​Guvernul va aproba vineri creșterea salariilor în sistemul public, o creștere în concordanță cu disponibilitatea bugetară și cu discuțiile avute cu partenerii sociali, a anunțat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Sedinta de guvern - Nicolae CiucaFoto: Guvernul Romaniei

Ministrul Muncii a spus cu cât vor crește salariile.

  • „Practic este vorba de acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și nivelul salarial la care ar fi trebuit să fi ajuns conform Legii 153 în anul 2022.”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

La începutul ședinței de Guvern, premierul Ciucă a mai anunțat că „va mai fi adoptată o Ordonanță prin care ne propunem să facilităm accesul investitorilor la finanțare prin majorarea plafonului total al garanțiilor pentru programul IMM Invest Plus cu peste 10 miliarde de lei.”

Cu privire la acest subiect, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că decizia suplimentării acestui program a venit ca urmare a succesului acestui program și a discuțiilor cu operatorii economici pentru a asigura finanțare și pentru partea a doua a acestui an.

  • „Acești bani se vor duce în investiții mai ales în zona de producție-procesare. Vor ajuta și sectorul construcțiilor unde avem de recuperat partea de început a anului când au fost o serie de distorsiuni pe piață datorată creșterii prețurilor la materialele de construcții. Acesta este suportul pe care îl dă statul în economie, care cu siguranță va întoarce rezultate pozitive în privinta PIB și locuri de munca.”, a spus ministrul Finanțelor.

Salariile bugetarilor vor crește din această lună și se schimbă regulile la transferul la cerere pe o funcție publică

​Toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii salarizării vor primi, începând cu luna august din acest an, un sfert din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență care va intra vineri pe masa Guvernului. Printr-o altă Ordonanță, Executivul vrea să rezolve probleme apărute prin decizia suspendării angajărilor la stat de la 1 iulie 2022.

Acest proiect de OUG privind creșterea cu o pătrime a salariilor bugetarilor a fost lansat în dezbatere publică în această lună de Ministerul Muncii, după ce inițial actul viza creșteri salariale pentru bugetari cu până la 50%.

În nota de fundamentare la proiectul de OUG aflat vineri pe agenda Guvernului se precizează că „drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii 2 ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, cu excepția personalului din Sănătate și Educație.”

  • „Criza generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, iar în lipsa unor măsuri concrete şi rapide s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă.”, se arată în document.

Drept urmare, prin proiectul de Ordonanță de urgență se propune ca la articolul I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare (...) să fie introduse următoarele prevederi:

  • acordarea, prin excepţie de la prevederile alin.(1), începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.
  • acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/ autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale și pentru personalul care avansează în gradația corespunzătoare tranșei de vechime în muncă în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.

În nota de fundamentare nu este prezentat impactul bugetar, menționându-se doar că „aplicarea prevederilor se va face cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite”.