Iranul a plasat săptămâna aceasta primul său ordin de import cu ajutorul unei criptomonede într-o mutare care ar putea eluda sancțiunile americane care i-au paralizat economia, a anunțat marți agenția Tansim citată de Reuters.

Ayatollahul Khamenei, liderul suprem al IranuluiFoto: Iranian Supreme Leader'S Office / Zuma Press / Profimedia

Comanda în valoare de 10 milioane de dolari reprezintă un prim pas făcut de republica islamică înspre folosirea activelor digitale pentru a încheia tranzacții comerciale care să ocolească sistemul financiar global dominat de dolar și încheie acorduri cu alte țări afectate de sancțiunile impuse de Statele Unite, precum Rusia.

Informația vine în contextul în care administrația de la Washington acuză Teheranul că se pregătește să livreze Rusiei sute de drone de război care să fie folosite în războiul din Ucraina, ajuns în a 167-a zi.

Tansim, o agenție de presă semi-oficială a guvernului iranian, nu a precizat care criptomonedă a fost folosită pentru tranzacție însă un oficial din cadrul Ministerul Industriei, Mineritului și Comerțului de la Teheran a afirmat ulterior pe pagina sa de Twitter că, până la sfârșitul lunii septembrie, Iranul va folosi pe larg criptomonede și contracte smart în relațiile comerciale cu țările străine.

Statele Unite au impus un embargo economic aproape total asupra republicii islamice, sancțiunile vizând toate importurile de petrol iranian, sectorul financiar și de transport maritim.

Se întoarce Iranul cu fața la criptomonede?

Iranul este una dintre cele mai mari țări din lume care a refuzat până acum să accepte tehnologia crypto însă un studiu publicat anul trecut a descoperit că până la 4,5% din activitățile de minare a bitcoin la nivel mondial au loc în țară, în parte datorită prețurilor scăzute ale energiei electrice.

Minarea de criptomonede ar putea ajuta Iranul să obțină sute de milioane de dolari care să fie folosiți apoi pentru a importa bunuri și atenua efectele sancțiunilor americane.

El Salvador, prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca monedă oficială anul trecut, riscă însă acum să intre în incapacitate de plată în contextul prăbușirii generalizate a pieței criptomonedelor.

Uniunea Europeană a anunțat luni că a transmis părții iraniene un text „final” care vizează reluarea respectării acordului nuclear iranian, documentul fiind propus după alte 4 zile de discuții indirecte între Washington și Teheran la Viena.

Prin acordul încheiat în 2015 Iranul se angaja să își reducă activitățile de cercetare nucleară și de îmbogățire a uraniului, acesta fiind însă denunțat în urmă cu 4 ani de fostul președinte american Donald Trump care a acuzat Teheranul că nu respectă prevederile sale.