crede că în momentul de faţă trebuie să vorbim despre taxe noi și despre alte măsuri, în condiţiile în care "vedem cu toţii care este contextul în care ne desfăşurăm activitatea”.

  • ”Vreau să fac o clarificare - anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi (...)
  • Ceea ce avem de făcut în continuare este să găsim acele soluţii pentru optimizarea fiscală (...)
  • Nu putem discuta despre taxe care vin peste noapte”, a susținut Ciucă.

El a adăugat că va discuta despre aceste lucruri când Ministerul Finanțelor va finaliza analiza, precizând că termenul a fost stabilit la două săptămâni, iar apoi urmează dezbaterile.

Liderii PSD, PNL și UDMR s-au reunit marți în ședința Coaliției, iar surse politice declarau pentru HotNews.ro că ministrul Finanțelor Adrian Câciu are trei variante de impozit progresiv, simulate împreună cu Banca Mondiala, FMI si BERD.

Social-democrații au readus în dezbaterea publică tema impozitării progresive în timp ce liberalii nu vor să renunțe la cota unică. Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu o zi că, în opinia sa, trebuie pregătite noi măsuri fiscale și, așa cum prevede legea, acestea trebuie operate în Codul Fiscal cu cel puțin șase luni înainte pentru predictibilitatea bugetului de stat pe 2023.

Marcel Ciolacu a anunțat că susţine impozitul progresiv, adăugând că se vor face deductibilităţile necesare.

„În momentul în care introduci impozitul progresiv, vă dau un exemplu, numai în zona de sănătate, este asigurarea de sănătate, asigurările de viaţă, să fie deductibile, astfel încât să nu fie impozitat acel venit. Mai mult, la asigurările de sănătate, de viaţă, avem o sumă care se duce la Pilonul III. Mai mult, avem şi o economie datorită acestor asigurări, la Casa de Asigurări, la bugetul de stat, către serviciile private de sănătate”, a mai arătat Ciolacu, adăugând că ”ori întrăm într-o logică aşa cum e în toată lumea, în toate statele dezvoltate, ori încercăm să ne minţim în continuare, cu această cotă unică care nu mai este unică de fapt”, a mai spus președinte PSD.

De altfel, încă de la negocierea programului de guvernare la formarea Coaliției PSD-PNL-UDMR, social-democrații au insistat cu impozitarea progresivă a veniturilor.

În schimb, liberalii marșează pe menținerea cotei unice și se opun impozitării progresive. Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că nu vede posibilă schimbarea cotei unice în viitorul apropiat iar la PNL nu s-a pus deloc problema modificării acestei impozitări.

Gorghiu a amintit că premierul a repetat de mai multe ori că nu doreşte schimbarea cotei unice şi că este prevăzut şi în programul de guvernare actuala cotă unică, însă va exista o discuţie în coaliţie. Gorghiu a mai spus că orice fel de angajament care presupune suportul coaliţiei trebuie anunţat după ce ai un acord al coaliţiei, altfel creezi un nivel de aşteptare pentru unii sau o dezamăgire pentru alţii.

”Am fost şi eu, alături de mulţi alţi colegi, oamenii care au participat la procesul de negociere a programului de guvernare şi a fost un punct spinos, pentru că pentru PSD impozitarea progresivă este un mesaj cu care au venit constant în spaţiul public, şi-au asumat (...) Electoratul de dreapta îşi doreşte să conservăm această cotă unică, motiv pentru care, nu doar pentru că este în programul de guvernare, la noi nu s-a pus deloc problema de modificare a acestei impozitări”, a declarat Alina Gorghiu, într-o emisiune la profit.ro.

La începutul anului, într-un interviu Hotnews.ro, ministrul Finanțelor anunța schimbări esențiale ale Codului fiscal. Adrian Câciu spune că de la jumătatea anului 2022 Codul Fiscal va fi modificat, în ideea de a intra în vigoare din 2023, după ce va exista o dezbatere cu toți actorii implicați, respectiv mediul de afaceri, sindicate, mediul academic și în urma asistenței FMI și Băncii Mondiale.

  • Adrian Câciu: „Anul acesta va exista o dezbatere pe introducerea impozitului progresiv. „„În România nimeni nu ține cont de faptul că un contribuabil are și cheltuieli. (…) Avem și niște cheltuieli pe care noi nu le mai luăm în calcul: educație, asigurare, pensie privată. Sunt tot niște cheltuieli” (acestea vor fi luate în calcul la impozitul progresiv n.red)”.