​Guvernul a adoptat vineri ordonanța de urgență pentru ​toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii salarizării și care vor primi, începând cu luna august din acest an, un sfert din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată, a anunțat vineri ministrul Muncii, Marius Budăi.

Planificare bugetara si datorieFoto: DreamsTime
  • „În general majorările vor fi în jurul sumei de 150 de lei la angajat și sunt angajați care vor primi și mai puțin, iar în afară de personalul medical care deja știm că este la nivelul din 2022, mai sunt salariați la nivelul Ministerelor care deja au atins pragul din 2022 și aceia nu vor avea creșteri salariale.”, a declarat vineri Marius Budăi, ministrul Muncii, la finalul ședinței de Guvern.

Budăi a spus că aceste cheltuieli se vor face cu încadrarea în bugetul deja aprobat la începutul acestui an.

  • „Impactul bugetar este undeva la 2,1 miliarde de lei, dar se face cu încadrarea în cheltuielile bugetare deja aprobate. Știți că s-au blocat angajarările pentru semestrul doi din 2022, la începutul anului au fost bugetate acele posturi vacante, deci avem economii și se pot încadra aceste cheltuieli.”, a spus ministrul.

Întrebat câți oameni vor beneficia mai exact de aceste creșteri salariale, ministrul a spus:

  • „În jur de 1 milion pentru că din cei 1,2 milioane de bugetari trebuie să scădem personalul medical si pe cei care sunt la nivelul salarial din 2022.”, a declarat ministrul.

Salariile bugetarilor vor crește din această lună și se schimbă regulile la transferul la cerere pe o funcție publică

​Toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii salarizării vor primi, începând cu luna august din acest an, un sfert din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență care va intra vineri pe masa Guvernului. Printr-o altă Ordonanță, Executivul vrea să rezolve probleme apărute prin decizia suspendării angajărilor la stat de la 1 iulie 2022.

Acest proiect de OUG privind creșterea cu o pătrime a salariilor bugetarilor a fost lansat în dezbatere publică în această lună de Ministerul Muncii, după ce inițial actul viza creșteri salariale pentru bugetari cu până la 50%.

În nota de fundamentare la proiectul de OUG aflat vineri pe agenda Guvernului se precizează că „drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii 2 ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, cu excepția personalului din Sănătate și Educație.”

  • „Criza generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, iar în lipsa unor măsuri concrete şi rapide s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă.”, se arată în document.

Drept urmare, prin proiectul de Ordonanță de urgență se propune ca la articolul I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare (...) să fie introduse următoarele prevederi:

  • acordarea, prin excepţie de la prevederile alin.(1), începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.
  • acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/ autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale și pentru personalul care avansează în gradația corespunzătoare tranșei de vechime în muncă în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.

În nota de fundamentare nu este prezentat impactul bugetar, menționându-se doar că „aplicarea prevederilor se va face cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite”.

VEZI AICI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE