În al doilea trimestru al anului 2022, înregistrarea de noi companii în Uniunea Europeană a scăzut cu 1,2% față de trimestrul precedent. În același timp, falimentele sunt în creștere, pentru al patrulea trimestru consecutiv, potrivit datelor Eurostat, agenția de statistică a UE, relatează publicația The Brussels Times, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la începutul anului, noile înregistrări au scăzut constant, cu 2,3% față de sfârșitul anului 2021. Cea mai mare scădere a înregistrărilor de companii a avut loc în al doilea trimestru al anului 2020, în perioada de vârf a pandemiei, când s-a contractat cu aproape 20%. După o redresare semnificativă la începutul anului trecut, falimentele din UE au crescut constant, iar noile înregistrări de afaceri au început să scadă.

„Creșterea a început în al treilea trimestru al anului 2021, după o scădere vizibilă de 11% în al doilea trimestru al anului 2021, comparativ cu primul trimestru al anului 2021”, explică statisticienii de la Eurostat.

Datele pentru trimestrul II al anului 2022 arată că declarațiile de faliment au crescut cu 2,2% față de primul trimestru al anului.

Cea mai mare creștere a înregistrărilor de afaceri în acest trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a fost înregistrată în România (+25,9%).

Afacerile în Belgia

În Belgia, înregistrările de noi afaceri au scăzut cu 8,6% față de anul trecut. În medie, înregistrările de afaceri în UE s-au contractat cu 4,9% față de anul trecut.

Belgia a fost martoră la cea mai puternică creștere a falimentelor din Europa, în ultimul an. În ultimele trei luni, au fost cu 71% mai multe falimente decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, de peste 10 ori mai multe decât media UE (6%).

Anumite sectoare au fost puternic afectate de incertitudinea economică. Costul în creștere al energiei a crescut masiv costurile pentru multe industrii, punând presiune asupra finanțelor companiei.

„Privind în mod specific falimentele pe activități, numai sectorul construcțiilor și cel al informației și comunicațiilor au înregistrat scăderi ale numărului de falimente în trimestrul II 2022, comparativ cu trimestrul precedent, -12% și respectiv -4”, scrie Eurostat.

În altă parte, impactul incertitudinii economice poate fi văzut clar. Comparativ cu primele trei luni ale acestui an, s-a înregistrat o creștere cu 16% a falimentelor în sectorul transporturilor și depozitării și cu 12% în sectoarele educației, sănătății și activităților sociale. Falimentele în sectorul transporturilor nu au fost atât de mari în peste șapte ani.