Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, susţine, răspunzând unei întrebări, că impozitul progresiv - susținut insistent de PSD - „poate fi soluţie” dacă este implementat ca politică fiscală naţională şi în situaţia în care impozitarea se aplică proprietăţilor.

baniFoto: Dreamstime.com

„Cu impozitul progresiv? Depinde dacă e să discutăm de Severodoneţk o politică fiscală la nivel de ţară şi dacă este în discuţie impozitarea proprietăţilor, impozitul progresiv poate să fie o soluţie”, a afirmat Marcel Boloş într-un interviu pentru Antena 3, întrebat dacă este de acord cu implementarea impozitului progresiv, potrivit News.ro.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut în mai multe rânduri, în ultima perioadă, că este necesară o discuţie în coaliţie pe tema cotei unice şi a impozitării progresive şi totodată discuţii cu partenerii sociali şi cu reprezentanţii oamenilor de afaceri.

​​Insistența PSD privind introducerea impozitării progresive a fost temperată de premierul Nicolae Ciucă, el susținând că politica fiscală nu trebuie schimbată atunci când a căpătat stabilitate și eficiență în timp.

Președintele Klaus Iohannis susține că nu vor crește taxele și impozitele în acest an și că românii nu trebuie să se teamă că „de mâine se va schimba sistemul de impozitare și vor trebui să plătească mai mult”. El a făcut aceste declarații luni, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, în contextul afirmațiilor contradictorii ale liderilor coaliției de guvernare și a temei impozitării progresive împinse de PSD.

  • „Discuții (n.r. - despre mărirea taxelor sau impozitul progresiv), evident, sunt. Și este ușor de înțeles de ce sunt aceste discuții, în condițiile în care bugetul de stat trebuie să fie în posibilitatea de a finanța toate subvențiile care au fost decise, de exemplu în sectorul energetic. Este nevoie de venituri și toată lumea caută venituri în plus.
  • Însă, la acest moment nu există o decizie la nivelul coaliției pentru a schimba sistemul de impozitare și nu cred că se va întâmpla foarte curând. Dar, nu este greșit să fie luate în discuție diferite variante posibile.
  • Însă românii nu trebuie să trăiască cu teama că de mâine se schimbă sistemul de impozitare și trebuie să plătească mai mult”, a declarat Klaus Iohannis.